Houtrot in kozijnen repareren

Voor het weekend is warm en zonnig weer voorspeld en je hebt alles is huis om de raamkozijnen in een frisse laag verf te zetten. Dan valt je op dat het hout er plaatselijk anders uitziet. De verf vertoont oneffenheden of scheurtjes, en als je de verflaag weg krabt, zie je dat het hout eronder donker verkleurd is. Dat zijn allemaal tekenen van houtrot.

Aan houtrot zul je wat moeten doen voordat je kozijnen gaat schilderen. De rotte plekken wegwerken onder een dikke laag nieuwe verf is geen oplossing, want de houtrot zal zich van binnen een weg blijven vreten.

Dit heb je nodig

Materialen

 • Houtrotstop
 • Houtrotvuller

Gereedschap

Wat is houtrot?

Houtrot is een schimmel die groeit bij een combinatie van vocht en warmte. Voor het ontstaan van houtrot is een luchtvochtigheid van 20% en een temperatuur van boven de 4 °C nodig, omstandigheden die in ons land natuurlijk niet bepaald zeldzaam zijn. Plaatsen die speciaal gevoelig zijn voor houtrot zijn de onderkanten van ramen en kozijnen. Constructiefouten, eerder gerepareerde schades en ondeugdelijke kitafwerking zijn zwakke plekken waar langdurig vocht kan binnendringen en de schimmel een kans krijgt.

Houtrotschade repareren in 5 stappen

 1. Inspecteer het houtwerk grondig. Prik op verdachte plekken met een priem in het hout en krab de verf weg om verkleuringen op te sporen.
 2. Krab rond de verdachte plekken alle verflagen weg tot aan het kale hout. Aan de kleur van het hout kun je nu zien hoe ver deze aantasting is gevorderd. Verwijder alle houtrot met een scherpe beitel of met een roterende multitool. Doe dit eerder te ruim dan te voorzichtig en stop pas als je overal weer normaal gekleurd hout ziet. Laat de reparatieplekken goed drogen voordat je ze begint op te vullen. Het is van belang dat het vochtgehalte van het hout onder de 20% komt, de grens waarboven schimmels zich kunnen ontwikkelen.
 3. Strijk nu met een kwast houtrotstop op het hout in de uitgestoken plekken. Zorg dat het hout overal goed geïmpregneerd is. Houtrotstop vind je in de bouwmarkt. Het is een voorstrijkmiddel dat het hout harder maakt en zorgt dat de houtrotvuller beter kan hechten.
 4. Vul de uitgestoken plekken met een houtrotvuller, een speciale houtrot reparatiepasta, die je mengt uit twee componenten. Gebruik een plamuurmes om de pasta aan te brengen. Bij grote holtes kun je dit het beste in twee etappes doen, zodat de pasta goed kan uitharden. Ook zal de vulling bij het uitharden iets krimpen, waardoor vaak een tweede laagje nodig is.
  • Tip: Voor het opvullen van hoeken en buitenranden is het handig om een mal te maken, bij voorkeur van kunststof om te voorkomen dat de houtrotvuller aan de mal blijft plakken.
 5. Laat minstens zes uur drogen en schuur de bewerkte plekken glad met een schuurmachine of een schuurblokje. Nu zijn de reparaties klaar om in de grondverf te zetten en kun je de kozijnen een frisse verflaag geven.

Ten slotte, om te voorkomen dat je over een jaar tegen hetzelfde probleem aankijkt, is het verstandig om de mogelijke oorzaken van houtrot weg te nemen.

Een paar tips om houtrot te voorkomen

 • Zorg dat er nergens water in het hout kan komen.
 • Zijn er schroef- of spijkergaten, dicht die dan af.
 • Zorg ervoor dat ramen niet klemmen, omdat op deze plekken het vocht niet weg kan.
 • Controleer of hang- en sluitwerk goed gemonteerd is, zodat er geen vocht achter kan blijven zitten.
 • Herstel kale plekken of scheurtjes in de verf zo gauw je ze ontdekt.
 • Check de staat van het kitwerk, en herstel indien nodig. Hoe je dat aanpakt, kun je lezen in Afkitten en oude kit verwijderen.
 • WordPress
 • Google Plus
 • Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *