Vermijd risico’s, speciaal in deze crisistijd

De coronacrisis leidt tot meer doe-het-zelf ongevallen dan gewoonlijk. Dat signaleren spoedeisende eerste hulpafdelingen van ziekenhuizen in binnen- en buitenland. Artsen doen een beroep op klussers om toch vooral voorzichtig te zijn en de gezondheidszorg niet nog verder te belasten.

In de overdaad aan dagelijkse coronavirus nieuws trokken een paar berichten onze speciale aandacht. Trauma-artsen signaleren een opvallende stijging van doe-het-zelvers die eerste hulp nodig hebben vanwege verwondingen opgelopen tijdens het klussen.

Begrijpelijk dat mensen die noodgedwongen thuis moeten blijven hun dagen niet nutteloos willen slijten en allerlei klussen aanpakken waar ze normaal niet aan toe komen. Maar, zoals traumachirurg Gust van Monfort van het Eindhovense Catharina Ziekenhuis het plastisch samenvat: ‘Ga nu geen dakgoten schoonmaken of met een cirkelzaag aan de slag als je dat ding twee jaar niet hebt aangeraakt.’

Een greep uit het nieuws

De British Association of Plastic, Reconstructive and Aesthetic Surgeons dringt er op aan elk soort klus die tot letsel zou kunnen leiden te vermijden.

Uit gegevens blijkt dat er sinds de introductie van lockdown al een piek is opgetreden in het aantal verwondingen veroorzaakt door powertools, van zagen en boormachines tot grasmaaiers.

Ziekenhuizen zien een toename van ernstig oogletsel veroorzaakt door klusongelukken. Het Oxford Eye Hospital meldde dat het aantal mensen dat een operatie nodig had als gevolg van oogtrauma aanzienlijk was gestegen sinds de maatregelen voor sociale afstand van kracht werden. Gewoonlijk krijgt het ziekenhuis om de twee weken één ernstig letsel te behandelen, maar nu is dit opgelopen tot zes patiënten in een week.

Dr. John Patterson, klinisch directeur in de Britse National Health Service: ‘Afgezien van het coronavirus, is er slecht op één gebied een stijging van het aantal mensen dat naar het ziekenhuis komt: doe-het-zelf-ongelukken.’

Blijf klussen, maar bescherm jezelf

Natuurlijk zijn we bij Klium de laatste om te zeggen dat je geen projecten in huis of tuin moet aanpakken. Juist nu is het belangrijk om iets zinvols te doen met je tijd. Maar wees extra voorzichtig, voor je eigen gezondheid en voor anderen, die medische zorg nu hard nodig hebben.

Veilig klussen tips

man met veiligheidsbril snoeit takken

Gebruik goed gereedschap. Werk alleen met goed onderhouden gereedschap. Boren, zagen, messen van de grasmaaier, beitels en andere gereedschappen horen scherp, schoon en onbeschadigd te zijn.

Werk georganiseerd en geconcentreerd. Zorg voor ruimte om je heen en goede verlichting. Vermijd alles wat je af kan leiden van je werk.

Bescherm jezelf. Een veiligheidsbrilwerkhandschoenen en veiligheidsschoenen zijn voor veel klussen beslist geen overbodige luxe.

Wees alert. Pak zeker geen risicovolle klussen aan wanneer je moe bent of je niet lekker voelt.

Draag geen ruimvallende kleding of loshangende haren wanneer je met machines werkt. Veiligheidskleding: tips voor klussers

Neem voorzorgen wanneer je op een ladder werkt. Letsel ten gevolge van een val van een ladder is de meest voorkomende reden waarom doe-het-zelvers op de eerste hulp afdeling van een ziekenhuis belanden. Lees onze adviezen in Veilig werken met een ladder.

  • WordPress
  • Google Plus
  • Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *