Klussen Tuin

Onkruidverdelger sproeien in de tuin

Milieuvriendelijke onkruidverdelger

Bij het horen van ‘onkruidverdelger’ gaat bij veel mensen een alarmbel rinkelen: ‘in mijn tuin geen gif!’ Dat chemische middelen schadelijk zijn voor mens en natuur is inmiddels algemeen bekend. Daarom is de bekende onkruidverdelger ‘RoundUp’ door de overheid verboden voor particulier gebruik. Maar gelukkig zijn er natuurlijke middelen die bijna even effectief zijn. Deze middelen werken op basis van pelargonzuur, een organisch vetzuur dat in de natuur voorkomt, bijvoorbeeld in geraniums. Doordat het een natuurlijk product is, wordt het na gebruik ook compleet afgebroken door de natuur. Pelargonzuur bestrijdt hardnekkig onkruid als distels, paardenbloem, netels en kweekgras en is ook werkzaam tegen mos en algen.

Onkruidverdelger sproeien met een drukspuit

matabo drukspuit

Om het bestrijdingsmiddel op het onkruid te sproeien, heb je een drukspuit nodig. Drukspuiten zijn er in verschillende soorten en maten, vaak uitgevoerd als een model dat je draagt als een rugzak. Kies een drukspuit die is aangepast aan jouw tuin. Moet je op een grote oppervlakte onkruidverdelger sproeien, dan is een elektrische drukspuit met een groter reservoir van 10 tot 20 liter aan te raden. Voor kleinere tuinen is een 5 liter drukspuit met een handpomp zeker voldoende.

Voor een goed resultaat is de juiste verdunning van het concentraat – zoals voorgeschreven op de verpakking – van doorslaggevend belang. Giet eerst een flinke bodem water in je sproeier en voeg dan pas de nodige hoeveelheid concentraat bij. Zorg dat dit alvast goed gemengd is voordat je verder aanvult met de rest van het nodige water. Gebruik de sproeier nu meteen en vergeet niet om tussendoor af en toe nog eens te schudden om te mengen. Let op: Schroef de sproeikop van de drukspuit er nooit af wanneer het toestel onder druk staat!

Wanneer sproei je onkruidverdelger?

man sproeit onkruidverdelger op terras

Besproei het onkruid op een droge dag. De beste temperatuur is tussen de 15°C en de 25°C. Een lagere of hogere temperatuur zal het effect verminderen. Je kunt een drukspuit ook beter niet blootstellen aan zeer hoge temperaturen, dus ga nooit in volle zon aan de slag. En laat een gevulde drukspuit niet voor lange tijd in de volle zon staan of blootgesteld aan hitte. Onkruid sproeien doe je best wanneer er weinig wind is. Je wilt immers niet dat de het middel op andere planten terechtkomt. Een licht briesje vormt geen probleem, maar sproei in dat geval met de windrichting mee, zodat de onkruidverdelger niet terug in je gezicht waait.

De onkruidverdelger werkt het best wanneer het onkruid aan het groeien is. Daarom zijn de beste maanden om onkruid te behandelen tussen maart en september. Als het plantje voldoende gegroeid is, neemt het de onkruidverdelger beter op. Start met de onkruidbestrijding dus in het begin van de lente en herhaal de behandeling een paar keer tot het einde van de zomer. Sproei voor de laatste keer in september zodat het onkruid niet kan overwinteren.

Veilig sproeien

Lees voor je aan de slag gaat zorgvuldig de instructies op de verpakking van de onkruidverdelger en draag onder het sproeien altijd een mondmasker en werkhandschoenen. Voor alle veiligheid laat je best de eerste uren na de behandeling je huisdieren niet in de tuin of op het terras. Ook voor de veiligheid van je tuinplanten moet je een paar voorzorgen in acht nemen. Pelargonzuur bestrijdt namelijk alle planten, ook je mooie bloemen en sierplanten. Om deze reden kun je het middel ook niet op het gazon gebruiken. Houterige delen van een plant nemen het product echter niet op, dus je kunt veilig onder struiken sproeien zolang je de groene delen van de struik niet raakt. Om makkelijker en gecontroleerder te richten, kun je gebruik maken van een spuitkap.

Alternatieve onkruidverdelgers

Naast Pelargonzuur worden ook wel enkele huismiddeltjes gebruikt om onkruid te besproeien. Deze zijn echter niet zonder schadelijke bijwerkingen.

  • Bleekwater bevat natriumhypochloriet, wat giftig is voor al het leven in water en in de bodem. Ook voor mensen is het schadelijk bij inademing en contact met de huid.
  • Azijn en onkruidverdelgers op basis van azijnzuur zijn schadelijk voor waterorganismen. Je gebruikt ze dus beter niet in de buurt van waterlopen en vijvers. Azijn is ook schadelijk voor bijen: blijf dus weg van bloeiende planten waarop bijen zich voeden.
  • Zout verzilt bij regelmatig gebruik de bodem. Het stapelt zich namelijk op in de grond en zorgt voor een fysiologisch droog milieu. Enkel zoutminnende planten zullen hier profijt van hebben, maar andere soorten zullen verpieteren.

Lees ook Milieuvriendelijk tuinieren: 6 tips.

  • WordPress
  • Facebook

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *