Festool SawStop maakt de tafelzaag veilig

Vanaf januari 2020 te koop, nu vast een voorproefje: Festool SawStop. Een doorbraak in veilig werken met de tafelcirkelzaag.

Wat is SawStop?

SawStop is de naam van een Amerikaanse uitvinding uit 1999 en van het bedrijf dat vanaf 2004 tafelzagen ging produceren met deze veiligheidsvoorziening. Twee jaar geleden werd SawStop overgenomen door het moederbedrijf van Festool en begon Festool deze baanbrekende technologie toe te passen op zijn tafelzagen.

Vanaf januari 2020 zal Festool SawStop in ons land te koop zijn, en Klium is natuurlijk een van de eerste aanbieders waar je cirkelzagen met deze technologie op voorraad zult vinden. Om je alvast warm te maken, vertellen we hier wat meer over SawStop. ‘Een doorbraak in veiligheid’ is een claim die gereedschapsfabrikanten te pas en te onpas gebruiken, maar in dit geval is het volledig op zijn plaats.

Zo werkt SawStop

SawStop bestaat uit een cartridge die is verbonden met het zaagblad en een licht elektrisch signaal van 12V 200 kHz afgeeft.

Omdat het menselijk lichaam stroom geleidt, verandert dit signaal wanneer vingers in contact komen met het zaagblad. Deze verandering activeert het veiligheidssysteem. Binnen minder dan 5 milliseconden gebeurt nu het volgende:

  • Een aluminium rem stopt het zaagblad volledig.
  • Een ingenieus veersysteem met anker trekt het zaagblad tegelijkertijd weg in de werktafel, waardoor elk risico op contact van de huid met het zaagblad vermeden wordt.
  • De motor van de zaagmachine wordt ogenblikkelijk uitgezet.

Het resultaat is dat ongelukken die zonder SawStop vingers zouden kosten, nu hooguit een licht krasje op de huid achterlaten. Om dit te bewijzen, demonstreren vertegenwoordigers van Festool de SawStop technologie bij voorkeur met een Frankurter worstje, wat spectaculaire video’s als deze oplevert.

Een uitgebreide – Engelstalige – video over de werking van Festool SawStop kun je hier bekijken.

6.000 vingers gered

Sinds de introductie in 2004 zijn er 6.000 gevallen gemeld waarin SawStop het verlies van vingers heeft voorkomen. We weten niet hoe dit precies geregistreerd is, maar we geloven Dr. Steve Gass, de uitvinder van SawStop op zijn woord.

Festool heeft een reputatie in veiligheid

Dat het juist Festool is dat de SawStop technologie op de Europese markt introduceert is niet vreemd. Tijdens zijn bijna 100-jarig bestaan heeft dit Duitse familiebedrijf regelmatig nieuwe vindingen geïntroduceerd die het werken met powertools weer een stukje veiliger maakten. Zoals de eerste eenhandige cirkelzaag in 1952 en de gepatenteerde slipkoppeling in 1956.

We houden je op de hoogte wanneer de eerste Festool SawStop producten in ons magazijn liggen, klaar voor verzending.

  • WordPress
  • Google Plus
  • Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *