Huis Klussen

Maak je huis winterklaar met deze checklist

Tijdens de winter is het vaak koud en guur weer buiten. Je huis krijgt het in die periode van het jaar dan ook veel harder te verduren dan normaal. Bereid het daarop voor. Werk je nu een paar kleine klusjes of herstellingen af, voorkom je straks grote problemen. Buiten klussen is nu nog redelijk aangenaam, binnenkort is dat heel wat minder. Volg je de tips hieronder, kan je bovendien besparen op de stookkosten en de elektriciteitsrekening.

Verwarming

Je laat je verwarmingsinstallatie toch wel elk jaar controleren door een vakman? Dat moet je echt doen, voor de veiligheid en de zuinigheid. Energiebedrijven en installateurs bieden deze controle aan op contractbasis.

Maar ook voor jezelf is er werk aan de winkel.

  • De verwarming ontluchten(de radiatoren) en het water bijvullen als dat nodig is.
  • De radiatoren schoonmaken om nare luchtjes te voorkomen.
  • Reflecterende radiatorfolie plaatsen tussen de radiatoren en de muur voorkomt je een hoop warmteverlies.
  • Hangen de gordijnen over de radiatoren? Niet slim.
  • Staat een bankstel tegen de radiatoren? Laat er wat afstand tussen.

Schoorsteen

Heb je de schoorsteen nog niet laten vegen? Regel het nu. Een jaarlijkse veegbeurt door een erkend bedrijf is niet alleen verplicht voor de verzekering, het is ook je bescherming tegen schouwbrand en CO2 vergiftiging.

Dakgoten

Een voorzorgsmaatregel die je zelf kunt nemen, is de dakgoten schoonmaken. Aan het eind van de herfst liggen ze vaak vol bladeren. Dakgoten die het regen- en smeltwater niet goed afvoeren kunnen veel schade veroorzaken door lekkages. En nu je toch op de ladder staat, controleer meteen even of er geen losliggende of beschadigde dakpannen zijn.

Buitenschilderwerk

Werk blaasjes en andere beschadigingen in het buitenschilderwerk snel even bij. Zo bescherm je het hout tegen alle weersinvloeden. In het voorjaar kun je er serieus werk van maken.

Buitenkranen

Wil je gebarsten waterleidingen voorkomen? Sluit buitenkranen dan af. Dat doe je heel simpel op deze manier:

  1. Draai de watertoevoer dicht
  2. Laat de buitenkranen lopen tot de leidingen leeg zijn.

OPGELET: vergeet vooral stap 2 niet. Als je de kraan afsluit, blijft er nog water in de leiding zitten. Tot net voor het kraantje zelfs. Dat kan dan uiteraard nog altijd bevriezen!

Ventilatie

Het klinkt misschien raar, maar ook in de winter moet je een woning goed ventileren. Elke dag luchten, bespaart zelfs op de stookkosten! Een goed geventileerd huis warmt namelijk sneller op. Controleer daarom de ventilatieopeningen en maak ze schoon. Vergeet ook zeker niet de filter van je ventilatiesysteem te reinigen of te vervangen.

Isolatie

Je wilt in de winter niet ventileren op plaatsen waar het niet echt nodig is. Controleer daarom of er langs je ramen en deuren geen tocht naar binnen komt. Maak kiertjes in kozijnen dicht met tochtstrips of siliconen. Voor grote kieren kun je PUR-schuim gebruiken.

Verlichting

In de wintermaanden branden de lampen in huis uren langer dan in de zomer. Loop je verlichting eens na. Waar kun je de peertjes vervangen door spaarlampen om de stroomrekening wat vriendelijker te laten uitvallen?

Voorbereiding

Al deze klusjes kun je in één weekend doen. Meteen aanpakken dus! Daarna kun je de hele winter gerust zijn. Een laatste tip: bereid je ‘winterklaar weekend’ goed voor en zorg dat je alle benodigde gereedschappen en materialen in huis hebt.

Vind je het buiten toch al te koud om te klussen? Laat je dan niet tegenhouden, maar kleed je warm en toch praktisch aan. Warm en praktisch zeg je? Inderdaad, het kan. Je leest er alles over in dit artikel over warme winter werkkleding.

Toon mij alle gereedschappen

  • WordPress
  • Facebook

One thought on “Maak je huis winterklaar met deze checklist

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *