Muurscheuren makkelijk repareren met afdichtingstape en plamuur

De beste manier om scheuren in gipsplaten te voorkomen is preventie. Wat kun je echter doen als je uiteindelijk toch te maken krijgt met scheuren in de muur of het plafond?

Zelfs een goedgebouwd huis krijgt na verloop van tijd te maken met scheurtjes in de muur of het plafond, dit is eigenlijk onvermijdelijk. Je hoeft je hier niet noodzakelijk ongerust over te maken. Scheurtjes in de muur is een probleem dat op te lossen is, maar je mag het ook niet negeren. Gipsplaatscheuren kunnen immers tot andere problemen leiden, zoals de verzwakking van de muren en bijgevolg de structuur van het gebouw.

De meeste scheuren in muur of plafond komen voor op de naden, waar twee stukken gipsplaat samenkomen. Deze scheuren treden vaak op rond gebieden met hoge spanning, zoals ramen, deurkozijnen en hoeken. In veel gevallen zie je de naden niet omdat gebruik gemaakt werd van gipsplaatvuller en tape, toch is de spanning rond deze naden de plaats waar gipsplaatscheuren zich dikwijls gaan voordoen.

De beste manier om scheuren in gipsplaten te voorkomen, is preventie door middel van een goede installatie. De reden voor het scheuren van de muren is een mogelijk gevolg van gipsplaatnaden die ofwel niet goed zijn afgeplakt of die niet voldoende werden bedekt met vuller. Wat kun je echter doen als je uiteindelijk toch te maken krijgt met scheuren in de muur of het plafond?

Als de schade eerder een kleine opening is – meer dan een halve centimeter – in plaats van een lichte scheur, moet het hele gipsplaatpaneel mogelijk worden vervangen of een grotere reparatie worden uitgevoerd. Hieronder bieden we daarom alleen de stappen aan met een oplossing voor kleine scheuren, die kunnen worden bijgewerkt zonder het paneel volledig te vervangen.

Wat heb je nodig?

  • Afdichtingstape of voegband
  • Schilderstape
  • Plamuur/voegvulmiddel

Stap 1: Voorbereidend werk

Als de scheur zich in de buurt van een raam of deur bevindt, plak deze dan af met schilderslint om het oppervlak te beschermen. Gebruik hierna een mes om een v-vormige inkeping over de hele lengte van de scheur te snijden zodat je deze opent en afgebrokkeld gips uit de scheur kunt verwijderen. De opening nog verder openen lijkt misschien contraproductief, maar het is belangrijk om al het afgebroken gips eerst te verwijderen.

Stap 2: Dicht de scheuren

Breng plamuur aan over de scheur en bedek met een strook voegband. Gebruik een plamuurmes om overtollig mengsel van de voegband weg te nemen. Strijk een tweede dunne laag voegvulmiddel aan over de strip, waarbij je aan elke kant van de strip een paar centimeter voegsel uitstrekt. Laat het mengsel hierna volledig drogen. Afhankelijk van het type plamuur dat je gebruikt, kan het drogen tussen de 45 minuten en 24 uur duren.

Je kunt ervoor kiezen om voorbereid voegsel te gebruiken of dit zelf te mengen. Als je geen professional bent is het aangewezen om voegvulmiddel die al is gemend te gebruiken. Probeer de laag voegsel zo dun mogelijk te houden, dit maakt het makkelijker om het oppervlak egaal te maken met schuurpapier.

Stap 3: Schuur het oppervlak

Schuur de gedroogde voegmassa met middelgrof schuurpapier. Gebruik een schuurblokje om het oppervlak glad te strijken zodat de volledige muur egaal is. Draag eventueel een stofmasker tijdens het schuren om het inademen van stofdeeltjes te vermijden. Schuur heen en weer in een rechte beweging en onder gelijkmatige druk om ongelijke stukken te voorkomen.

Stap 4: Overschilderen oppervlak

Verf over de scheur met primer gevolgd door muurverf. Dit is het perfecte moment om je binnenmuren te herschilderen aangezien het moeilijk zal worden om exact dezelfde kleur te verkrijgen als de verf op de muren al een tijdje geleden werd aangebracht.

Lees ons voorafgaand artikel ‘Binnenmuren schilderen in 5 stappen’ om het herschilderen van je binnenmuren perfect uit te voeren. Een gerepareerde gipsplaat is het perfecte excuus om de kleur van de hele kamer te veranderen.

  • WordPress
  • Google Plus
  • Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *