Hoe de warmte in je huis binnenhouden tijdens de winter?

Waar gaat de meeste warmte verloren in je huis en wat kan je er aan doen? Als je in een oud huis woont is het niet altijd makkelijk om je huis goed te isoleren. Toch zijn er echter enkele manieren om het warmteverlies van je huis tot een minimum te beperken.

Het verwarmen van huizen is goed voor meer dan 70% van het energieverbruik van huishoudens. Dus door goed te isoleren houden we niet alleen de warmte binnen, verlagen we onze energiefactuur en dragen we ons steentje bij aan een duurzame wereld.

Als je echter in een oud(er) huis woont is het niet altijd evident om warmte binnen te houden aangezien de normen voor het isoleren van huizen vroeger niet zo strikt waren. Toch zijn er enkele manieren om het warmteverlies van je huis tot een minimum te beperken. Hieronder vind je 3 eenvoudige tips terug die je zullen helpen om je huis op een makkelijke manier extra te isoleren zonder dat je grote verbouwingen moet gaan doen.

De radiator isoleren

man bevestigt plint

Als je jouw huis verwarmt met een radiator, is dit de eerste plaats waar je wijzigingen kunt aanbrengen in het minimaliseren van warmteverlies. Als meubels de radiatoren blokkeren, blokkeer je eigenlijk de warmte die de kamer binnenkomt. Verplaats daarom de bank of andere meubels weg van de radiator en de kamer zal sneller opwarmen. Dit is een makkelijke manier om je energiegebruik aanzienlijk te verminderen. Een boekenplank plaatsen boven de radiator kan ook helpen bij het sturen van de warmte naar het midden van de kamer.

Het isoleren van warmwater- en CV-leidingen is een andere manier om warmteverlies door je radiator te minimaliseren. Hoe zorg je ervoor dat er zo min mogelijk warmte uit leidingen ontsnapt? Wat is de meest effectieve methode voor thermische isolatie van leidingen? Het isoleren van de buizen beschermt niet alleen tegen warmteverlies, maar ook tegen condensatie op het buisoppervlak in geval van koudwaterstroming.

Buisisolatie betekent dat je de buizen van je radiator gaat beschermen met schuimbuizen of een reflecterende omhulling. Het is een goed idee om blootliggende leidingen die van de stoomketel naar je radiator leiden te isoleren om de warmte binnen te houden. Schuimslangen, verkrijgbaar in verschillende maten, uitvoeringen en constructies, worden gebruikt voor buisbescherming, maar zorgen er ook voor dat de buizen geen of weinig warmte verliezen. Met een radiatorspray kun je de omhulzing hierna afwerken zodat de verwarmingsbuizen er fraai uitzien.

Dichten van kieren

Home werk reparatie

Het verminderen van de hoeveelheid lucht die in en uit je huis trekt is een uiterst effectieve manier om de warmte binnen in je huis te houden. De warme lucht in je huis gaat namelijk naar buiten via kieren en openingen en zorgt ervoor dat de koude lucht naar binnen komt. Als ramen en deuren niet helemaal goed sluiten dan kun je dit makkelijk met tochtstrips oplossen.

Als de kieren naast de kozijnen echter lucht doorlaten, dan kun je dit ook makkelijk zelf oplossen maar je moet wel weten waar ze zitten. Vaak zijn dit zichtbare plekken en voel je de koude lucht naar binnen komen maar de oorzaak van koude lucht kan soms op een onverwachte plek zitten in gaten in de muur die niet zichtbaar zijn. Het is daarom aangewezen om op zoektocht te gaan wanneer het hard waait buiten.

Eens je de hot spots waar koude lucht binnenkomt hebt gevonden kun je deze gaan afdichten. In droge ruimten kun je acrylaatkit gebruiken, in de badkamer liever siliconenkit. Kijk ook oude kitranden na, want die kunnen brokkelig zijn geworden. Is dit het geval, vervang ze het best door nieuwe kit. In ons blogartikel Afkitten en oude kit verwijderen staat stap voor stap beschreven hoe je hierbij te werk gaat. Het dichtmaken van alle naden en kieren in een gemiddelde woning kan makkelijk een jaarlijkse besparing van meer dan 50 euro opleveren.

Een programmeerbare thermostaat installeren

De digitale thermostaat sluiten

Met een programmeerbare thermostaat kun je de temperaturen instellen voor verschillende tijden van de dag. Het grootste voordeel dat programmeerbare thermostaten bieden, zijn de kostenbesparingen maar dit type thermostaat zal er ook voor zorgen dat je het huis niet opwarmt wanneer dat eigenlijk niet nodig is. Een programmeerbare thermostaat voorkomt dat je hem vergeet lager te draaien of uit te zetten wanneer je niet thuis bent.

Het installeren van een programmeerbare thermostaat is een kleine klus en je hoeft geen ervaren klusjesman te zijn om dit zelf te kunnen doen. Het enige wat je nodig hebt is een schroevendraaier en het belangrijkste dat je moet doen, is de draden van een label voorzien wanneer je de bestaande thermostaat verwijdert, zodat je deze overeenkomstig kunt aansluiten op de nieuwe programmeerbare thermostaat. Zorg er natuurlijk wel voor dat de elektriciteit volledig uitstaat vooralleer je te werk gaat.

Nadat je de oude thermostaat hebt verwijderd, bevestig dan de montageplaat van de nieuwe programmeerbare thermostaat aan de muur en koppel de elektriciteitsdraden aan de nieuwe thermostaat. Plaats de batterijen in de thermostaat en klik hierna de kap vast. Schakel hierna service schakelaar weer in om de thermostaat te testen. Door een programmeerbare thermostaat te installeren, kun je tussen de 5% en 15% besparen op je maandelijkse energiekosten.

  • WordPress
  • Google Plus
  • Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *