Boormachines Elektrisch en accugereedschap Gereedschap Onderhoudsadvies

7 tips voor het onderhoud van elektrisch gereedschap

Elektrisch gereedschap heeft wat aandacht nodig om het in goede conditie te houden. Lees hier het advies van de vakman over de dingen die je moet doen om lang plezier te hebben van je power tools.

 1. Schoonmaken na gebruik

Maak er een gewoonte van om je boormachine, cirkelzaag of andere power tools schoon te maken voor je ze opbergt. De behuizing kun je schoonwrijven met een poetslap. Voor het reinigen van ventilatieopeningen is perslucht de beste oplossing. Wanneer je hiervoor een borstel gebruikt, loop je het risico dat je het vuil naar binnen duwt, wat een goede werking van het gereedschap kan belemmeren.

 1. Afkoelen

Bij langdurige en zware klussen zoals boren in beton of zagen in hardhout, wordt de motor van je gereedschap zwaar belast en kan deze oververhit raken. Als je merkt dat je gereedschap heet wordt, stop dan en geef het de tijd om af te koelen om voortijdige slijtage of doorbranden van onderdelen te voorkomen.

 1. Scherp houden

Als je botte boren of zaagbladen gebruikt, moet je gereedschap nog harder werken, met onnodig veel druk op de motor en oververhitting als gevolg. Vervang boortje, bitjes en zaagbladen zo gauw ze bot worden en werk alleen met onbeschadigde en scherpe accessoires.

 1. Smeren

Van tijd tot tijd hebben power tools smering nodig om te voorkomen dat de bewegende onderdelen gaan schuren of verhitten. In de gebruikershandleiding vind je gewoonlijk hoe je dit specifieke gereedschap gesmeerd houdt en welk smeermiddel je het beste kunt gebruiken.

 1. Opbergen
DeWalt boor en accu’s in koffer

Bewaar je power tools op een droge, schone en stofvrije plek. Vocht veroorzaakt roest en kan leiden tot problemen met de elektrische componenten en stof kan de ventilatieopeningen verstoppen. Een gereedschapskoffer of kast is ideaal voor de opslag van je kostbare gereedschappen.

 1. Versleten onderdelen vervangen

Onderdelen die na verloop van tijd verslijten en vervangen moeten worden zijn koolborstels en aandrijfriemen van bijvoorbeeld een bandschuurmachine. Ook netsnoeren en schakelaars raken nogal eens defect. Doorwerken met slecht functionerende onderdelen is niet alleen funest voor het gereedschap, maar ook een veiligheidsrisico.

 1. Aandacht voor de accu
Festool accupack

De LI-ion accu’s waarmee snoerloze power tools tegenwoordig in de meeste gevallen zijn uitgerust, houd je lang in topconditie door de volgende voorzorgen in acht te nemen:

 • Waak tegen warmte. Laat de accu altijd eerst afkoelen voor je hem oplaadt en bewaar hem niet op een al te warme plek, zoals bijvoorbeeld in de volle zon. Het normale capaciteitsverlies (18-22% per jaar bij een temperatuur van 22°C – 26°C) wordt bij hogere temperaturen aanzienlijk versneld.
 • Bewaar de accu halfvol. Als je hem langere tijd niet gebruikt, kun je een Li-ion accu het best bewaren met een lading van zo’n 50 tot 70%. Hoe voller de accu wordt bewaard, hoe sneller hij namelijk van binnen begint te oxideren.
 • Put de accu nooit volledig uit. Een diepteontlading, waarbij de resterende capaciteit van de accu onder de 5% komt, kan een Li-ion accu onherstelbaar beschadigen. Een goede vuistregel is de accu opladen als er nog zo’n 20% van de capaciteit over is.
 • WordPress
 • Facebook

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *