Elektrisch en accugereedschap Gereedschap Onderhoudsadvies

Onderhoudtips voor je cirkelzaagblad

Een cirkelzaag is zo goed als het zaagblad. Hoeveel power en slimme opties je machine ook heeft, als het zaagblad bot, vuil of beschadigd is, wordt elke klus een worsteling en krijg je nooit een mooi, strak zaagresultaat. Hier geven we professioneel advies om je cirkelzaagblad in topconditie te houden.

Het zaagblad schoonmaken

vuil cirkelzaagblad

De wrijvingswarmte die bij het zagen optreedt zorgt ervoor dat de hars in het hout vloeibaar wordt en met het zaagsel aan het zaagblad blijft kleven. Dit vormt een taaie laag, met als mogelijke gevolgen rafelige zaagsneden en brandplekken op het hout. Ook zal het zaagblad sneller slijten omdat het zwaarder wordt belast. Vooral bij het zagen van grenen- en vurenhout is het belangrijk om de aangekoekte hars regelmatig van het zaagblad verwijderen. Er bestaan speciale harsoplosmiddelen die vooral worden gebruikt voor heggenscharen en kettingzagen, maar ook ovenspray, petroleum, verfverdunningsmiddel of remmenreiniger klaren de klus. Voor het verwijderen van roest is WD40 geschikt.

Het zaagblad slijpen

close-up cirkelzaagblad

Na verloop van tijd worden zelfs de hardste zaagtanden bot. Dat merk je aan de prestatie. Het zagen gaat langzamer en een botte zaag geeft meer splinters. Voordat een zaagblad vervangen moet worden, kan het een aantal keren worden geslepen. Dat kun je laten doen door een vakman of zelf proberen met een passende vijl. Demonteer hiervoor het zaagblad en klem het vast in een bankschroef om te voorkomen dat de tanden kromtrekken tijdens het slijpen.

Het zaagblad vervangen

verschillende cirkelzaagbladen

Wanneer je een cirkelzaag veel gebruikt, zullen de tanden zover afgesleten zijn dat er niets meer te slijpen valt en ben je aan nieuw zaagblad toe. Dit is het moment om je te oriënteren over de verschillende mogelijkheden. De vorm, het aantal, materiaal en de hoek van de tanden bepaalt voor welke materialen een cirkelzaagblad geschikt is. Wil je hetzelfde blad of een met fijnere of grovere tanden? Is een standaard blad genoeg of kies je liever voor een ultrahard zaagblad dat ook bij het zagen van materialen als composiet of trespa zijn scherpte langer behoudt? Welk nieuw zaagblad je ook aanschaft, het is belangrijk dat het speciaal bedoeld is voor jouw machine en de juiste diameter, dikte en asgat heeft. Zaagbladen voor een handcirkelzaag zijn dan ook niet te gebruiken op een afkortzaag of tafelzaag en andersom.

Veilig werken met een cirkelzaag

  • Bedien de zaag altijd met beide handen om letsel bij een onverhoopte terugslag te voorkomen.
  • Ondersteun het materiaal dat je gaat zagen zo dicht mogelijk bij de zaagsnede en zet het werkstuk vast met klemmen.
  • Stel de zaagdiepte correct in. Een klein stukje van de tanden moet onder het werkstuk uitkomen.
  • Gebruik bij langszagen altijd een breedtegeleider of langsgeleider.
  • Ga niet recht achter, maar iets zijwaarts van het zaagblad achter de machine staan.
  • Wanneer het zaagblad vastloopt of wanneer je het zagen onderbreekt, houd dan de machine in het materiaal totdat het zaagblad stilstaat. De machine uit de materiaal halen terwijl het zaagblad nog draait kan terugslag veroorzaken.
  • Dwing de cirkelzaag nooit, maar duw hem vooruit met een snelheid waarbij het zaagblad niet vertraagt.
  • Bescherm jezelf tijdens het zagen met een veiligheidsbril, stofkap en gehoorbescherming.
  • WordPress
  • Facebook

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *