Gereedschap Werken met gereedschappen

De geleiderails van Festool

Wat is een geleiderail?

De naam zegt het een beetje zelf. Het geleidt de zaag. Je gebruikt het in combinatie met je invalzaag of cirkelzaag. Wanneer nodig, kan je het ook gebruiken met een freesapparaat of decoupeerzaag. Vaak is het gemaakt uit een licht materiaal zoals aluminium en heeft het een groef om je machine op te bevestigen.

Een geleiderail doet velen denken aan de langwerpige variant. Deze noemt de langsgeleider. Maar er zijn er nog andere. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen 3 verschillende geleiderails:

  • de breedtegeleider
  • de langsgeleider
  • de cirkelgeleiderail

De verschillende geleiderails

We starten met de breedtegeleider, of parallelgeleider. Waarom? Omdat deze meestal geleverd wordt bij de machine. Je komt hier dus sneller mee in contact. Je gebruikt deze, zoals de naam het zegt, om je plank in de breedte, of parallel, te zagen. Het is handig voor smallere planken (tot 15 cm).

Wanneer een breedtegeleider te kort is, biedt de langsgeleider de oplossing. De langsgeleider heeft als nut je zaag te begeleiden om een lange en rechte zaaglijn te maken in je plank. Hoe lang? Dat bepaal je zelf. Festool heeft verschillende maten voor de geleiderails van 800 tot 5000 mm. Met een verbindingsstuk, kan je gemakkelijk 2 geleiderails verbinden. Het enige wat je dus moet doen is je zaag bevestigen aan de geleider en zagen.

De cirkelgeleiderail is een minder bekende variant. Hiermee maak je perfecte cirkels. Het is een lange aluminiumplaat. Aan 1 kant van de geleider zit het centerpunt. Dit punt komt in het midden van de cirkel die je wilt zagen. Van hier uit start je met meten. Aan de andere kant, zit het bevestigingsstuk om de decoupeerzaag te koppelen. Met de getallenlijn op de geleiderail, bepaal je de radius van de cirkel.

De geleiderails van Festool

Perfecte snedes of groeven maken is niet vanzelfsprekend. Festool specialiseert zich hier al meer dan 40 jaar in. Ze kennen de moeilijkheden en komen met handige vernieuwingen en nieuwe producten.

Zo zijn er glijstrips op de geleiderail die zorgen voor een spelingsvrije geleiding. De hechtlaag onderaan de geleiderail, zorgt dan weer dat de bodem beschermd is. Deze laag voorkomt bovendien dat de rail wegglijdt, wat ook de veiligheid voor de gebruiker ten goede komt. Door de rubberrand aan de aantekenlijn, splinteren de randen niet. Ook niet bij hoeksneden. Daardoor lever je altijd hoogwaardige kwaliteit.

Dat Festool oog heeft voor detail en comfort is geweten door hun klanten. Zo is er de slangbescherming. Een klein hulpstukje dat je aan het uiteinde van de geleiderail plaats en ervoor zorgt dat de stofzuigslang gewoon kan glijden over de rand en nooit hindert. Een klein detail, maar kleine details maken nu eenmaal vaak het verschil. Opzoek naar nog meer handige hulpmiddelen? Neem dan een kijkje naar de Festool geleiderail toebehoren.

De Festool geleiderail met gatenreeks

Verfijnd en kwalitatief werk is belangrijk in de meubelbouw. Om nauwkeurig en snel een gatenplaat te maken met een bovenfrees, ontwikkelde Festool een geleiderail met gaatjesafstand. Dit type van geleiderail is onmisbaar voor het maken van bijvoorbeeld een reksysteem of beslag. De geleiderails zijn beschikbaar in de formaten 1400 en 2424 mm.

Conclusie

Er zijn verschillende soorten geleiderails. Maar met ze allemaal, kom je sneller tot het beste resultaat. Dat maakt ze onmisbaar bij houtbewerking of meubelmontage.

  • WordPress
  • Facebook

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *