Hoe boren in keramische tegels?

Het kan een lastige klus zijn om een gat in een tegelwand te boren. Maar door het volgen van deze vier stappen kun je de taak tot een succesvol einde brengen.

Of het nu een nieuw betegelde badkamer is of een bestaande oudere badkamer, het kan een lastige klus zijn om gaten in tegelwanden te boren. Wil je bijvoorbeeld een plank of rekje aan de muur bevestigen om wasgerief op te plaatsen of gewoon een toiletrolhouder aan de muur bevestigen, dan moet je minstens enkele gaten in de keramische tegels boren. Volg de stappen hieronder om er zeker van te zijn dat je de tegels niet breekt bij het uitvoeren van de werken.

Welke boor voor badkamertegels?

verschillende types boor

Het behoeft geen betoog dat voor het uitvoeren van deze taak een boormachine nodig is. Hier is het belangrijk om de juiste type boor te gebruiken bij het boren in keramische tegels. Voor boren in tegels is een speciale boor nodig. Een gewone boor voor het boren in steen of hout zal niet voldoende zijn om door het harde oppervlak van de tegel te dringen zonder deze te doen barsten. Gebruik daarom een tegelboor om in tegels te gaan boren. Boren met diamantpunt is zeker aan te raden maar zal je wel wat extra kosten.

Tip: Gebruik nooit een oude of versleten boor aangezien deze minder efficiënt zijn en er een grotere kans bestaat dat de tegel breekt.

Welk type keramische tegels

types keramische tegels

Ten eerste kun je een onderscheid maken tussen geglazuurde en ongeglazuurde badkamertegels. Je merkt het verschil makkelijk door de tegel vanop de zijkant vanop afstand te bekijken, dan zie je de laag makkelijk liggen. Door het aanbrengen van een extra glazuurlaag aan de bovenkant van de tegel en het daarna bakken in de oven, wordt de tegel harder en waterbestendig. Een badkamertegel met een geglazuurd oppervlak zal daarom moeilijker te perforeren zijn.

Tip: Porseleinen tegels of natuurtegels lijken veel op gewone keramische tegels, maar zijn nog moeilijker om in te boren.

De muur klaarmaken

boor en meter

Kleef afplaktape op de tegels waar je wilt gaan boren. Het is namelijk gemakkelijker om de locatie waar je wilt boren nauwkeurig op de tape te markeren dan op de badkamertegels zelf. Gebruik de gaatjes in bijvoorbeeld de toiletrolhouder waar de schroeven moeten komen om de juiste afstand tussen de te boren gaten te meten. Gebruik een waterpas om er zeker van te zijn dat de lijn perfect horizontaal is. De tape zal er ook voor zorgen dat de tegels minder makkelijk breken.

Tip: Probeer waar mogelijk altijd zo veel mogelijk in het midden van een tegel te boren, aangezien de randen van een tegel gemakkelijk kunnen barsten.

Boren in badkamertegels

boren in badkamertegels

De tape zorgt er niet alleen voor dat je beter ziet waar je moet boren en de tegels minder makkelijk breken, maar ook dat de boor niet wegglijdt van de plaats waar je wilt boren. Stel je boor in en boor in het begin van het proces zo traag mogelijk tot je een kleine opening hebt gemaakt. Hierna kun je de boorsnelheid verhogen maar haast en spoed is ook in dit geval zelden goed. Eens je door de tegel zit zul je merken dat je minder tegenkracht krijgt. Zorg ervoor dat je hier op voorbereid bent en de boor stevig vast blijft houden.

Tip: Vermijd dat de boor te warm begint te worden want dit kan de badkamertegels doen barsten.

  • WordPress
  • Google Plus
  • Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *