Alles wat je moet weten voor je een bovenfrees of andere freesmachines koopt

Een freesmachine wordt gebruikt om groeven of sleuven te maken en om randen af te werken. Er zijn frezen voor de meest uiteenlopende materialen en toepassingen. Van houtfrezen voor een zwaluwstaartverbinding of een mooi profielrandje, tot frezen om een sleuf in een stenen muur of betonnen vloer te maken. Het woord frees komt van het Franse ‘fraiser’, wat krullen of golven betekent.

Lees meer →

Afkitten en oude kit verwijderen

Afkitten is iets wat je een beetje in de vingers moet hebben. De verschillende kitsoorten zijn in wezen supertaaie lijmen die overal aan blijven plakken – handen, kleding, gereedschap – en een geweldige smeerboel kunnen geven. Een beetje ervaring is wel nodig om met vaste hand de kitspuit te hanteren. Deze tips helpen je op weg naar een professioneel resultaat.

Lees meer →

Vijlen: professionele tips voor het kiezen, gebruiken en onderhouden

Een vijl gebruik je strikt genomen voor twee dingen: om metaal te bewerken of om je nagels te vijlen. Een soortgelijk gereedschap voor houtbewerking noemen we een rasp. En hoewel je met een metaalvijl ook best hout, kunststoffen en andere materialen te lijf kunt gaan, houden we het hier op metaalbewerking. Daar valt genoeg over te vertellen, als je kijkt naar alle verschillende toepassingen en uitvoeringen van dit onmisbare stukje handgereedschap.

Lees meer →