Gereedschap Huis Klussen

Cirkelzaag tips en technieken

Welke cirkelzaag kiezen?

Een cirkelzaag van professionele kwaliteit is ook voor de doe-het-zelver een goede keus. De prijs voor een cirkelzaag van een professioneel merk begint rond de 200 euro en loopt op tot boven de 500 euro. Het is verstandig om meerdere mogelijkheden te vergelijken en te beslissen welke opties en bijgeleverde accessoires je nodig hebt – en waarvoor je wilt betalen. De belangrijkste afweging is waarschijnlijk of je een cirkelzaag die werkt op netstroom wilt of een accu-uitvoering. Met de toepassing van steeds geavanceerdere accu’s doen de laatste nauwelijks nog in vermogen onder voor netstroommachines, en zeker met een job als zagen is het prettig dat je geen rekening hoeft te houden met een snoer.

Een andere optie is een zaagtafel met een vast gemonteerde cirkelzaag. Omdat de gemiddelde doe-het-zelver hier weinig gebruik van zal maken, laten we zaagtafels in dit artikel buiten beschouwing.

En welk zaagblad?

Een tweede keus betreft het zaagblad. Het is altijd handig om een paar verschillende cirkelzaagbladen bij de hand te hebben. Een blad met fijne tanden voor een nette afwerking en een met grovere vertanding voor het ruwere en snellere werk.

Met speciale bladen voor het zagen van kunststof, steen en metaal kun je de gebruiksmogelijkheden van je cirkelzaag verder uitbreiden.

De juiste technieken voor werken met de cirkelzaag

De zaagdiepte instellen

Door de voetplaat hoger of lager te zetten, stel je de zaagdiepte in. Laat het zaagblad niet te ver onder het te zagen materiaal uitsteken, want dat vergroot het risico op een terugslag of vastlopen. Een vuistregel: meet de dikte het materiaal en reken 3 mm extra.

De zaaglijn aftekenen

Nauwkeurig zagen begint met nauwkeurig markeren. Nadat je hebt opgemeten waar je gaat zagen, teken je de lijn aan beide kanten af met een timmermanspotlood.

Een tip van de vakman: maak een V-vormige markering, waarbij de punt van de V naar de exacte maat wijst. Dit is nauwkeuriger dan een enkel lijntje, dat wat naar links of rechts kan afwijken. Verbind nu de markeringen aan beide zijden langs een rechte lat met een potloodlijn en bepaal langs welke kant van de lijn je gaat zagen.

Tip: Bij donker hout of laminaat kun je de zaaglijn aftekenen op tape voor een betere zichtbaarheid.

Recht zagen

Uit de losse hand recht zagen kan lastig zijn. Daarom worden veel cirkelzagen geleverd met geleiders, die echter een beperkte breedte hebben. Een lange aluminium geleidingsplaat, met een stroeve onderkant, waardoor hij op zijn plaats blijft, is een nuttige accessoire. Je kunt ook zelf eenvoudig een zaaggeleiding maken van een lat die je vastzet met lijmklemmen.

Zaag je zonder geleiding, dan is het eerste vereiste dat je kunt zien waar je heengaat. Goed licht is belangrijk. Draai het materiaal zo dat de cirkelzaag geen schaduw werpt op de zaaglijn. Een ander probleem is dat het zaagsel de lijn bedekt. Sommige cirkelzagen hebben een ingebouwde blazer, maar je kunt het ook zelf oplossen door om de paar seconden het zaagsel weg te blazen.

Netjes werken

Cirkelzagen veroorzaken eerder splinters aan de bovenkant dan aan de onderkant. Zaag laminaat en hout met een fineerafwerking dus altijd met de goede kant onder. En langzaam zagen helpt om splinteren te verminderen.

Fouten herstellen

Als je een scheve start maakt, is het moeilijk om de zaag weer mooi op de zaaglijn te krijgen. Probeer het niet te corrigeren, dat zal het waarschijnlijk alleen maar erger maken. Stop de zaag, trek hem uit de zaagsnede en begin opnieuw.

Veilig werken

Cirkelzagen staan hoog in de rangorde van gevaarlijke gereedschappen. Toch kun je er absoluut veilig mee werken, als je een paar eenvoudige voorzorgen in acht neemt.

  • Werk rustig en beheerst, op een plek waar je niet wordt afgeleid.
  • Houd de beschermkap altijd over het zaagblad.
  • Zorg dat het te zagen materiaal goed ondersteund wordt en stevig vastligt, zodat het niet kan gaan schuiven onder het zagen. Plaatmateriaal kun je vastzetten met lijmklemmen.
  • Vooral bij dikker materiaal is het belangrijk dat het stuk dat je afzaagt vrij kan vallen, anders loop je het risico dat de zaag klemt of terugslaat.
  • Gebruik je een zaag met een snoer, drapeer dit dan over je schouder om te voorkomen dat het in de weg zit.
  • Draag een veiligheidsbril, gehoorbescherming en een stofmasker. Dat is niet alleen nuttig voor je gezondheid, maar komt ook de concentratie, de accuratesse, en daarmee resultaat van je werk ten goede.

Ook over andere zagen vind je op de Kliumblog tips en advies. Bijvoorbeeld IJzerzagen: soorten en gebruik en Een overzicht van alle types handzagen en hun gebruik.

  • WordPress
  • Facebook

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *