Huis Klussen

Zelf een keukenblad installeren

Voor je nieuwe keukenblad heb je de keus uit verschillende materialen.

  • Kunststof
  • Composiet
  • Natuursteen
  • Massief hout
  • RVS
  • Beton

Kunststof keukenbladen zijn gewoonlijk vervaardigd uit watervast multiplex, met een toplaag van HPL-laminaat. HPL staat voor High Pressure Laminate en bestaat uit onder hoge druk en temperatuur samengeperste cellulosevezels, die gedrenkt zijn in een synthetische hars. Je kunt kiezen uit een grote variatie aan kleuren, houtstructuren en andere designs.

Voor composiet keukenbladen wordt kwartsiet, vermengd met polyesterhars, onder hoge druk geperst. Composietbladen zijn kras-, vlek en hittebestendig en hebben een mooi, kristalachtig uiterlijk.

Natuurstenen keukenbladen prikkelen de fantasie, want er komen verschillende steensoorten in aanmerking, elk met zijn eigen uitstraling, en geen twee platen natuursteen zijn hetzelfde. De meest gebruikte steensoorten voor keukenbladen zijn graniet, marmer, leisteen en kwartsiet.

Allerlei harde houtsoorten zijn geschikt voor keukenbladen. Eiken wordt vaak toegepast, maar ook tropisch hardhout, beuken of esdoorn doen het goed. Of een houtsoort met een bijzondere kleur en tekening, zoals kersen. Hout is de keus wanneer je een warme, natuurlijke sfeer zoekt, en het noodzakelijke onderhoud (in de olie of lak zetten) en de mindere krasvastheid voor lief neemt.

De keus van ‘foodies’ die thuis een professionele omgeving willen creëren. Roestvrij staal of inox heeft een strakke uitstraling en is onderhoudsvriendelijk en hygiënisch. Het is wel gevoelig voor krassen en een vrij dure optie.

Favoriet bij veel architecten vanwege de robuuste, industriële uitstraling. Betonnen keukenbladen zijn kant-en-klaar te koop, met geïntegreerde spoelbakken. Evenals natuursteen is beton poreus, en is behandeling met olie of het aanbrengen van een epoxylaag noodzakelijk om de inwerking van zuren te voorkomen.

Zelf een keukenblad plaatsen

Zoals de verschillende materialen al doen vermoeden, vraagt ook de installatie van een keukenblad om verschillende technieken en gereedschappen. Voor een kunststof of houten blad heb je een decoupeerzaag nodig en eventueel een freesmachine. Bij graniet of natuursteen komt een haakse slijper van pas. En kies je voor inox, dan koop je het blad waarschijnlijk kant-en-klaar met geïntegreerde spoelbakken, en hoef je het alleen maar vast te schroeven.

Het beste advies wat we kunnen geven is: kijk eens op YouTube. Daar vind je instructieve video’s waarin wordt getoond hoe je te werk gaat bij het installeren van keukenbladen van elk soort materiaal.

Hier geven we een paar algemene tips. Dingen waar je rekening mee moet houden, ongeacht het soort werkblad dat je in je keuken wilt plaatsen.

  • Houd er rekening mee dat de muur oneffen kan zijn, wanneer je een keukenblad op maat gaat (of laat) zagen. Meet altijd op verschillende punten. En controleer of het blad overal evenveel uitsteekt over de onderkasten.
  • Check ook met een waterpas of de kasten waarop het blad komt te rusten goed gesteld zijn. Corrigeer eventuele hoogteverschillen met behulp van stelplaatjes, zodat het blad volkomen horizontaal komt te liggen en overal ondersteund wordt.
  • Houd aan alle zijden waar het blad tegen de muur komt een voeg aan van minstens 2 mm, zodat het materiaal niet onder spanning komt te staan bij eventueel uitzetten.
  • Rechte keukenbladen kun je verbinden met plaatjes die je aan de onderkant vastschroeft. Voor afgeronde bladen heb je speciale verbindingsprofielen nodig.
  • Wanneer alles past, schroef je het werkblad via de onderkant vast op de keukenkasten. Een spanklem, ofwel sergeant, helpt om het werkblad op zijn plaats te houden.
  • Werk de naden tussen de bladdelen, rond de kranen en spoelbakken en tussen het blad en de muur af met siliconenkit. Tip: Gebruik een kit in de kleur van het blad, dan vallen de kitnaden minder op. Een stap voor stap handleiding voor kitten vind je in ons artikel Afkitten en oude kit verwijderen.
  • WordPress
  • Facebook

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *