De Dodentocht van Dennis

Op 11 en 12 augustus 2018 werd de 49e Dodentocht Bornem gelopen. Van de 11.752 deelnemers haalden er 8.178 na 100 kilometer de eindstreep. Onder hen onze collega Dennis Beelen. Reden om hem eens in het zonnetje te zetten en te vragen naar zijn ervaringen.

Dennis, ik neem aan dat 100 kilometer wandelen geen dagelijks werk voor je is. Wat is wel je dagelijkse job en kun je iets meer over jezelf vertellen?

Ik ben 27 jaar en woon in Kiewit bij Hasselt, samen met mijn vriendin. Ik sport graag, voetbal, fitness, en het laatste half jaar dus ook wandelen. Bij Prodex/Klium ben ik verantwoordelijk voor de bestellingen van een aantal productgroepen. Kort gezegd: ik zorg dat de artikels die onze klanten bestellen in ons magazijn liggen, klaar om te versturen.

Hoe kwam je erop om mee te doen aan de Dodentocht?

Ik hou wel van een uitdaging, je grenzen verleggen. Toen ik op het internet de verhalen van andere mensen las, vooral over ‘afzien’… dat soort dingen sprak me aan. Dat wilde ik ook weleens meemaken, dus toen ben ik begonnen te trainen.

Hoe heb je je voorbereid? Had je al veel wandelervaring?

Mijn enige wandelervaring was wat rondslenteren in de stad op een citytrip. In mei ben ik begonnen te trainen. Door de week één of twee keer 10 à 15 kilometer en in het weekend meestal een kilometer of 30-35. Dat betekende zaterdag niet meer uitslapen, maar om 8 uur op pad.

En toen stond je om 9 uur ‘s avonds aan de start voor de 100 kilometer. Hoe verliep jouw Dodentocht?

De eerste 20-25 kilometer liepen we nog met z’n allen bij elkaar, meer dan 11.000 man. Dat was wel een bijzondere ervaring in de nacht. Heel veel sfeer, vooral in het centrum van Bornem. Vanaf de helft begon het echt moeilijk te gaan. Mentaal en fysiek, vooral door spierpijn achteraan de knie en aan het scheenbeen. En de nacht is dan voorbij, het wordt warm… dan vraag je je wel af wat je aan het doen bent. Tussen km 53 en 72 heb ik mezelf opgeladen door constant naar rock en heavy metal te luisteren, Metallica, Rammstein, dat werkt.

Op km 88 kreeg ik steun van mijn vriendin en mijn familie. Ze hadden energierepen en drinken bij zich, maar het was vooral mentaal een opsteker. Ze hebben 6,5 kilometer met me mee gewandeld, dat was hartverwarmend. En fijn om gewoon wat te kunnen babbelen onder het lopen. Ze stonden natuurlijk ook aan de finish. Daarna moest ik nog twee kilometer wandelen naar de auto, maar dat ging vanzelf.

Welk advies heb je voor toekomstige deelnemers?

Na één Dodentocht kun je mij nauwelijks een expert noemen, maar de belangrijkste dingen zijn, denk ik, de schoenen en het voedsel. Na veel zoeken op het internet en advies van een collega, heb ik gekozen voor halfhoge Lowa Renegade Goretex wandelschoenen van Elten. Vooral vanwege eigenschappen als goede demping en ondersteuning van de enkel. Dat ze ook nog regenbestendig zijn, was mooi meegenomen, want de eerste uren liepen we in de regen. En natuurlijk moeten je schoenen goed ingelopen zijn. Wandel er minstens 150 km mee voordat je aan zo’n zware tocht begint, zou ik adviseren.

Wat het voedsel betreft: eet de dagen voor de tocht licht verteerbare kost. Veel koolhydraten, weinig vetten. Tijdens het lopen is regelmatig eten en drinken belangrijk. Om het uur een halve energiebar en minstens 20-25 cl drinken, ook als je geen honger of dorst hebt.

De Dodentocht Bornem

De Dodentocht in en rond Bornem gaat sinds 1970 jaarlijks van start op de tweede vrijdag van augustus. De eerste editie, georganiseerd door de wandelclub Kadee, kende 65 deelnemers. In 2016 deed het recordaantal van 12.604 wandelaars mee. Vanaf 2018 geldt een maximum aantal inschrijvingen van 13.000.

Deelnemers aan de Dodentocht hebben 24 uur de tijd om het parcours van 100 km af te leggen. Dit jaar lukte dat 5.538 mannen en 2.640 vrouwen. 1.600 wandelaars werden verzorgd voor blaren of spierpijn. Zes werden er afgevoerd naar het ziekenhuis. Ondanks de regen in de nacht van vrijdag op zaterdag waren er minder uitvallers dan vorig jaar. Onder de dapperen die de eindstreep niet haalden, was Tim van Goethem uit Westmalle, klompenmaker van beroep. Zijn poging om de Dodentocht op klompen uit te lopen strandde op km 53,2 vanwege serieuze blaren.

Kijk hier voor een korte video-impressie van de Dodentocht Bornem 2018.

Uitgebreide informatie over werkschoenen en veiligheidsschoenen kun je lezen in ons blogartikel Veiligheidsschoenen: soorten, normering en toepassingen

  • WordPress
  • Google Plus
  • Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *