Pro4Pro Professioneel werk

Natuurlijke duurzame kunst met een twist

Restmateriaal uit de timmerwerkplaats in de afvalbak of open haard? Dat hoeft helemaal niet. Bianca Pouw bewijst hoe je anders met restmateriaal om kunt gaan door er creatief naar te kijken. Met haar bedrijf Botanique Art geeft ze een ander leven aan natuurlijke restmaterialen wat niet alleen erg duurzaam is, maar er ook nog eens schitterend uitziet.

Waarom Botanique Art?

In Bianca’s sociale werkplaats maken ze bijenhotels van natuurlijke materialen. Dit is natuurlijk geweldig voor de biodiversiteit, maar het creëert ook restmaterialen. “Vrij veel restmateriaal eigenlijk”, zegt Bianca. “En ik wilde daar wat meer mee doen dan het weggooien of gebruiken voor brandhout. Zo is Botanique Art ontstaan. Het is een kunstzinnige en creatieve manier om dit natuurlijk restmateriaal een nieuwe en kunstzinnige functie te geven. Ik ben altijd creatief geweest. Ik houd van kunst en cultuur en denk graag out of the box. Met Botanique Art kan ik mijn creativiteit volledig kwijt door op een andere manier naar restmateriaal te kijken.”

Bianca Pouw

Wat doet groen?

Eén van de belangrijkste drijfveren van Bianca voor het creatief bezig zijn met natuurlijke kunst is het psychologisch effect van de natuur op de mentale gezondheid van de mens. “Waarom voelen wij ons goed in de natuur? Als je uitkijkt op een stukje natuur: waarom voelen we ons dan goed? Waarom ervaar je minder pijn als je in het ziekenhuis ligt wanneer je uitkijkt over een prachtig groen atrium. Of relaxter wanneer je zicht hebt op een mooie bloementuin in plaats van een betonnen binnenplaats?” Dit stimuleerde haar om op zoek te gaan naar de oorzaak achter het effect van natuurschoon. “Er is veel onderzoek over dit onderwerp gedaan. Zelfs van Harvard University. En we zijn er al achter dat door het toevoegen van groen in bedrijven, medewerkers tot 7% productiever zijn. Meer natuur integreren in de bouw van een ziekenhuis kan zorgen voor 5% minder pijnervaring bij patiënten. Mijn missie was om te zien of ik door middel van mijn kunst deze vibe ook naar binnen kan halen.

Natuurlijke kunst met elegant uiterlijk

Fractale patronen

In de natuur zie je heel veel repetitieve patronen. Deze patronen kunnen zich eindeloos herhalen en worden daarom fractale patronen genoemd. “Denk bijvoorbeeld eens aan broccoli. Als je daar een roosje vanaf breekt heb je in feite een mini broccoli. Je ziet ook veel herhaling van structuren zoals bijvoorbeeld de schubben van een dennenappel,” zegt Bianca. “Deze fractale patronen werken gunstig in op de geest. Ik probeer dan ook dit soort patronen in mijn kunst te verwerken.”

Fractrale patronen

Uit de toolbox

“Ik verzamel zowel restmaterialen als natuurlijke materialen van mijn sociale werkplaats en verschillende andere bronnen. Ik werk met een visie waarbij ik natuur en fractrale patronen combineer. Alle elementen voor mijn kunstwerken worden één voor één met de hand op maat gezaagd voordat ik ze met lijm op hun plaats bevestig. Het voltooide project wordt niet in de vernis gezet. In plaats daarvan gebruik ik natuurlijke olie om elk onderdeel een beschermende laag te geven. Dit geeft het hout gelijk ook een prachtige donkere tint doe goed combineert met de gouden tinten die ik gebruik in mijn ontwerpen.”

Bianca aan de creativiteit

De grootste uitdaging

“Een nieuw bedrijf is ontzettend leuk. Mijn grootste uitdaging is dat ik in een voor mij totaal onbekende sector zit. Dit betekent dat echt alles nieuw is. Een nieuwe klantenbasis opbouwen, nieuwe contacten en netwerken leggen enzovoorts. Wat ik leuk vind is dat ik het kan zien groeien. In 2024 is Botanique Art te zien tijdens een expositie bij Atelier Néerlandais in Parijs. Dat is iets om trots op te zijn.”

  • WordPress
  • Facebook

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *