Huis Kleding en veiligheid Klussen Tuin

20 milieuvriendelijke doe-het-zelf tips

Minder stroom verbruiken

Steeds meer elektriciteit wordt opgewekt uit natuurlijke bronnen. Maar ook groene stroom belast het milieu, denk maar aan al het materiaal dat nodig is voor windmolenparken. Als we allemaal een beetje minder stroom verbruiken, levert dat een wezenlijke bijdrage aan een beter milieu.

1. Let op het A-label

Het A-label is een energielabel dat volgens Europese richtlijnen moet worden meegeleverd bij de verkoop van onder andere elektrische apparaten, lampen, auto’s en gebouwen.

Dit label geeft aan hoe zuinig, milieuvriendelijk en/of energiebesparend het aangekochte product is. Ook staat er vaak informatie op over de prestaties van het product en de gebruikte materialen bij de productie.

Bij lampen is A++ het zuinigst en G het minst zuinig. Zuinige lampen zijn LED-lampen, spaarlampen en TL-buizen, terwijl gloeilampen en halogeenlampen relatief grote stroomverbruikers zijn.

Maar een A-code wil niet altijd zeggen dat je een zuinige keus maakt. Bij elektrische apparaten bijvoorbeeld moet je naar de ‘plusjes’ kijken. Voor koelkasten, vriezers, wasmachines en vaatwassers is A+ zelfs het minst zuinige label. De zuinigste apparaten herken je aan het A+++ label.

2. Laat minder op ‘stand-by’ staan

Een heel simpele manier om op elektriciteit te besparen is apparaten niet onnodig op stand-by te laten staan. Wist je dat een gemiddeld gezin zo’n 10% van zijn energierekening kwijt is aan de stand-by functie?

Isoleren

Alle beetjes helpen, dat geldt zeker voor isoleren. In dit voorbeeld van milieu centraal kun je zien hoeveel de verschillende vormen van isolatie gemiddeld opleveren. Maar ook als je niet veel wilt investeren in woningisolatie, kun je eenvoudig en voor weinig geld iets aan warmteverlies doen.

3. Tochtstrips

De goedkoopste vorm van isolatie kan heel effectief zijn. Tocht in huis geeft een oncomfortabel gevoel en brengt je al snel in de verleiding om de thermostaat een graadje hoger te draaien. Kieren dichtmaken met tochtstrips zorgt voor een comfortabeler huis en een lager gasverbruik. Denk niet alleen aan deuren en ramen, maar ook bijvoorbeeld aan de meterkast en houten vloeren.

4. Zoldervloer isoleren

In een ongeïsoleerd huis verdwijnt zo’n 30% van de warmte door het dak. Met een goede dakisolatie kun je dus aanzienlijk besparen op de stookkosten en een aardige bijdrage leveren aan het milieu. Een alternatief voor het aanbrengen van dakisolatie is de zoldervloer isoleren (als je de zolder zelf niet verwarmt). Dat is goedkoper en eenvoudiger zelf te doen. Let bij de aankoop van het isolatiemateriaal – glaswol of steenwol – op de R-waarde: hoe hoger deze is, hoe beter het isolerend vermogen. En vermijd kieren, want dat zijn grote warmtelekken.

Water besparen

Wereldwijd is waterschaarste een van de grootste bedreigingen voor de toekomst. En eigenlijk is het te gek voor woorden dat wij ons zorgvuldig gezuiverde leidingwater voor zoveel andere dingen gebruiken dan voor consumptie. Besparen op waterverbruik kan eenvoudig en zonder dat je het merkt.

5. Vervang kranen, douchekop en stortbak

Gemiddeld verbruiken we per persoon 150 liter water per dag. Met het installeren van waterbesparende kranen, douche en toilet breng je dat terug tot 100 liter. Alleen een waterbesparend toilet scheelt gemiddeld al zo’n 30.000 liter per jaar.

6. Kunststof leidingen

Voor doe-het-zelvers die hun hand niet omdraaien voor een loodgieterklus: vanuit milieuoogpunt verdienen PVC leidingen de voorkeur boven koperen leidingen. Koper is een schaarse grondstof en de winning ervan is belastend voor het milieu. Let er wel op dat de kunststof leidingen aan de normen voldoen (bv. KIWA-keur) om gezondheidsrisico’s te voorkomen.

Milieuvriendelijk hout

Op zich is hout natuurlijk een van de milieuvriendelijkste materialen. Maar ontbossing is wereldwijd een grote bedreiging voor het milieu, met desastreuze gevolgen voor veel diersoorten. Bovendien hebben we de bossen hard nodig in de strijd tegen CO2. Of je nu een tuinschutting wilt plaatsen, een houten vloer gaat leggen of een boekenkast timmeren: je kunt altijd een milieuvriendelijke keuze maken.

7. Kies FSC of PEFC hout

Het FSC- of PEFC-keurmerk garandeert dat het hout afkomstig is uit bossen waar beheerst wordt gekapt en herplant.

8. Hou het dichtbij huis

Voor buitengebruik is tropisch hardhout de beste keus, omdat dit het meest vochtbestendig is. Maar zelfs met FSC-keurmerk is dit hout belastend voor het milieu vanwege het transport. De milieuvriendelijke alternatieven zijn hardere Europese houtsoorten die ook goed vochtbestendig zijn, zoals eiken, kastanje of robinia.

9. Zorg dat het hout lang meegaat

Speciaal voor tuinschuttingen andere buitentoepassingen geldt dat je het hout moet beschermen tegen weersinvloeden. In ons blogartikel Zelf een houten tuinschutting maken vind je hiervoor de nodige tips.

Wanneer je geïmpregneerd hout gebruikt, let dan op het KOMO-keurmerk. Dit geeft aan dat het hout op een verantwoorde manier behandeld is tegen rotten.

10. Tweedehands, eerste keus

En natuurlijk gaat er uit milieuoogpunt niets boven het gebruik van gerecycled hout. Houtproducten met het FSC-Recycled label zijn gemaakt van minimaal 85% gerecycled hout.

Slopen en afval

Voor elk soort sloop- en bouwafval is er bestemming: ofwel recycling, ofwel een veilige methode van vernietiging.

11. Scheid bouwafval en puin

Scheid hout, keramisch materiaal, kunststof, metaal, beton etc. zoveel mogelijk voordat je het laat ophalen of naar de milieustraat brengt.

12. Asbest? Afblijven!

In woningen van voor 1990 kan asbest zijn verwerkt. Zolang je dit met rust laat is er geen risico, maar ga je breken, boren of zagen, dan kunnen er asbestvezels vrijkomen en die zijn bij inademing uiterst schadelijk voor de gezondheid. Sloopwerk waarbij asbest betrokken is, moet je overlaten aan gespecialiseerde bedrijven. Neem bij twijfel het zekere voor het onzekere, want asbest werd tot voor enkele tientallen jaren geleden in een groot aantal bouwproducten verwerkt. In deze korte video zie je in welke producten asbest kan voorkomen en hoe je het herkent.

Schilderen en verfsoorten

De meeste verfsoorten bevatten zogeheten vluchtige organische stoffen (VOS), zoals terpentine, alcohol of tolueen. Deze stoffen kunnen het oppervlaktewater vervuilen als ze in het riool terechtkomen.

In waterverdunbare verven zitten geen VOS, maar wel andere schadelijke stoffen.

13. Oude verflagen verwijderen

Uit milieuoogpunt kun je hiervoor beter geen afbijtmiddelen gebruiken. Ook afbranden met een vlam is uit den boze, omdat hierbij giftige dampen ontstaan. Milieubewuste alternatieven zijn nat schuren met waterbestendig schuurpapier, afkrabben met een verfkrabber of afbranden met hete lucht. Een combinatie van deze technieken werkt vaak het best.

14. Kwasten schoonmaken en bewaren

Ook wanneer je verf op waterbasis gebruikt, kun je de kwasten en rollers beter niet afspoelen onder de kraan. Gebruik liever een potje met water, dat je later inlevert bij het Klein Chemisch Afval. Of gooi ze in de vuilnisbak als de verfkus erop zit, dat is in ieder geval minder belastend voor het milieu dan de achtergebleven verf door de gootsteen spoelen. Ook lege potten en emmers mogen bij het huisvuil, maar vloeibare resten horen weer bij het Klein Chemisch Afval.

Wanneer je tussen twee verflagen moet wachten tot de eerste laag droog is, hoef je de kwasten niet uit te spoelen. Wikkel ze luchtdicht in vershoudfolie of een plastic zak en leg ze in de koelkast, dan kun je ze dagen bewaren.

Milieubewust tuinieren

Tot slot een paar milieutips voor tuinbezitters.

15. Tuinbestrating

Betonnen klinkers en tegels worden milieuvriendelijker geproduceerd dan gebakken klinkers, en ze zijn in de regel nog goedkoper ook. Betonnen bestratingmateriaal met Milieukeur of Dubokeur is deels gemaakt van hergebruikt puin.

16. Milieubewust water geven

Zoals eerder gezegd: het is een beetje raar dat we ons gezuiverde leidingwater gebruiken voor andere doeleinden dan consumptie. Regenwater opvangen om planten water te geven is eigenlijk iets heel logisch. En wanneer je gaat sproeien of gieten, doe dit dan ’s ochtends of ’s avonds. Midden op de dag gaat er veel van het effect verloren door verdamping.

17. Tuinafscheidingen

Hagen, wilgenmatten of een draadwerk waartegen klimplaten groeien zijn milieuvriendelijke alternatieven voor tuinschuttingen en –muren.

18. Ongedierte bestrijden

Mollen, slakken en andere ongewenste bezoekers kunnen een echte plaag vormen. Voordat je naar bestrijdingsmiddelen grijpt, bedenk dat er voor elke soort een natuurlijke bestrijdingsmethode bestaat.

19. Onkruid, algen, groene aanslag, mos

Verschillende – meer en minder milieuvriendelijke – manieren om je terras vrij te houden van deze verontreinigen vind je in ons blogartikel Klinkers reinigen op je terras en oprit.

20. Tuinverlichting

Ook als het om tuinverlichting gaat, zijn LED-lampen een energiezuinige keus. Maar nog milieuvriendelijker – en makkelijker te installeren –zijn lampen die werken op zonne-energie. Kijk voor ideeën en advies voor het zelf aanleggen van tuinverlichting bij Tuinverlichting aanleggen.

  • WordPress
  • Facebook

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *