Accu platform: één accu voor al je gereedschap

Met de komst van steeds sterkere en lichtere accu’s, is accugereedschap hard op weg om power tools die op netstroom werken te verdringen. Zowel doe-het-zelvers als professionals boren, zagen, slijpen en schroeven tegenwoordig bij voorkeur snoerloos. Tegenover de onmiskenbare voordelen staat ook een nadeel: je hebt nogal wat accu’s nodig voor al je verschillende gereedschappen.

Een handvol accu’s die stof liggen te vergaren in de hobbyruimte, met een bus vol accu’s naar een klus rijden… met een accu platform behoort dit tot het verleden.

Wat is een accu platform?

Gereedschapsmerken hebben tegenwoordig allemaal één of meerdere accu platformen. Dat wil zeggen dat gereedschappen met hetzelfde voltage op een en dezelfde accu werken. Je hebt dus maar één accu en één oplader meer nodig, wat geld en gesjouw bespaart, maar ook een beperking inhoudt. Voortaan zit je met handen en voeten aan het merk vast, want de accu’s van de verschillende merken zijn gewoonlijk niet uitwisselbaar.

Accu packs

Kies je accu platform

Welke gereedschappen van een merk op dezelfde accu kunnen werken, is onder andere afhankelijk van het voltage. Met een 18 volt accu kunnen alleen 18 volt boormachines en andere gereedschappen worden aangedreven. De grote gereedschapsmerken hebben verschillende accu platforms samengesteld, afgestemd op typen gebruikers. Zo zijn er platformen voor incidentele klussers, voor veeleisende doe-het-zelvers en voor professionals in uiteenlopende industrieën. Ook tuingereedschap maakt steeds vaker gebruik van het één accu systeem.

Tip: Let bij de keuze van een accuplatform ook op het ampèrage van de accu. Hoe hoger het ampèrage, hoe langer je op een acculading kunt werken.

Ingebouwde merktrouw

Metabo heeft zijn eigen accu’s opladers en aansluitingen. Makita ook. En Bosch en Hitachi/Hikoki en alle andere merken… En zoals dat gaat, zijn ze er allemaal van overtuigd dat hun systeem het beste is. Een standaardisatie is voorlopig niet in zicht, zodat de keuze voor een platform een weloverwogen beslissing moet zijn, want aan dat merk zit je in de toekomst vast.

Er zijn wel initiatieven om de onderlinge uitwisselbaarheid te vergroten. Zo werkt Metabo momenteel samen met acht kleinere gereedschapsfabrikanten aan het Cordless Alliance System, waarbij al deze merken gebruik gaan maken van Metabo accu’s.

Hoe zorg je dat die ene accu van je platform zo lang mogelijk meegaat? Lees de tips van de Klium vakman in ons blogartikel Langer plezier van een Li-ion accu.

  • WordPress
  • Google Plus
  • Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *