Huis Klussen

Inbouwspots installeren

Tools die je nodig hebt

LED of halogeen?

Als u spots wilt installeren, hebt u de keuze uit twee typen: LED-spots en halogeenspots.

LED-spots zijn meer dan halogeen spots , maar ze gebruiken minder elektriciteit en gaan langer mee. Ze stoten ook minder warmte uit, zodat u minder voorzorgsmaatregelen hebt bij het installeren.

Halogeenspots bieden het beste licht. Ondanks de lagere aanschafprijs, zijn ze niet echt goedkoper dan LED-spots vanwege het hogere energieverbruik. Ze worden erg warm, iets waar u tijdens het installeren rekening mee moet houden.

230V of 12V?

De tweede keuze die u moet maken, is tussen spots die op netspanning werken of een lage stroomsterkte. Beide hebben hun voor- en nadelen.

12V

Laagvolt halogeenspots geven meer licht dan halogeenspots bij 230V. Een 20W 12V spot heeft dezelfde lichtopbrengst als een 230V spot of 50W. 12V-lampen gaan ook langer mee omdat ze minder spanning moeten verwerken. Het licht is witter dan dat of 230V-spots, wat misschien prettiger is om te updaten, maar minder wenselijk is voor sfeerverlichting. Voor 12V-spots heb je een transformator nodig, waarvoor je ergens een plek moet vinden.

230V

Halogeenspots die rechtstreeks op netstroom werken, geven een warmer licht, vergelijkbaar met een traditionele gloeilamp. Met dimmen, de lichte kleuren. Ze hebben een kortere levensduur dan 12V-spots en je hebt minder keus qua wattages. Een voordeel is dat ze in volledige plafonds kunnen worden gebruikt. Qua verbruik is er geen verschil tussen de twee mogelijkheden.

Installeer plafondspots stap voor stap

1. Lees de meegeleverde instructies. Hier vindt u informatie over uw aankoop.

2. Markeer de cirkels op het plafond waarin de vlekken komen. Een kompas is hiervoor het geschiktst. De vlekken moeten minstens 30 centimeter van elkaar verwijderd zijn, en vooral met halogeen moet er voldoende vrije ruimte boven de vlekken zijn (ongeveer 15 cm) zodat de warmte kan weggaan. Verwijder isolatiemateriaal waar de vlekken komen.

3. Maak nu de gaten. De snelste en meest nauwkeurige die hoort bij een gatenzaag in de juiste maat op je boormachine , maar je kunt ook een puzzel gebruiken.

Zoek naar gatenzagen

4. Schakel de stroom uit.

5. Bevestig (op 12V-plekken) de transformator op een plek waar u later gemakkelijk toegang tot kunt krijgen, bijvoorbeeld om een ​​kapotte zekering te vervangen.

6. Trek het snoer door het boorgat en strip de kabels met een striptang voor maximaal 1 cm. Klem de uiteinden in de fitting van de spot.

Tip: zelfs een bescheiden hulpmiddel zoals een striptang komt in verschillende versies, zoals u kunt lezen in Typen striptangen en hoe ze werken .

7. Klem de vlekken vast. De meeste plekken zijn uitgerust met een klemmechanisme met 2 veerklemmen, die u naar binnen duwt wanneer u de plek in de opening duwt.

8. Bevestig de lichten. 12V-halogeenspots hebben meestal een systeem met twee contactpennen, 230V-schijnwerpers en een bajonetverbinding.

Opmerking: raak nooit een halogeenlamp aan met uw blote handen, want dat is voldoende om het te laten branden. Gebruik een zakdoek of een andere doek om hem vast te houden.

Spelen met schijnwerpers

Inbouwspots zijn te koop in verschillende kleuren, materialen, designs en helderheid. Door verschillende spots te combineren, kun je allerlei accenten aanbrengen in je leven. Met gerichte spots kun je bijvoorbeeld een mooie kamerplant of schilderij belichten en zijn er veel mogelijkheden. Dus bedenk eerst welke effecten u wilt bereiken voordat u een keuze maakt.

Spelen met licht kan op veel manieren. Bekijk zelf ons blogartikel Make a DIY lamp .

  • WordPress
  • Facebook

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *