Je boormachine instellen: zo doe je het goed

Op een schroefboormachine of een klopboormachine zitten verschillende knoppen en schuifjes. Daarmee kun je de machine instellen voor je aan een klus begint en regelen terwijl je aan het werk bent. Speciaal voor de nog niet zo gevorderde doe-het-zelver geven we hier een korte uitleg.

Links/rechts schakelaar

Met dit duwknopje kun je de boor of het schroefbitje in je schroefboormachine linksom of rechtsom laten draaien.

Voor boren en schroeven indraaien zet je de schakelaar op rechtsom, en linksom gebruik je natuurlijk om schroeven los te draaien. Ook wanneer de boor onverhoopt is vastgelopen, helpt het om het knopje om te zetten.

Toerentalregeling

Het toerental is de snelheid waarmee de boor draait. Die snelheid regel je met de aan/uitknop op de handgreep. Hoe verder je de knop indrukt, hoe meer toeren de machine maakt en hoe sneller de boor ronddraait.

Boren en schroeven op de juiste snelheid is om verschillende redenen belangrijk. Het is gewoonlijk goed om op een laag toerental te beginnen en de snelheid op te voeren zodra de boor ‘pakt’.

Schroeven gaat beter op een lage snelheid. En ook het materiaal waarin je boort of schroeft speelt een rol: hoe harder het materiaal, hoe meer toeren je nodig hebt.

Mechanische versnelling

Een tweede toerentalregeling die je op de meeste boormachines aantreft, is de mechanische versnelling. Dit is een schuifje dat je in twee standen kunt zetten: laag en hoog.

De lage stand gebruik je voor schroeven, de hoge voor boren.

Wanneer je de beschrijving van de boormachine leest, zul je zien dat er twee toerentallen worden aangegeven (in omwentelingen per minuut: tpm of rpm).

Koppelregeling

Achter de boorkop zit een ring met cijfers. Door deze ring te draaien kun je het koppel van de machine instellen. Wat is het koppel en waarvoor is het belangrijk? Simpel gezegd: koppel is de kracht waarmee de boor ronddraait. Hoe hoger het koppel, hoe dikker de boor die je kunt gebruiken en hoe harder het materiaal waarin je kunt werken. Elk cijfer op de ring correspondeert met een koppel uitgedrukt in Nm (Newtonmeter). De hoogste stand gebruik je voor boren, de andere standen voor schroeven, afhankelijk van het materiaal. Schroeven in zachthout of gipsplaat gaat beter op een lage stand, voor hardhout zul je meer koppel nodig hebben.

Tip: met een hoog koppel kun je de boormachine ook gebruiken om te mengen, bijvoorbeeld kleine hoeveelheden cement. Over allerlei dingen die je met een boormachine kunt doen waar je niet direct bij stilstaat, gaat ons blogartikel Met je boormachine kun je meer doen dan je denkt.

Klopfunctie

Heb je een klopboormachine, dan beschik je nog over een andere instelling: de klopfunctie. Die is speciaal bedoeld voor boren in harde steensoorten. Met de knop op ‘boren’, werkt je machine hetzelfde als een gewone schroefboormachine, zet je hem op ‘kloppen’, dan draait de boor niet alleen rond, maar beweegt ook krachtig op en neer. Ongeveer als een hamer die de steen verpulvert. Omdat van klopboormachines meer kracht wordt vereist dan van schroefboormachines, werken ze vaak op netstroom, maar met de steeds betere accutechnologie komen er ook meer accu klopboormachines op de markt.

Een paar tips:

  • Zet de klopfunctie aan als je gaat boren in harde steen.
  • Zet de klopfunctie uit voor boren en schroeven in zachtere materialen, zoals hout en gipsplaten.
  • Voor boren in beton is een klopboormachine eigenlijk niet krachtig genoeg en is een boorhamer het aangewezen gereedschap.
  • Wil je boren in een betegelde muur, begin dan in de boorstand en zet de klopfunctie pas aan zodra je door de tegel bent en in de muur gaat boren.
  • WordPress
  • Google Plus
  • Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *