Huis Klussen

Een verlichtingsplan maken

Soorten verlichting

Om een goed verlichtingsplan te maken, is het belangrijk te weten welke soorten verlichting er zijn en hoe je deze kunt combineren voor het mooiste en meest functionele effect. Voor het gemak kunnen we verlichting onderverdelen in vier verschillende typen.

  • Basisverlichting

Licht dat de ruimte gelijkmatig verlicht, bijvoorbeeld een plafonnière of plafondspots.

  • Functionele verlichting

Geconcentreerd licht op één plek, bijvoorbeeld een bureaulamp of een spot boven het werkblad in de keuken

  • Sfeerverlichting

Zacht, warm licht, bijvoorbeeld een mooi tafellampje

  • Accentverlichting

Evenals functionele verlichting geconcentreed op één plek, maar in dit geval om een mooi element te benadrukken, zoals een schilderij of een kamerplant.

In een goed verlichtingsplan worden deze vier soorten verlichting gecombineerd.

De eerste stap

Voordat je nieuwe lampen gaat kopen, is het goed om precies te weten wat je wilt bereiken. Waar heb je meer licht nodig om te werken, welk donker hoekje moet worden opgevrolijkt, waar wil je dat harde licht wat zachter maken? Een plattegrond van de ruimte maken kan hierbij helpen. Teken op je schets niet alleen de vaste elementen als ramen, deuren en scheidingswanden in, maar ook de meubels, de schilderijen aan de muur en andere plekken die uitgelicht moeten worden. Schetsen op ruitjespapier maakt het makkelijk om de juiste schaal aan te houden, maar als je liever op de computer werkt, kun je gebruik maken van een gratis 3d tekenprogramma zoals bijvoorbeeld SketchUp.

Begin met de basisverlichting

interieur met plafondspots

De naam zegt het eigenlijk al: dit is de basis die de hele ruimte verlicht. Plafondspots zijn een goede oplossing. Heb je inbouwmogelijkheden in het plafond, dan kun je kiezen voor inbouwspots. Die zijn mooi weg te werken in het plafond en hebben een luxe uitstraling. Hoe je zelf inbouwspots installeert, lees je in dit stappenplan.

woonkamer met plafondspots

Led of halogeen?

Voor inbouwspots heb je de keuze tussen ledspots en hallogeenspots. Hallogeenspots geven een warm gelig licht, terwijl ledspots licht uitstralen in alle tinten wit. Hallogeenspots zijn goedkoper in aanschaf, maar met ledspots ben je uiteindelijk voordeliger uit omdat ze veel minder energie verbruiken en een aanzienlijk langere levensduur hebben.

Houd rekening met de interieurkleuren

bureau in blauw licht

Welke vorm van basisverlichting je ook kiest – dat kan bijvoorbeeld ook een klassieke kristallen kroonluchter zijn – houd rekening met de kleuren in je interieur. De manier waarop de kleur van de muren, de gordijnen en de meubelstoffen worden weergegeven hangt af van het licht dat erop valt. Warme lichtkleuren accentueren de warme kleuren als rood en oranje in je interieur. Het tegenovergestelde effect geeft blauwachtig wit licht. Daarnaast zullen lichte interieurkleuren meer licht reflecteren. Een goed advies is de basisverlichting aan te sluiten op een dimmer, zodat je de lichtsterkte naar behoefte kunt regelen.

Tips voor je verlichtingsplan

  • TL-lampen zijn niet direct de eerste keus wanneer we het over moderne verlichtingsmogelijkeden hebben. Maar TL-verlichting is perfect voor bijvoorbeeld de werkplaats of de hobbyruimte. Dankzij het diffuse licht, heb je minder last van schaduwen die storend kunnen zijn tijdens het klussen.
  • Wil je je interieur groter laten lijken? Lampen die indirect licht verspreiden, weerkaatsen meer licht via de muur of het plafond. Dit geeft een ruimtelijk effect.
  • Even bepalend voor de sfeer als de lichtsterkte is de lichtkleur. Die wordt aangegeven in Kelvin. Lampen met een warm-witte lichtkleur van rond de 2700 Kelvin zijn het meest geschikt voor een sfeervol verlichtingstplan.
  • Beperk je bij het kiezen van lampen tot één stijl, die goed past in je interieur. Als je bijvoorbeeld een tafellamp, een wandlamp en een hanglamp uit dezelfde stijlfamilie kiest, creëer je eenheid en rust.
designersoel en designerlampen
  • Speel in je verlichtingsplan met verschillende hoogtes. Zet een tafellamp op een kast en een lage lamp op de vloer. Kijk eens welke bijzondere accenten je zo kunt creëren.

Lees hier een uitgebreid artikel over het opstellen en uitvoeren van een verlichtingsplan voor de tuin.

  • WordPress
  • Facebook

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *