Boorhamer, tips voor aanschaf en gebruik

Een boorhamer is het grote broertje van de klopboor. Boorhamers zijn uitgerust met een pneumatisch slagmechanisme. In tegenstelling tot een klopboor hoef je hierdoor geen kracht te zetten bij boren in harde materialen. Dat maakt hem bij uitstek geschikt voor boren in steen en beton.

De boorhamer nader bekeken

Met een boorhamer kun je zowel hameren in beton als boren en schroeven in alle mogelijke materialen. Maar omdat een boorhamer relatief zwaar is, heeft het eigenlijk alleen zin om er een aan te schaffen als je hem nodig hebt voor het zware werk. Voor boren in hout, metaal of zachtere steensoorten heb je meer plezier van een klopboor of schroefboormachine.

Slagkracht

Een boorhamer is voorzien van een elektro-pneumatisch hamermechanisme. In combinatie met een hoge slagenergie zorgt dit ervoor dat je zelfs bij boren in de hardste materialen geen kracht hoeft te zetten.

De slagkracht van een boorhamer wordt uitgedrukt in energie (joule). Hoe hoger het aantal joule, hoe sneller en makkelijker je zware boorklussen klaart.

SDS-aansluiting

boorhamer met beitel

Boorhamers beschikken over een zogenaamde SDS-plus booraansluiting, waarmee je snel en eenvoudig boren kunt verwisselen. Normale boren en bits met een ronde schacht passen niet in de boorkop van een boorhamer. Wil je ze toch gebruiken op je boorhamer, dan kun je ze passend maken met een SDS-boorkopadapter.

Beitelfunctie

Veel boorhamers zijn uitgerust met een beitelfunctie. Je kunt de draaibeweging uitschakelen en de machine zal dan alleen hameren. De beitelfunctie komt bijvoorbeeld van pas bij het maken van sleuven voor leidingen of het uitbreken van tegels. Er zijn speciale beitels te koop voor uiteenlopende klussen.

Een boorhamer kiezen

Zoals met alle power tools is ons advies om een professionele machine te kiezen. Die zijn er vanaf rond de 200 euro. Drie dingen die van belang zijn voor je keuze:

Hoeveel kracht heb je nodig?

Hoeveel slagkracht je nodig hebt, is afhankelijk van het materiaal waarin je boort en hoe groot de gaten moeten worden. Als richtlijn kun je aanhouden:

  • Voor lichte boorklussen, tot 20 Ø in beton 2 joule of minder
  • Voor middelzware boorklussen, tot Ø 24 mm in beton 2-3 joule
  • Voor zware boorklussen, meer dan Ø 24 mm in beton 3 joule of meer

Accu of netstroom?

makita accu boorhamer

Snoerloos werken is altijd prettiger, en er is een ruime keus in accu-boorhamers. Tegenover de praktische voordelen staan ook nadelen. Accu-boorhamers zijn over het algemeen minder krachtig dan machines die op netstroom werken en ze zijn in de regel ook duurder.

Met of zonder beitelfunctie?

Met een beitelfunctie heeft een boorhamer een aantal extra gebruiksmogelijkheden. Ook al heb je deze op het moment niet nodig, je weet nooit hoe ze ooit van pas komen, dus het is waarschijnlijk een goed advies om een machine met beitelfunctie aan te schaffen.

  • WordPress
  • Google Plus
  • Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *