Een huis van golfkarton

Voor de mensen van Klium draait het leven om gereedschappen. Tussen 8 en 5 in ieder geval. Maar voor onze klanten zijn diezelfde gereedschappen ‘slechts’ hulpmiddelen, want hun leven draait om heel andere dingen. We zijn altijd geïnteresseerd in de producten die met onze gereedschappen worden gemaakt. En soms zelfs ronduit gefascineerd, want daar zitten me toch wonderlijke en mooie dingen tussen…

Fiction Factory in Amsterdam is een bouwatelier waar alles kan. Begonnen als tweemanszaak met één schroefmachine en een decoupeerzaag, is het in 27 jaar uitgegroeid tot een bedrijf met meer dan 40 vaste medewerkers. De oorsprong als decorbouwer is nog terug te vinden in de creativiteit en de grote variatie aan toegepaste materialen en technieken. In de hout-, metaal- en textielwerkplaatsen van Fiction Factory zien theaterdecors, winkel- en restaurantinterieurs, tentoonstellingsstands, meubelen en tal van andere unieke ontwerpen het licht. Maar het meest spraakmakende product van deze trouwe Klium-klant is toch wel een huis van golfkarton: Wikkelhouse.

Wikkelhouse

«Kan niet bestaat niet»

… zo zegt Thijs Laan van Fiction Factory, en Wikkelhouse lijkt deze altijd wat gewaagde claim te bevestigen. Een Wikkelhouse wordt opgebouwd uit losse standaard elementen, die in elk gewenst aantal aan elkaar worden gekoppeld. De basis bestaat uit golfkarton dat rond een mal wordt gewikkeld, verlijmd tot een oersterke, waterdichte en isolerende sandwichstructuur en afgewerkt met fraaie houten panelen. Het resultaat is een lichtgewicht verplaatsbaar huis (of kantoor of atelier, of wat de koper ook maar in gedachten heeft) dat veel duurzamer is dan traditionele bouw en binnen één dag op z’n plek staat, klaar om in te trekken. Fiction Factory zorgt ook voor de inrichting, met standaard modules voor keuken en badkamer, of met maatwerk afgestemd op de wensen van de klant.

Creatieve uitdaging

Wat we – los van de unieke constructieve eigenschappen – fascinerend vinden aan een Wikkelhouse is de creatieve uitdaging die het biedt. Je kunt er letterlijk alle kanten mee uit en dat blijkt inspirerend te werken, zoals spreekt uit de gerealiseerde projecten. De golfkartonnen huizen van Fiction Factory versmelten met de omringende natuur in diverse kleinschalige vakantieparken. In een stedelijke omgeving doen ze dienst als permanente behuizing voor alleenstaanden en tweepersoons huishoudens. De Universiteit van Amsterdam heeft een Wikkelhouse in gebruik als klaslokaal. Een Wikkelhouse op het dak van een voormalige kolenopslag in de Londense artiestenwijk Hoxton Docks wordt gebruikt voor parties en fotoshoots, en in de Rotterdamse haven dobbert inmiddels de eerste ‘Wikkelboat’, een Wikkelhouse omgetoverd tot woonboot.

  • WordPress
  • Google Plus
  • Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *