Onderhoud van elektrisch gereedschap

Elektrisch gereedschap wordt gemaakt om lang mee te gaan. Dat geldt zeker voor de professionele merken. Maar er zijn een paar dingen waar je op moet letten. Hoe je met een beetje aandacht de levensduur van je boormachine, schuurmachine en andere elektrische gereedschappen kunt verlengen, lees je in dit artikel.

Lees het instructieboekje

Als je de nieuwe boormachine hebt uitgepakt, wil je natuurlijk meteen aan de slag. Maar het is echt aan te raden om je ongeduld nog even in toom te houden en eerst het instructieboekje door te nemen. Daarin staan belangrijke aanwijzingen en tips voor het juiste gebruik en onderhoud van je aankoop.

Maak schoon na gebruik

Werken met vuil gereedschap is niet prettig, en stof en verontreinigingen kunnen op den duur funest zijn voor machines, bijvoorbeeld doordat ze oververhitting veroorzaken. Maak je spullen dus altijd schoon voordat je ze opbergt en besteed vooral aandacht aan de ventilatieopeningen. De beste manier is schoon spuiten met een compressor, maar met een oude tandenborstel gaat het ook.

Op tijd een druppeltje olie

In het instructieboekje kun je lezen of, en op welke plekken, de machine gesmeerd moet worden.

Berg vochtvrij op

Vocht is de grootse vijand van je gereedschap. Bewaar je machines op een droge plek, die bovendien goed geventileerd is, want ook condens veroorzaakt roest.

Nog een paar opbergtips:

  • Bewaar je spullen in de originele verpakking.
  • Let erop dat boortjes en beitels niet met elkaar in contact komen, dat maakt ze voortijdig bot.
  • Besteed speciale aandacht aan de accu’s. Hoe de juiste manier van opbergen de levensuur van je accu’s kan verlengen, lees je in ons artikel Langer plezier van een Li-ion accu.

Luister naar je machines

Professionals die dag in dag uit met power tools werken, hebben een oor voor hun machines. Een afwijkend geluid is vaak een teken dat er iets mis is.

Vervang kapotte onderdelen op tijd

Stel reparaties niet uit, want ook kleine defecten kunnen snel voor grotere problemen zorgen. En vervang op tijd versleten onderdelen, zoals koolborstels. Of beter nog: kies voor koolborstelloze machines, dan is het noodzakelijke onderhoud minimaal.

Let op de garantievoorwaarden

Bij aankoop kun je jezelf al indekken tegen onverhoopte problemen door goed op de garantievoorwaarden te letten. Meer informatie hierover kun je vinden in Vanaf 2 juli 2018: 5 jaar garantie op elektrisch gereedschap bij Klium!

Bot of versleten? Weg ermee!

Botte boortjes of zaagbladen en schuurpapier zonder korrel horen bij het oud ijzer of in de vuilnisbak. Werken met versleten spullen is onnodig zwaar voor jezelf en je machine. Gebruik uitsluitend hulpmiddelen en materialen die in goede staat verkeren als je jouw gereedschap in topconditie wilt houden.

  • WordPress
  • Google Plus
  • Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *