De verschillende hamers en hun gebruik

Hamers komen in alle soorten, vormen, grootten en gewicht voor. Voor het gemakkelijkste en mooiste werk, is het dan ook noodzakelijk om in die verscheidenheid de juiste hamer te vinden voor elk gebruik. Wij helpen je hierbij met onderstaand overzicht.

Gewone Hamer of Bankhamer

Ongeacht de verscheidenheid denken mensen die een hamer kopen in de eerste plaats aan de bankhamer: de gewone hamer, met ijzeren kop en meestal een steel in hout. Deze hamer komt in verschillende maten en gewichten en dient voor het inslaan van spijkers. Let op dat je voor kleine spijkers een lichte bankhamer gebruikt. Anders sla je de spijker gegarandeerd krom!

Toon mij alle bankhamers

Klauwhamer

De klauwhamer lijkt sterk op de bankhamer, maar heeft achteraan nog een platte V-groef. Met die klauw kunnen nagels verwijderd worden of aan elkaar gespijkerde materialen gescheiden. Je vindt dit type hamer, behalve met een houten handvat, ook met een aluminium of kunststof handvat. Doorgaans kan je met de klauwhamer zwaardere werken doen dan met de bankhamer. Het bolle slagvlak is trouwens speciaal zo gemaakt om geen afdrukken in het hout te laten.

Toon mij alle klauwhamers

Voorhamer

Een extreme versie van de bankhamer is de voorhamer: het uitzicht van beide hamers is ongeveer gelijk. Het grote verschil is echter het formaat, en bijgevolg het gewicht. De voorhamer is dan ook ideaal voor het zware sloopwerk, zoals het neerhalen van stenen of betonnen muren of het plaatsen van palen in de grond. Voor het laatste wordt soms ook wel de paalhamer gebruikt. Deze is qua grootte gelijk aan de voorhamer, maar is volledig van hout gemaakt. De paalhamer is bijgevolg ook heel wat lichter dan de voorhamer. De steel van de voorhamer is 70 cm tot 100 cm lang, terwijl het gewicht van de kop varieert van 3 kg tot 10 kg. Hoe langer de steel en hoe zwaarder de kop, hoe meer slagkracht je hebt. Het nadeel hiervan is echter onnatuurlijke krachten op je polsen en gewrichten. Sommige voorhamers zijn dan ook uitgerust met een schokabsorberende kraag om je polsen wat te sparen.

Toon mij alle voorhamers

Moker

De kleine versie van de voorhamer is de moker of vuisthamer. De moker heeft een vierkante hamerkop tussen de 1 of 2 kg met een korte steel uit hout of metaal. Deze hamer is ook ideaal voor sloopwerk of, mits het gebruik van de bijpassende rubberdop, voor bestrating.

Toon mij alle mokers

Rubber Hamer

Van het zware naar het delicate werk: de rubber hamer is ideaal om te gebruiken als je geen beschadigingen kan hebben. Voorbeelden hiervan zijn betegeling en het aankloppen van hout. De hamer bestaat typisch uit een houten steel met een massief rubberen kop. Deze hamer kan trouwens ook gebruikt worden om haringen van tenten in te slaan.

Toon mij alle rubber hamers

 

De hamer is het oudste gebruiksvoorwerp, zeg maar gereedschap, waarvan archeologisch bewijs teruggevonden werd. De allereerste ‘hamers’ werden zo’n 2,5 miljoen jaar geleden gebruikt. Oorspronkelijk waren ze gewoon stukken hout, stenen en botten. Tijdens de Steentijd werden die bevestigd aan stokken, door middel van leren riemen of pezen. Hamers waarvan de stok door een gat in het midden gaat, zouden vanaf de Ijzertijd gebruikt worden.

Al heel snel kwamen er hamer soorten in alle mogelijke vormen en grootten: de steenkappers bij de Romeinen hadden andere hamers nodig dan de lokale smid. Ook de strijdhamers waarmee in de Middeleeuwen de vijand vanop korte afstand werd belaagd voldeden niet voor hen. Die grote verscheidenheid aan hamers nam sindsdien alleen maar toe.

 

Houten Hamer

De houten hamer is ideaal om houten onderdelen aan elkaar te bevestigen. Zoals de naam het zegt, bestaat deze volledig uit hout, met een ronde of vlakke baan. De houten hamer met de ronde baan wordt ook het tonmodel genoemd.

Toon mij alle houten hamers

Kunststof Hamer

Kunststof hamers zijn ideaal voor metaalbewerking. Door de zachte kop wordt het metaal immers niet beschadigd. De kunststof hamer, ook wel nylonhamer genoemd, heeft een dubbele kop, met een stalen middenstuk. Wist je dat er ook modellen bestaan die terugslagvrij zijn? Hiervoor wordt de kop gevuld met klein staalgrit.

Toon mij alle kunststof hamers

 

Bovenstaande is maar een kleine greep uit wat er aan hamers bestaat. Zo is er nog de tegelhamer: dit kleine hamertje is ideaal bij mozaïeken of betegelen. De scherpe punt zorgt er voor dat je eenvoudig scherpe hoeken en randjes kan weg timmeren. Let wel op dat je afdoende bescherming draagt, zoals werkhandschoenen en een veiligheidsbril, want de wegspringende stukjes kunnen heel scherp zijn!

Bij het gebruik van bakstenen denken we aan de kaphamer, waarmee je eenvoudig bakstenen kunt door tikken. Heel gelijkaardig aan de kaphamer hebben we de straathamer of stratenmakershamer, die, zoals de naam het zegt, ideaal is voor het bestraten. Het verschil met de kaphamer is dat de steel veel korter is en de hamer zelf zwaarder. De achterkant van deze hamer wordt ook gebruikt voor het doormidden slaan van klinkers.

Er is dus een grote variëteit aan hamers, die elk hun voordelen en hun nadelen hebben. Voor zowel het beste resultaat, als de duurzaamheid van je hamer, is het dan ook aangeraden altijd de juiste hamer voor het juiste werk te gebruiken!

Share
  • WordPress
  • Google Plus
  • Facebook

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *