Klussen Tuin Werken met gereedschappen

Gras mulchen: hoe werkt het?

Wat is mulchen?

Het woord ‘mulchen’ komt uit het Engels. Een mulch is een laag organisch materiaal waarmee je de bodem bedekt. Mulchen heeft een aantal voordelen voor je tuin:

  • Het zorgt dat onkruid minder kans krijgt.
  • Het mulchmateriaal dient als voeding voor de planten wanneer het wordt afgebroken.
  • Het levert ook voeding voor het bodemleven, vooral pieren, die belangrijk zijn voor een goede bodemstructuur.
  • De mulchlaag beschermt de grond tegen zon, wind en slagregens.

Wat is gras mulchen?

Een bijzondere vorm van mulchen is het mulchen van het gazon. Hierbij gaat het niet zozeer om verstikking van onkruid, maar vooral om de voedingsstoffen. Het is een natuurlijke bemesting in de vorm van fijn gesnipperd gras. Dat ‘fijn gesnipperd’ is belangrijk voor een gezonde grasmat. Als je het gras uit de opvangbak van een gewone grasmaaier over het gazon strooit, werkt het niet en krijg je alleen maar vervilting en een lelijk resultaat. Daarom zijn er speciale mulchmaaiers. Deze grasmaaiers zijn uitgerust met een stel messen die het gras heel fijn hakken, voordat het over het gazon wordt uitgestrooid. Het maaigoed zakt tussen de grassprietjes op de grond en levert een effectieve groenbemesting zonder kosten of inspanning.

Voordelen van gras mulchen

Je gazon mulchen terwijl je maait, brengt een paar overtuigende voordelen met zich mee:

  • Je bespaart tijd en werk en ontziet je rug omdat je niet steeds de opvangbak hoeft te legen.
  • Je lost een afvalprobleem op.
  • Het maaigoed vormt een natuurlijke bemesting, die je gazon van de noodzakelijke stikstof voorziet, beschermt tegen verdroging en de luchtdoorlatendheid van de bodem verbetert.
  • Op een gemulcht gazon groeit het gras dichter en blijft het groener. Onkruid en mos krijgen minder kans.
  • Het is beter voor het milieu dan niet-organische meststoffen.

Nadelen van gras mulchen

Bij alle voordelen, moeten ook een paar bezwaren tegen mulchmaaien worden genoemd:

  • Je zult vaker moeten maaien dan met een normale grasmaaier: 2 à 3 keer per week voor een goed resultaat.
  • Bij hoog gras en nat gras werkt een mulchmaaier niet goed, verstopping is de meest voorkomende klacht. Wanneer het maaigoed niet gelijkmatig wordt uitgeworpen, kan zich een viltlaag vormen op het gazon.
  • De messen moeten vlijmscherp zijn om hun werk goed te doen. Over het algemeen moet een mulchmaaier vaker geslepen worden dan een gewone grasmaaier.

Combi grasmaaiers voor mulchen en opvangen

Als je twijfelt of de voordelen van mulchen tegen de nadelen opwegen, is een combimaaier een goede keuze. Met deze grasmaaiers kun je mulchen, maar je kunt ook een opvangbak vastmaken, bijvoorbeeld wanneer het gras te hoog of te nat is.

Om met een combi grasmaaier te mulchen, verwijder je de opvangbak en vervolgens bevestig je de mulchplug die de doorgang naar de opvangbak afsluit. Het afgemaaide gras circuleert nu in het maaidek en wordt meerdere malen door de messen versnipperd voordat het wordt uitgeworpen.

Robotmaaiers

Voor wie alle voordelen van mulchen wil genieten zonder uit de luie tuinstoel te komen, is een robotmaaier de ultieme oplossing. Eenmaal geprogrammeerd, maait hij je gazon helemaal automatisch en keert op eigen houtje terug naar het oplaadstation.

Conclusie

Gras mulchen is aan te raden, zeker voor grote gazons, waar het een aanzienlijk verschil kan maken in werk, hoeveelheid afval en (milieu-onvriendelijke) bemesting. Omdat mulchmaaiers in elke uitvoering verkrijgbaar zijn – elektrisch, accu, benzine, zitmaaiers of robotmaaiers – is voor elke tuin de meest geschikte keuze mogelijk. Met een combimaaier, uitgerust met zowel een opvangbak als een mulchsysteem, ben je ook toegerust voor situaties waarin een mulchmaaier niet ideaal is, zoals te hoog of nat gras.

  • WordPress
  • Facebook

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *