Makkelijk nepstenen maken – dit zijn de 7 stappen

Nepstenen zien eruit en voelen aan als hun echte voorbeelden, maar wegen een stuk minder zwaar en zijn daarom veel gemakkelijker te manoeuvreren.

Rotsstenen, afhankelijk van de grootte en het gewicht, kosten rustig een paar honderd euro. Nepstenen zijn daarentegen een stuk goedkoper en dus een goed alternatief.

Nepstenen, die ook wel kunststeen of faux rocks genoemd worden, kun je verkrijgen in onder andere plantenwinkels, maar in dit artikel willen we je laten zien hoe je deze zelf kunt maken. Nepstenen maken is makkelijk en is eigenlijk iets dat bijna iedereen kan leren. Het is vooral belangrijk om klein te beginnen en dan geleidelijk aan grotere objecten te maken. Op deze manier kan je aan je zelfvertrouwen werken en hiermee je vaardigheden verder ontwikkelen.

Als het je leuk lijkt om nepstenen te maken, maar je sceptisch bent over je capaciteiten om hierin te slagen, onthoud dan dat elke kundigheid een aangeleerde vaardigheid is. Het vergt oefening en de eerste projecten zullen waarschijnlijk eerder op de stort belanden dan in je tuin, op je terras of aan de rand van de vijver. Als de eerste steen er niet uitziet, probeer je het gewoon opnieuw. Het resultaat zal er geleidelijk aan beter uitzien.

Ben je klaar om je eerste nepsteen te maken? Daar gaan we!

Benodigdheden:

  • Piepschuim
  • Kippengaas
  • Portlandcement (1 portie)
  • Veenmos (1,5 portie)
  • Perliet (1,5 portie)
  • Een oude emmer (of iets anders om het cement in te mengen)

Stap 1

Breek het piepschuim in stukken. Je kunt ook prima gebruik maken van het piepschuim dat je ontving in een pakketje.

Stap 2

Knip een stuk kippengaas af dat groot genoeg is om rond de hoeveelheid piepschuim te rollen. Hierdoor komt het piepschuim klem te zitten in het kippengaas.

Stap 3

Meng portlandcement, veenmos en perliet samen in de emmer. Voeg water toe tot het mengsel een geheel vormt en goed aan elkaar blijft kleven. Als je te veel water hebt bijgevoegd kun je meer cement, veenmos en perliet bijvoegen om de proporties beter te maken.

Stap 4

Zorg ervoor dat je genoeg mengsel hebt om rond het kippengaas een bol te vormen. Gebruik de latex handschoenen om het mengsel rond het kippengaas met piepschuim aan te brengen.

Stap 5

Probeer eerst eens een rond geheel, rondom het piepschuim te vormen. Vervolgens kun je je creativiteit de vrije loop laten gaan om meer natuurlijke vormen in de steen te creëren. Maak bijvoorbeeld kuiltjes in het oppervlak waar je dat wilt.

Stap 6

Laat de nepsteen gedurende 48 uur drogen.

Stap 7

Borstel stof en losgebrokkelde stukjes van de nepsteen af. En dan… Klaar is Kees!

Nu is je nepsteen klaar om in de tuin te worden gelegd. De kleine stukjes perliet zullen mooi blinken in de zon en de meeste mensen zullen het onderscheid tussen je nepsteen en een echte steen niet zien. Wanneer je erin bent geslaagd om je eerste nepsteen met succes te vervaardigen is het tijd om dit nog een keer te proberen. Maak er een aantal tegelijk of probeer eens een iets groter model uit.

  • WordPress
  • Google Plus
  • Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *