Klussen Werken met gereedschappen

Boren in metaal

Boren in metaal is een klusje dat voor de gemiddelde doe-het zelver niet zo vaak voorkomt. Meestal boor je in steen of hout. Maar op z’n tijd kan het nodig zijn een gaatje te boren in staal, aluminium of een andere metaalsoort, en dan klaar je die klus het liefst zonder problemen of beschadigingen.

Hier geven we een aantal tips voor het boren in metaal en advies over de juiste gereedschappen en hulpmiddelen.

De metaalboor nader bekeken

In elke standaard boorset zitten een paar metaalboortjes. Je herkent ze aan de scherpe punt, die ervoor zorgt dat de boor bij de eerste rotaties direct het metaal induikt. Een metaalboor heeft een cilindrische schacht waardoor de uitgeboorde metaalslierten weglopen. Je hoeft de machine tijdens het boren dus niet een paar keer terug te trekken, zoals bij het boren in steen of hout. In vaktaal worden metaalboren aangeduid met de afkorting HSS (High Speed Steel) en er wordt onderscheid gemaakt tussen HSS-R en HSS-S boren. Allebei zijn ze geschikt voor het boren in staal en de meeste andere metaalsoorten, maar de laatste gaan langer mee.

Speciaal voor het boren in harde metalen als inox en gietijzer is er de cobalt metaalboor, die bestaat uit een legering van HSS met vijf procent cobalt. En natuurlijk zijn er allerlei speciale boren voor specifieke metaalsoorten en toepassingen. Als je op de Klium website naar metaalboren zoekt, vind je bijna 1.000 verschillende producten.

Welke boormachines zijn geschikt voor boren in metaal?


Deze vraag is eenvoudig te beantwoorden: bijna allemaal. De gemiddelde hobbyboormachine – elektrisch of accu – voldoet uitstekend, want voor boren in metaal hoeft het toerental niet hoog te zijn. Het is de scherpe punt van het boortje die het werk doet. Heb je een klopboormachine, controleer dan of hij op de boorstand staat en niet op de klopboorstand. Kloppen of hameren is namelijk de zekerste manier om het te boren materiaal te beschadigen.

4 tips voor het boren in metaal

1. Zo voorkom je wegglijden

Een metaaloppervlak is vaak glad en voor je het weet, glijdt de boor weg en kijk je tegen een lelijke kras aan. Dit risico kun je eenvoudig voorkomen, of in ieder geval aanzienlijk verminderen, door een putje in het metaal te slaan waarin je de punt van de boor zet. Hiervoor kun je een centerpons gebruiken of gewoon een stalen spijker.

2. Boor op een laag toerental

De meest gemaakte fout is boren op een te hoog toerental. Boren in metaal doe je het best langzaam. Hoe harder het materiaal en hoe groter het gat, hoe lager de boorsnelheid moet zijn.

Een voorbeeld: boor je met een 5 mm boortje in aluminium, dan kun je het toerental instellen op 1.500. Gebruik je hetzelfde boortje in RVS, dan is 600 toeren per minuut wel het maximum. Voor de berekening van het ideale toerental in allerlei omstandigheden bestaan formules, maar met dit advies kom je al een heel eind: begin op een laag toerental en voer het langzaam op als je merkt dat het te soepel gaat.

3. Koel met boorolie

Bij boren in metaal ontstaat een enorme wrijvingshitte. Deze warmteontwikkeling heeft een paar minder wenselijke gevolgen. Niet alleen slijten je boortjes sneller, een hard materiaal als RVS wordt nog harder wanneer het verhit wordt, waardoor het boren vanzelfsprekend nog moeilijker gaat. Gebruik daarom bij het boren in harde metaalsoorten altijd boorolie om zowel het materiaal als het boortje te koelen. Boorolie is te koop in vloeibare vorm en in spuitbussen. En misschien ten overvloede, maar raak de boor en het metaal na het boren niet met blote handen aan.

4. Boor grote gaten voor

Wil je een gat boren van bijvoorbeeld 8 millimeter of groter? Boor dan voor met een 3 of 4 mm boortje om wegslippen van de boor te voorkomen.

Algemene boortips vind je in het Klium artikel Boren in muur van snelbouwsteen.

Onbedoeld boren in metaal

Ook dat komt voor: boren in metaal zonder dat je het van plan was. Bij het boren in betonnen muren of plafonds bestaat altijd de kans dat je boor in betonijzer ‘hapt’ en vast slaat. Een normale steen- of betonboor is namelijk niet geschikt voor gewapend beton. Hiervoor gebruik je een diamantboor of een P4S betonboor. Deze laatste heeft vier snijvlakken in plaats van twee – zoals een standaard betonboor – waardoor hij blijft boren als hij op metaal stuit. Maar je kunt natuurlijk ook gewoon een nieuw gat boren naast het oude.

  • WordPress
  • Facebook

2 thoughts on “Boren in metaal

  1. Beste,
    Handige info !

    Sommige zaken wist ik al, andere zullen heel handig van pas komen !
    bijv. in het geval dat je met een betonboor onverwacht op bewapeningsijzer stoot (diamantboor of een P4S betonboor)

    Hopelijk staan jullie tips ook ergens gegroepeerd te vinden…
    indien niet een handige tip voor de webmaster(s)

    Nogmaals dank
    Geert

    1. Hey Geert, bedankt voor je reactie en tip. We werken momenteel aan een nieuw ‘kleedje’ voor de Klium Blog. Het zal vanaf dan ook mogelijk worden om eenvoudiger te navigeren en te zoeken in onze blog artikels. Voorlopig kan je gebruik maken van de verschillende rubrieken zoals ‘aankoopadvies’, ‘klusadvies’ enzovoort om de blog artikels te verkennen. Nog een fijne dag verder!

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *