Elektrisch en accugereedschap Gereedschap Onderhoudsadvies Werken met gereedschappen

Langer plezier van een Li-ion accu

Wat is Li-ion?

Li-ion staat voor Lithium –ion. Een Li-ion accu is gemaakt van licht metaal en heeft een hoge energiedichtheid. Dat wil zeggen dat hij veel stroom levert voor zijn massa. Daarom kom je hem overal tegen waar volume en gewicht van belang zijn: in je telefoon, je laptop en in boormachines en ander accugereedschap.

Behalve de hoge energiedichtheid, heeft Li-ion nog meer voordelen vergeleken met andere accutechnologieën, zoals NiCd (Nikkel Cadmium) en NiMH (Nikkel Metaal Hydride). In ons blogartikel Batterij of elektrisch, wat moet ik kiezen? vergelijken we de verschillende accu’s die je in gereedschap kunt aantreffen. Hier gaan we nader in op de Li-ion accu en vertellen wat je kunt doen om er zo lang mogelijk plezier van te hebben.

Put een Li-ion nooit volledig uit

Een zogenaamde diepteontlading, waarbij de resterende capaciteit van de accu onder de 5% komt, kan een Li-ion accu onherstelbaar beschadigen. Daar is hij weliswaar tegen beschermd – een chip schakelt de accu uit wanneer die grens van 5% is bereikt – maar een goede vuistregel is de accu opladen als er nog zo’n 20% van de capaciteit over is. Met een lading van tussen de 20% en 80% presteren accu’s optimaal.

Bewaar je accu halfvol

Als je hem langere tijd niet gebruikt, kun je een Li-ion accu het best bewaren met een lading van zo’n 50 tot 70%. Hoewel ze geen last hebben van zelfontlading zoals andere accu’s, is het niet raadzaam een Li-ion accu helemaal opgeladen weg te leggen met het idee: dan kan ik bij de volgende klus meteen met een volle lading aan de slag. Hoe voller de accu wordt bewaard, hoe sneller hij namelijk van binnen begint te oxideren, wat niet bevorderlijk is voor de levensduur.

Laad hem alleen de eerste keer 100% op


Bij ingebruikname van een nieuwe Li-ion accu wordt aangeraden hem volledig op te laden, maar alle keren daarna kun hem beter iets eerder uit de lader halen. Een accu die steeds voor 100% wordt opgeladen, heeft rond de 500 laadcycli in zich voordat hij de geest geeft. Wanneer je hem consequent tot 90% van de capaciteit oplaadt, kan dit oplopen tot zo’n 1.000 laadbeurten.

De lading van een accu kun je meten met een multimeter, waarop je ondermeer het voltage kunt aflezen (4.2 volt bij een volledig opgeladen Li-ion accu en 4.1 volt bij een lading van 90%). Zeker wanneer je regelmatig meerdere accugereedschappen gebruikt, is zo’n apparaatje een investering die zich terugbetaalt in de toegenomen levensduur van de accu’s.

Waak tegen warmte

Li-ion accu’s verliezen op den duur capaciteit. Dat proces begint zogauw ze de fabriek uitkomen en je kunt het niet tegenhouden. Wat je wel kunt doen, is zorgen dat het niet sneller gaat dan nodig. Laat de accu altijd eerst afkoelen voor je hem oplaadt en bewaar hem niet op een al te warme plek, zoals bijvoorbeeld in de volle zon. Het normale capaciteitsverlies (18-22% per jaar bij een temperatuur van 22°C – 26°C) wordt bij hogere temperaturen aanzienlijk versneld.

Meer tips van de vakman lezen? in de Klium blog verschijnt wekelijks een nieuw artikel met aankoopadvies, klustips, onderhoudsadvies en andere nuttige wetenswaardigheden voor doe-het-zelvers en professionals.

  • WordPress
  • Facebook

2 thoughts on “Langer plezier van een Li-ion accu

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *