Huis Klussen

5 tips om je woning brandveilig te maken

Met de koudere dagen op komst zijn er veel gezinnen die al uitkijken naar een gezellige spelletjesavond bij de open haard. Ook worden de oude familierecepten weer uit de kast gehaald om tijdens de feestdagen van een feestmaal te genieten. De keukens en ovens zijn vaak druk in gebruik tijdens de koudere maanden van het jaar. Extra reden om goed alert te zijn op brandgevaar. In dit artikel tref je een vijftal tips die je kunt volgen om je huis of werkplek brandveiliger te maken:

open haard

1. Vermijd elektrische overbelasting

Het ligt voor de hand maar het is ontzettend belangrijk om niet over het hoofd te zien. Overbelasting van de stroomkringen zorgt voor een groot brandgevaar. Ben er dan ook zeker van dat je niet teveel apparaten op één stekkerdoos installeert. Hierdoor voorkom je dan stopcontacten oververhit raken en vlam kunnen vatten. Weet je niet zeker of je huidige woning over voldoende stroomkringen beschikt? Raadpleeg dan dit artikel voor het aanleggen van nieuwe groepen in de meterkast.

Wat kan je zelf doen?

Voor grote apparaten zoals koelkasten en oven of magnetron geldt dat zij hun eigen stopcontact moeten hebben om te voorkomen dat een stroomkring overbelast raakt. Daarnaast kan het helpen om, indien je bijvoorbeeld op reis gaat, de stekker uit het stopcontact te halen. Dit geldt overigens niet voor de koelkast of diepvriezer.

elektrische overbelasting

2. Zorg voor veiligheid in de keuken

In de keuken worden doorgaans veel apparaten gebruikt die vatbaar zijn voor brand en of vuur. Koken op hoge temperaturen, met een fornuis, op gas of op een inductieplaat; hitte en daarmee vuur liggen op de loer. Het goed onderhouden van de keuken en de apparaten is dan ook cruciaal om een keuken brandveilig te maken.

Wat je ook in de keuken doet, laat een open fornuis niet onbeheerd achter. Als je de ruimte moet verlaten, zorg dan dat iemand anders het vuur voor je in de gaten kan houden. Maar als er niemand is om die taak aan over te dragen, zet dan het fornuis helemaal uit tot je er weer aandacht aan kunt besteden. Je kunt er ook voor kiezen een alarm of timer mee te nemen om als herinnering te dienen dat er in de andere kamer iets kookt.

3. Verwijder potentiële brandgevaren

Eerlijk is eerlijk, niet alle brandgevaarlijke plekken zijn overduidelijk waarneembaar. Een hoopje bladeren in je voortuin lijkt onschuldig genoeg tot extreme hitte er een onbedoeld vreugdevuur van maakt. Of een na-sissende barbeque die na een gezellige avond ’s nachts in de tuin omwaait. Soms is wat een brand veroorzaakt willekeurig: het is daardoor niet gemakkelijk op potentiële brandgevaren te herkennen en te voorkomen.

Toch kan je zelf wel alert zijn en goed op de omgeving letten. Een goed moment om even te controleren of alles in orde is dat is vlak voor het slapen gaan. Maak er bijvoorbeeld een gewoonte van om voor het slapen gaan even een rondje in de woning te lopen en een blik op de tuin te werpen om er zeker van te zijn dat er zich geen potentiële gevaren voordoen.

4. Installeer rookmelders

Een brand kan op ieder moment van de dag ontstaan – ook ’s nachts – en om die reden is het goed om rookmelders te installeren die je waarschuwen zodra er brand uitbreekt. De naam rookmelder zegt het al, een rookmelder signaleert zodra de lucht rook bevat en rook ontwikkelt zich zodra er brand is. Het is aannemelijk om te denken dat het kwaad dan al geschied is maar dat is vaak niet volledig waar. Wanneer de melder afgaat dan is het nog niet te laat. Er is nog veel wat je kunt doen. Maar, afhankelijk van de ernst van de situatie, doen rookmelders soms niets anders dan naderend onheil aankondigen.

rookmelder

5. Houd een brandblusser binnen handbereik

Een brandblusser thuis of op kantoor hebben voorkomt niet direct een brand, maar het kan zeker helpen. Alleen water gebruiken om een brand te bedwingen is niet altijd aan te raden, want branden door elektrische problemen richten alleen maar grotere schade aan als ze met een vloeistof geblust worden.

Inspecteer je brandblusser minstens een keer per jaar om te zien of hij nog werkt. Er mogen geen scheurtjes in zitten, de sluitpin moet op zijn plaats zitten, en het handvat moet nog veilig op zijn plaats zitten. Als je een defect vindt, raadpleeg dan een expert of je brandblusser nog goed is of dat je al een nieuwe nodig hebt.

  • WordPress
  • Facebook

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *