Klussen Tuin

Een kruidentuin aanleggen

Altijd verse keukenkruiden voor het plukken hebben, dat is één van de leuke dingen van een kruidentuin. Maar een kruidentuin kan ook een visuele smaakmaker zijn, bijvoorbeeld zo’n mooi klassiek ontwerp, in vakken verdeeld door buxushaagjes. Kruiden houden schadelijke insecten weg en stimuleren andere planten in hun groei. De meeste kruiden stellen ook nog eens weinig eisen aan de bodem en de verzorging.

De beste plek voor een kruidentuin

Een plekje in de buurt van de keuken is natuurlijk handig als je onder het koken nog gauw wat tuinverse bieslook of basilicum wilt plukken. Maar het belangrijkste is een zonnige plek. Veel kruiden komen van oorsprong uit het Middellandse Zeegebied en doen het beter in de volle zon. Kruiden die veel zon nodig hebben zijn onder andere basilicum, rozemarijn, salie, lavendel, bonenkruid en tijm. Tot de keukenkruiden die wat meer schaduw willen behoren bieslook, komkommerkruid, citroenmelisse, kamille, kervel, lavas, munt en peterselie.

De beste grond voor je kruidentuin is water doorlaatbaar en luchtig. Veel kruiden houden bovendien van ietwat voedselarme bodems. Zandgrond watert goed af en warmt snel op. Deze grond is heel geschikt voor mediterrane kruiden als dragon, kamille, lavendel, majoraan en tijm.

Klassieke kruidentuin

kruidentuin met buxushaagjes

Heel mooi en praktisch is een klassieke kruidentuin, verdeeld in vakken die gescheiden zijn door buxushaagjes. Het is handig om de planten in de vakken te groeperen. Zet planten bij elkaar die ongeveer dezelfde eisen stellen aan de verzorging. Eenjarige kruiden als anijs, kervel en komkommerkruid kun je bijvoorbeeld als groep beschouwen, aangezien je deze jaarlijks opnieuw moet zaaien. Sommige wintergroene kruiden zoals rozemarijn en salie hebben bescherming nodig bij strenge vorst. Het is daarom praktisch om ook deze bij elkaar te plaatsen.

Kruiden verspreid door de tuin

Ook voor het verdelen van kruiden door de tuin valt wat te zeggen. Sommige kruiden zijn andere planten tot hulp. Zo helpt basilicum tegen vliegende insecten en meeldauw en is een goede buur voor tomatenplanten. Citroenkruid weert koolwitjes van kool, dille bevordert het kiemen van wortel, rode biet en kool en houdt schadelijke insecten op een afstand. Knoflook houdt rozen gezonder en lavendel houdt vliegen weg.

Andere ideeën

kruiden in potten

Er zijn ook andere soorten kruidentuinen die je kunt aanleggen. Denk bijvoorbeeld aan kruiden in potten op het terras of in kleine potjes op de vensterbank in de keuken. Op een balkon is een verticale kruidentuin aan de muur of aan een rechtopstaand pallet een mooi en ruimtebesparend idee. Kies voor potkruiden plantjes die voor de volle grond zijn gekweekt. Kruiden in potjes uit de supermarkt zijn vaak zo dicht op elkaar gekweekt dat er al snel schimmels ontstaan en de plantjes weg beginnen te kwijnen.

Vergeet de theekruiden niet

muntthee

In je kruidentuin horen ook plantjes waarmee je de lekkerste thee kunt zetten, zoals munt, citroenverbena, kamille, lavendel en salie. En zelfs de gehate brandnetel levert een smakelijk kopje thee op. Munt groeit heel gemakkelijk, maar het kan ook een woekeraar zijn. Om dit te voorkomen kun je munt planten in een afgebakend perk of in een pot. Citroenmelisse groeit het best in halfschaduw. Om telkens jonge en malse topjes te krijgen kun je citroenmelisse regelmatig tot op de grond afknippen. Salie is een mediterrane plant die houdt van een zonnig plekje en een vrij droge, voedselarme grond. Naast lekker voor thee is salie ook een smaakmaker in pasta en vleesgerechten.

Kruiden verzorgen en oogsten

vrouw snoeit rozemarijn

Een kruidentuin vereist niet veel onderhoud. Behalve onkruid wieden, moet je de planten regelmatig snoeien om de groei van verse jonge blaadjes en takjes te stimuleren. Na de oogst kun je kruiden drogen of invriezen om ze het hele jaar door te kunnen gebruiken. Je kruiden op het juiste moment oogsten is belangrijk, omdat dit de smaak en de kwaliteit beïnvloedt. Over het algemeen kun je kruiden het beste oogsten voordat ze gaan bloeien, omdat dan de smaak het meest intens is. Wanneer je je kruiden met regelmaat oogst, worden de stengels en bladeren van de plant gestimuleerd om te groeien en te vertakken. Hierdoor kan de plant voller en sterker worden en je voorkomt ook dat planten te groot worden en zichzelf uitputten. Houterige kruiden als rozemarijn, lavendel en salie kun je vanaf eind maart/begin april insnoeien tot boven de groene delen van de plant. Gebruik hiervoor een scherpe en schone snoeischaar om de plant niet te beschadigen.

  • WordPress
  • Facebook

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *