De juiste houtboor voor elke klus

Een gaatje in een plank boren kan iedereen. Maar doe-het-zelvers die hun hand niet omdraaien voor het grotere werk weten dat er voor elke boorklus het perfect boortje bestaat. Hier geven we een overzicht en vertellen waarvoor je welk type houtboor gebruikt.

Een setje kopen of liever losse boren?

Voor incidentele klussen in huis is een standaard houtborenset gewoonlijk voldoende. En je kunt ook een metaalboortje gebruiken om in hout te boren (niet andersom!). Maar wie professioneler wil werken, vermijdt dit soort improvisaties en klikt of draait voor elke klus de juiste boor in zijn boormachine. In een semiprofessionele doe-het-zelf uitrusting mogen de volgende houtboren niet ontbreken:

  • Standaard houtboor
  • Slangenboor
  • Speedboor
  • Verzinkboor
  • Gatenzaag

Standaard houtboor

Zoals alle houtboren, herken je het standaardmodel aan de centreerpunt. Dit spitse puntje druk je in het hout voordat je begint te boren, zodat de boor niet weg kan glijden en het gat precies op de juiste plek komt. Een houtborenset bestaat gewoonlijk uit zeven boortjes van 3 tot 10mm diameter.

Standaard houtboren zijn zowel voor zachthout als hardhout bruikbaar en geschikt voor de meest voorkomende klussen. Over de verschillende houten plaatmaterialen, kun je meer lezen in ons blogartikel Houten plaatmaterialen en panelen.

Zoek naar een houtborenset

Slangenboor

Met een slangenboor kun je diepe gaten maken. Dit is het aangewezen type wanneer je bijvoorbeeld in dikke balken moet boren. De spiraalvorm – die als een slang rond de as kronkelt – zorgt ervoor dat het boorstof goed wordt afgevoerd en er een schoon, glad gat ontstaat. Een opvallend kenmerk van de slangenboor is de schroefvormige punt, waarmee je heel precies kunt centreren.

Zoek naar slangenboren

Speedboor

Een speedboor, ook wel vlinderboor genoemd, komt goed van pas voor het boren van doorvoergaten voor kabels en leidingen. Waar een setje normale houtboortjes ophoudt, gaat de speedboor verder: je kunt er gaten vanaf 11 millimeter mee boren. Werk met een speedboor op een hoog toerental en let erop dat je in een rechte hoek boort, om te voorkomen dat het hout gaat splinteren.

Tip: Boor tot de punt er aan de andere kant uitkomt en boor dan vanaf die kant het laatste stukje weg. Dan krijg je aan beide kanten een mooi, glad boorgat.

Zoek naar speedboren

Verzinkboor

Met een verzinkboor werk je boorgaten af, zodat de schroeven straks niet uitsteken. De schuine vorm van de boorkop maakt een conische uitsparing, waarin de schroefkop verdwijnt.

Zoek naar verzinkboren

Gatenzaag

Wij hebben de naam ook niet bedacht, een gatenzaag is wel degelijk een boor, al heeft hij tanden als een zaag. Je gebruikt een gatenzaag wanneer je grote gaten wilt boren in niet al te dik plaatmateriaal. Als je een set koopt, heb je altijd de juiste diameter bij de hand. Werken met een gatenzaag gaat het best op een laag toerental.

Zoek naar gatenzagen

Aan de juiste boortjes en boortechniek hebben we meer artikelen gewijd. Lees ook Boren in glas en plexiglas en Boren in metaal.

  • WordPress
  • Google Plus
  • Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *