Een latei plaatsen in draagmuur: waar moet je op letten?

Een dragende muur verwijderen en het plaatsen van een latei is geen makkelijk opdracht. Een opening in een dragende muur maken vraagt een deskundig plan en kan alleen door een bouwvakkundige worden uitgevoerd. Lees dit artikel over waar je moet op letten bij het openen van een draagmuur en het plaatsen van een latei.

Wat is bovendorpel of latei? Een latei is een balk die boven openingen zoals deuren en ramen in een muur wordt geplaatst om de belasting van de structuur erboven te dragen. De breedte van de bovendorpel is gelijk aan de breedte van de muur en de uiteinden ervan zijn in de muur ingebouwd. Er latei wordt ook wel een geveldrager, metselondersteuning of linteel genoemd in het Vlaams.

Er bestaan verschillende soorten lateien, afhankelijk van het materiaal waaruit de bovendorpel is vervaardigd. Zo heb je een betonlatei, stalen latei, voorgespannen baksteenlatei, zelfdragende latei door gewapend metselwerk of ook een tijdelijke zelfdragende latei door middel van gevelklemmen bij een rollaag.

Dragende of niet dragende muur?

De vraag die je zich eerst moet stellen is de volgende: Is de muur die je wilt verwijderen een dragende muur of niet? Een niet dragende muur is vrij gemakkelijk te verwijderen. Bij een niet dragende muur wordt namelijk niets van de constructie door deze muur gedragen. Bij een dragende muur is dat, zoals de naam doet vermoeden, wel het geval.

dragende muur

Het plaatsen van een latei in een dragende muur kan een zeer gevaarlijke klus zijn aangezien er steeds het risico bestaat dat het geheel instort en iemand gewond raakt in het proces. Voordat je de muur opent, wordt je daarom geadviseerd om het advies in te winnen bij een bouwkundig expert. Bij het verwijderen van een dragende muur heb je ook een vergunning nodig, bij een niet-dragende muur is dit niet het geval.

De eerste stap die dus genomen dient te worden is te te weten komen of het om een dragende of een niet-dragende muur gaat. Wanneer je een dragende muur zonder maatregelen verwijdert kunnen er ook gevolgen zijn voor het gebouw. Als de krachten namelijk niet worden opgevangen, dan komen deze op andere onderdelen van de constructie te rusten en kunnen zich scheuren en zelfs verzakkingen voordoen.

Berekening draagmuur

Vooraleer we aan het werk kunnen gaan, is het noodzakelijk goede voorbereidingen te maken en de verbouwing goed voor te plannen. Het belangrijkste is om een goede constructieberekening van te draagmuur te maken of te laten maken. Als je constructieve aanpassingen maakt binnen jouw woning moet je altijd een constructieberekening laten maken om te voldoen aan de wetgeving. Als je hier niet voor gediplomeerd bent, kun je deze constructieberekening niet zelf maken.

betonnen bovendorpel

Hoeveel kost de berekening voor het verwijderen van een draagmuur? Afhankelijk van de grootte van de muur kost zo’n berekening normaal gezien tussen de 200 euro en 500 euro. De prijs wordt dus hoger naarmate de muur breder is. De reden hiervoor is dat een grotere draagmuur in principe een grotere rol speelt in de belasting van de constructie. Het maken van een constructieberekening zal daarom ook meer tijd in beslag nemen en daarom is de kost ook hoger.

Welke sterkte latei heb ik nodig?

De sterkte is niet alleen afhankelijk van de plaats in de constructie maar ook van de verdere plannen en gebruikswensen van de klant. Wil je bijvoorbeeld een dakterras bouwen boven de steunmuur waar meerdere mensen op moeten kunnen staan, dan zal de latei sterker moeten zijn dan wanneer dit niet het geval is. De keuze voor de juiste latei is met andere woorden afhankelijk van wat de draagmuur ook effectief zal gaan dragen. Dankzij de berekening weet de aannemer welk type balk hij moet gebruiken.

Latei plaatsen in draagmuur

Na de voorbereiding kan je beginnen met de eerste stap van de uitvoering. Een opening maken in een dragende muur moet je sowieso met de nodige voorzichtigheid en deskundigheid aanpakken. Dit zijn de materialen en gereedschappen die je nodig zult hebben:

ondersteunen met stutten

Voordat je de muur begint weg te breken, moet je het plafond goed ondersteunen met stutten. Maak gebruik van een houten plank tussen de stutten en het plafond om het gewicht te verdelen. Houten planken moeten alleen aan de bovenkant worden gebruikt, de stutten kunnen rechtstreeks op de vloer komen te staan.

Hierna kun je overgaan op het slopen van de muur. Gebruik een hamer en beitel om de eerste openingen te maken en ga dan verder met de elektrische breekhamer. Neem je tijd en werk zo voorzichtig mogelijk. Maak openingen rechts en links aan de bovenkant van de muur, waar de latei uiteindelijk moet komen te liggen. Eens de opening groot genoeg is, kun je de betonnen latei of H-balk waterpas op onderleggers plaatsen links en recht van de muur. Maak hierbij gebruik van onderleggers of balkjes ter ondersteuning van de latei.

slopen van muur

Eens de latei of H-balk is geplaatst kun je de muur gaan afwerken met cement totdat je het gewenste resultaat hebt verkregen. Laat het cement tussen de 48 en 72 uur drogen en neem dan de stutten terug weg. Eens de stutten zijn verwijderd kun je de muur helemaal vervolmaken en de latei in de muur verwerken.

Wil je nog meer te weten komen over het verwijderen van een steunmuur, lees dan ook ons artikel met de naam: “Zelf veilig en vakkundig slopen“.

  • WordPress
  • Google Plus
  • Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *