Elektrisch en accugereedschap Gereedschap

3 haakse slijpers in 3 prijsklassen vergeleken

Haakse slijpers zitten niet bij iedere doe-her-zelver in de gereedschapskist, maar als er eenmaal een hebt, zul er veel plezier van hebben. Een haakse slijper is een bijzonder veelzijdige machine. Je kunt er metaalplaten, metalen buizen en betonijzer mee doorsnijden. Maar met de juiste slijpschijf is hij ook geschikt voor steen en houtmateriaal. Naast slijpen kun je met een haakse slijper afbramen, roest verwijderen, schuren, reinigen en polijsten. Voor uiteenlopende werkzaamheden verwissel je eenvoudig de schijf.

Welke haakse slijper is de beste keus voor jouw doel? We zetten er drie op een rijtje, een basismodel, een middenklasser en een topmachine uit ons assortiment.

ryobi RAG600

Voor nog geen 50 euro is deze Ryobi haakse slijper een goede keus voor incidenteel gebruik. De 600 W motor levert een onbelast toerental van 13.000 omw/min. De machine wordt geleverd met een 115 mm slijpschijf, maar verwacht geen extra’s.

metabo WE 2200-230

Een stapje hoger op de ladder en een goede universele machine voor zowel doe-het-zelvers als professionals is dit netstroommodel van Metabo. Het wordt geleverd met extra’s als beschermkap, steunflens, spanmoer, extra handgreep en pensleutel. De robuuste motor heeft een vermogen van 1.520 W en levert een onbelast toerental van 6.600 omw/min. De op drie posities instelbare handgreep en de Metabo veiligheidsschakelaar verhogen het comfort en de veiligheid tijdens het gebruik.

festool AGC 18-125 5,2 EBI-PLUS

Deze professionele accuslijper heeft een koolborstelloze ondehoudsvrije motor en een hoop ingebouwde elektronica. Het toerental is traploos regelbaar van 4.500 tot 8.500 t/min voor een perfecte aanpassing aan elk soort materiaal. De Festool AGC heeft een 125 mm slijpschijf en wordt geleverd met ondermeer 2 accu-packs en een sneloplaadapparaat. Deze machine is geschikt om moeiteloos de hardste materialen door te snijden. Met een elektronische overbelastingsbeveiliging, herstartbeveiliging, digitale temperatuurbewaking en een motorrem biedt hij bovendien de meest geavanceerde veiligheidvoorzieningen. Meer over deze slijper vind je in dit blogartikel.

Welke slijpschijven heb je nodig?

Afhankelijk van het materiaal waarin je gaat werken, monteer je een geschikte slijpschijf.. De meest gerbuikte:

  • Doorslijpschijf om metaal door te snijden
  • Afbraamschijf om bramen in metaal weg te werken
  • Diamantschijf voor steen en keramische tegels
  • Lamellenschijf om te polijsten
  • Komstaalborstel om metaal te reinigen
  • Schijfborstel om verf en lak op metaal te verwijderen

De schijven van verschillende merken zijn gewoonlijk onderling uitwisselbaar. De twee maten die ertoe doen zijn de diameter van de schijf en van het asgat. Past een schijf niet op de as van de machine, dan kun je dit oplossen met een verloop- of reduceerring.

  • WordPress
  • Facebook

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *