Maak je huis winterklaar met deze checklist

Werk nu een paar kleine klusjes af om straks grote problemen te voorkomen. En bespaar ook nog eens op de stookkosten en de elektriciteitsrekening met onze tips.


Verwarming

Je laat je verwarmingsinstallatie toch wel elk jaar controleren door een vakman? Moet je echt doen, voor de veiligheid en de zuinigheid. De energiebedrijven bieden deze controle aan op contractbasis.

Maar ook voor jezelf is er werk aan de winkel.

  • Ontlucht de radiatoren en vul het water bij als dat nodig is.
  • Maak de radiatoren schoon om nare luchtjes te voorkomen.
  • Met reflecterende radiatorfolie tussen de radiatoren en de muur voorkom je een hoop warmteverlies.
  • Hangen de gordijnen over de radiatoren? Niet slim.

Schoorsteen

Heb je de schoorsteen nog niet laten vegen? Regel het nu. Een jaarlijkse veegbeurt door een erkend bedrijf is niet alleen verplicht voor de verzekering, maar ook je bescherming tegen schouwbrand en CO2 vergiftiging.

Dakgoten

Een voorzorgsmaatregel die je zelf kunt nemen, is de dakgoten schoonmaken. Aan het eind van de herfst liggen ze vaak vol bladeren. Dakgoten die het regen- en smeltwater niet goed afvoeren kunnen veel schade veroorzaken door lekkages. En nu je toch op de ladder staat, controleer meteen even of er geen losliggende of beschadigde dakpannen zijn.

Buitenschilderwerk

Werk blaasjes en andere beschadigingen in het buitenschilderwerk snel even bij om het hout te beschermen tegen de weersinvloeden. In het voorjaar kun je er serieus werk van maken.

Buitenkranen

Sluit buitenkranen af om gebarsten waterleidingen te voorkomen. Draai de watertoevoer dicht en laat de kranen lopen tot de leidingen leeg zijn.

Ventilatie

Ook in de winter moet een woning geventileerd worden. Elke dag luchten bespaart zelfs op de stookkosten, want een goed geventileerd huis warmt sneller op. Controleer de ventilatieopeningen en maak ze schoon.

Isolatie

Je wilt in de winter niet ventileren op plaatsen waar het niet echt nodig is, dus controleer of er langs de ramen en deuren geen tocht naar binnen komt. Maak kiertjes in kozijnen dicht met tochtstrips of siliconen. Voor grote kieren kun je PUR-schuim gebruiken.

Verlichting

In de wintermaanden branden de lampen in huis uren langer dan in de zomer. Loop je verlichting eens na. Waar kun je de peertjes vervangen door spaarlampen om de stroomrekening wat vriendelijker te laten uitvallen?

Voorbereiding

Al deze klusjes kun je in een weekend doen. Even aanpakken dus, om de hele winter gerust te kunnen zijn. Een laatste tip: bereid je ‘winterklaar weekend’ goed voor en zorg dat je alle benodigde gereedschappen en materialen in huis hebt.

  • WordPress
  • Google Plus
  • Facebook

Stuur een antwoord

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *