Een verticale tuin van een pallet

Een verticale tuin is een ideale oplossing voor een balkon, dakterras of kleine binnenplaats. Geniet van een rijkdom aan groen die praktisch geen ruimte inneemt. Er zijn talloze manieren om zelf een verticale tuin te creëren en je kunt er de meest uiteenlopende voorwerpen en materialen voor gebruiken. Een van de populairste is een oude pallet.

Dit heb je nodig

Materialen

 • Een oude pallet
 • Anti-worteldoek of vijverfolie (1,5 x de oppervlakte van de pallet)
 • Potgrond of tuinaarde
 • Eventueel: grondverf en verf of beits

Gereedschappen

Een verticale pallettuin maken in 5 stappen

 1. Tik een oude pallet op de kop, bij voorkeur een met ruime openingen tussen de planken.
 2. Schuur de pallet zoveel mogelijk glad. Dit voorkomt splinters waar je je vingers aan open kunt halen en zorgt dat je het hout makkelijker kunt verven.
 3. Je kunt het hout naturel laten of in de verf of beits zetten. Behalve de mogelijkheid om met kleuren te spelen, heeft dit laatste het voordeel dat je verticale tuin langer mee zal gaan.
 4. Breng het anti-worteldoek of de vijverfolie aan. Spreid dit materiaal uit en leg de pallet er bovenop. Vouw het doek over de randen van de pallet en niet het vast. De bovenkant van de palet laat je open, hier vouw je het doek naar binnen en niet het vast op de binnenkant van de bovenste plank. Wees niet zuinig met nietjes: om de 5 centimeter een nietje schieten is een goede richtlijn om te voorkomen dat er straks aarde uitvalt. Knip het doek bij voor een nette afwerking.
 5. Nu kun je de pallet opvullen met aarde. Doe dit op een plek dichtbij de plaats waar je verticale tuin gaat komen, zodat je er niet ver mee hoeft te zeulen. Strooi de aarde in de openingen tussen de planken en druk hem zoveel mogelijk aan. Je zult waarschijnlijk meer aarde nodig hebben dan je denkt, reken op minstens 80 liter.

Het beplanten van je verticale tuin

Druk de planten in de aarde tussen de planken terwijl de pallet nog horizontaal ligt. Het beste is om twee weken te wachten voordat je hem rechtop zet, zodat de jonge plantjes goed kunnen wortelen.

Tip: plant soorten die gaan hangen – aardbeien bijvoorbeeld – bovenaan.

Moestuin, kruidentuin of siertuin?

Een sierlijke struikrozentuin, een kruidentuin voor de keuken, een onderhoudsvriendelijke vetplantentuin… je kunt je verticale tuin helemaal naar eigen idee inrichten, al zijn er wel een paar dingen waar je rekening mee moet houden. In het tuincentrum waar je de plantjes koopt, kunnen ze je vakkundig adviseren, maar hier alvast enkele tips:

 • Plant niet teveel verschillende soorten bij elkaar. Overdaad schaadt, en een zekere eenheid in vorm en kleur geeft een mooier effect.
 • Houd rekening met de plek waar je verticale tuin komt. Is dat een plaats die veel zon krijgt, kies dan planten die hier tegen kunnen. En is het een schaduwplek, plant dan soorten die hiervan houden.
 • Zet de planten die het minste water nodig hebben bovenaan. Wanneer je giet, stroomt het water naar beneden, waardoor de bovenste planten het eerst droog komen te staan.
 • Houd er rekening mee dat verschillende soorten een verschillende groeisnelheid hebben. Richt je verticale tuin zo in dat snelle groeiers langzamere soorten niet gaan overwoekeren.

Zoals gezegd: er zijn talloze manieren om een verticale tuin te maken. Je kunt bijvoorbeeld ook simpelweg plantenbakken ophangen aan een schutting of tuinscherm. Kijk ook eens bij Zelf een houten tuinschutting maken. En wil je een heleboel ideeën voor verticale tuinen bij elkaar zien, dan hebben we deze inspirerende collectie voor je gevonden op Pinterest.

 • WordPress
 • Google Plus
 • Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *