De populairste klussen in coronatijd

Klussen in huis en tuin is nog nooit zo populair geweest als tijdens de lockdown, en bouwmarkten boekten topomzetten. Nu nieuwe sociale restricties zijn ingegaan om de tweede coronagolf het hoofd te bieden, zullen mensen weer op zoek gaan naar dingen om te doen. Het verfraaien van de eigen woning staat voor velen bovenaan de lijst.

Welke doe-het-zelf projecten werden het meest ondernomen tijdens de lockdownmaanden eerder dit jaar? De statistieken laten zien dat vooral tuinklussen eruit springen. Een conclusie uit een onderzoek van het klusplatform Werkspot: ‘Voor de coronacrisis had 75 procent van alle werkzaamheden betrekking op zaken binnenshuis. Momenteel zien we dat 40 procent van de geplaatste klussen buitenshuis of in de tuin plaatsvindt.’

Tuinieren was ook de meest populaire doe-het-zelf-activiteit onder Britten: drie op de vijf (57%) hielden zich hiermee bezig tijdens lockdown, gevolgd door voorjaarsschoonmaak (47%) en schilderen of behangen (34%). En 23% van de ondervraagden combineerde deze activiteiten en schilderde of beitste de tuinschutting.

Dit komt natuurlijk voor een groot deel op rekening van het seizoen. In deze nieuwe periode van sociale maatregelen zal de balans ongetwijfeld anders liggen.

Minder grote, dure projecten

Een andere conclusie is dat er verhoudingsgewijs minder grote renovatieprojecten werden uitgevoerd. Dit laat zich eenvoudig verklaren door de onzekerheid over de financiële toekomst. Veel klussen betroffen reparaties of verfraaingen aan het interieur. En ook dit is begrijpelijk: als je noodgedwongen binnen moet blijven, gaan gebreken waar je nooit aandacht had aan besteed je opvallen.

Klussen voor een goed gevoel

blije vrouw in vers geschilderd vertrek

Een onderzoek onder 2.000 Britten door verfabrikant Ronseal onderstreept de positieve effecten van klussen op de geestelijke gezondheid. Tweederde van de ondervraagden liet weten dat het had geholpen de verveling te verdrijven, en eenderde gaf aan dat ze trots waren op het resultaat. Twee op de vijf voelden zich tevreden als gevolg van het doen van klussen en bijna een vijfde voelde zich ontspannen. De opgedane ervaringen blijken ook een stimulans om nieuwe projecten aan te pakken. Gemiddeld hebben de deelnemers vier klussen uitgevoerd en hebben ze vier nieuwe klussen op de agenda.

Maar er is ook een keerzijde

Sinds de uitbraak van corona is er een sterke toename in het aantal doe-het-zelvers dat met ernstig letsel op de spoedeisende eerste hulp van het ziekenhuis komt.

Johan Vehof, plastisch chirurg in het Arnhemse Rijnstate Ziekenhuis: “Elk jaar zien we pieken rond Pasen, Hemelvaart en Pinksteren. In 2016 hebben we een onderzoek gedaan en toen telden we in deze periode 41 patiënten met ernstig letsel. Nu waren dat er 152, dus bijna vier keer zo veel.” Het gaat volgens Vehof vaak mis door onervarenheid, slechte voorbereiding en haast.

In onze blog hebben we hier al eerder een artikel aan gewijd, met tips voor veilig werken: Vermijd risico’s, speciaal in deze crisistijd.

Om af te sluiten: klussen is voor veel mensen ‘de redding’ geweest tijdens de lockdown. En met de nieuwe coronarestricties in effect, zullen we weer en masse op zoek gaan naar nieuwe projecten. Heb je inspiratie nodig? In onze blog vind je professionele tips en handige stappenplannen voor alle mogelijke klussen in huis en tuin.

  • WordPress
  • Google Plus
  • Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *