Hoeken meten

Hoeken opmeten en aftekenen is iets wat aan veel klussen te pas komt. Bij een haakse hoek of een hoek van 45% is dat eenvoudig, maar bij afwijkende hoeken wordt het ingewikkelder. Hier vertellen welke hulpmiddelen er zijn om elke hoek precies te meten.

Een haakse hoek meten

Het aangewezen gereedschap om een hoek van 90% af te tekenen op een werkstuk is de winkelhaak. Je mag ervan uitgaan dat je winkelhaak inderdaad haaks is, maar voor de zekerheid kun je dit controleren door hem van beide kanten tegen het werkstuk te houden en de zaaglijn twee keer af te tekenen. Als de potloodstrepen precies over elkaar vallen zit je goed.

Tip: Heb je geen winkelhaak in je gereedschapskist, dan kan een handzaag uitkomst bieden. De hoek tussen het handvat en de bovenkant van het zaagblad is meestal haaks. Druk het handvat tegen de plank en teken de zaaglijn af langs het zaagblad.

Grote haakse hoeken meten

Wil je een grote haakse hoek uitzetten – bijvoorbeeld als je een vloer gaat betegelen – dan is een 3-4-5 haak handig. Dit simpele gereedschap maak je zelf door drie latten, die zich in lengte verhouden als 3: 4: 5, in de vorm van een driehoek aan elkaar te schroeven. Met een haak van bv. 75 bij 100 bij 125 centimeter ben je uitgerust voor het grote werk.

Hoeken meten met een zweihaak

Een zweihaak, ook zwaaihaak genoemd, bestaat uit twee gedeelten die ten opzichte van elkaar kunnen bewegen. Draai de schroef los en je kunt er elke hoek mee meten. Door de schroef vervolgens aan te draaien leg je de hoek vast en kun je hem aftekenen. In deze video kun je zien hoe een zweihaak wordt gebruikt bij het aanbrengen van een plint.

Hoeken meten met een digitale hoekmeter

digitale hoekmeter met waterpas

Het summum van precisie en gebruiksgemak zijn digitale hoekmeters die werken op batterijen. Deze instrumenten meten alle mogelijke hoeken met een nauwkeurigheid van ca. 0,1 %. De hoek is af te lezen op een display en de gegevens kunnen worden opgeslagen en overgebracht met een druk op de knop. Deze professionele hoekmeters vind je bij Klium van merken als Facom en Bosch. Ze zijn er in verschillende uitvoeringen, ondermeer gecombineerd met een waterpas.

  • WordPress
  • Google Plus
  • Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *