Elektrisch en accugereedschap Gereedschap Klussen Tuin

Hoe dompelpomp gebruiken?

Van alle verschillende waterpompen is de dompelpomp of klokpomp waarschijnlijk het meest gebruikt. Een dompelpomp is een pomp die geheel in de te verpompen vloeistof wordt ondergedompeld. Filtratiepompen zijn de meest voorkomende soort dompelpomp. Denk bijvoorbeeld aan filtratiepompen die in een aquarium worden geplaatst.

Waar worden dompelpompen voor gebruikt?

Dompelpompen zijn pompen die zijn ontworpen om “onderdompelbaar” te zijn en worden geplaatst in het reservoir met water dat moet worden weggepompt. Deze pompen worden bijvoorbeeld ingezet in situaties waarbij sprake is van overstromingen, zoals stijgend grondwater in kelders of kruipruimten, ondergelopen boten of overstroomde gebieden.

gebruik dompelpomp

Wat is het voordeel van het gebruikt van een dompelpomp? Het grootste voordeel van het gebruik van een dompelpomp is priming, ze hoeven namelijk niet te worden geprimed. Dit soort pompen zijn zelfaanzuigend omdat ze onder het oppervlak van de te verpompen vloeistof werken. Priming betekent simpelweg het voorbereiden of bedrijfsklaar maken. Om een centrifugaalpomp bijvoorbeeld goed te laten werken, moet je deze eerst vullen met water.

Wanneer dompelpomp gebruiken?

Dompelpompen kunnen alleen effectief werken in wateren die diep genoeg zijn om ondergedompeld te worden. Een dompelpomp kan daarom alleen worden gebruikt als het water diep genoeg is. De drie grootste use-cases voor een dompelpomp zijn irrigatie; pompen uit putten en boorgaten; en voor het afvoeren van ongewenst watermassa’s.

De laatste twee voorbeelden van gebruik spreken voor zich, in het geval van gebruik voor irrigatie is een dompelpomp de ideale oplossing als je ervoor wilt zorgen dat jouw land grondig wordt geïrrigeerd door het te voorzien van water uit een reservoir, meer of andere handige bron. Zeker omdat het gebruik van dompelpompen vrij goedkoop is, worden deze vaak ingezet voor irrigatiedoeleinden.

soorten dompelpompen

Soorten dompelpompen

Dompelpompen bestaan in verschillende uitvoeringen en onderscheiden zich vooral op het gebied van het te verpompen water, denk bijvoorbeeld aan schoon water dompelpompen, die gebruikt worden voor regenwater. In principe bestaan er dus vier verschillende dompelpompen. Ten eerste heb je de dompelpomp voor schoon water, deze wordt gebruikt om schoon water weg te pompen, zoals schoon lekwater.

Ten tweede heb je de dompelpompen met een vlotter. Een dompelpomp kan namelijk met of zonder vlotter zijn uitgerust. Een pomp met vlotter is extra handig als de pomp automatisch in- of uit moet kunnen schakelen.

Ten derde bestaan er vlakzuigende dompelpompen. Indien het water niet zo hoog staat kan er voor gekozen worden om een vlakzuigende dompelpomp te gaan gebruiken. Een vlakzuigende dompelpomp zuigt het water op aan de onderkant van de pomp en de inlaat van dit type pomp staat maar enkele millimeters van de grond.

Een vierde soort dompelpomp is de hogedruk dompelpomp en heeft meer kracht dan een gewone dompelpomp, deze kunnen worden gebruikt om een hogedrukreiniger op aan te sluiten.

Wil je nog meer te weten komen over dit onderwerp? Lees dan ook ons artikel ‘Water geven in de tuin‘.

  • WordPress
  • Facebook

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *