Gereedschap

Quiz: waarvoor dienen deze gereedschappen?

Normaal zijn we meer met de actualiteit en de toekomst bezig dan met het verleden, maar voor deze quiz maken we een uitzondering. Bekijk deze raadselachtige gereedschappen uit een ver en minder ver verleden. Weet je hoe ze heten en waarvoor ze dienen?

Wat was de functie van dit gevaarlijk uitziende werktuig?

Antwoord

Aan dit puntige gereedschap danken we de uitdrukking ‘iemand hekelen’. Een hekel werd gebruikt door touwslagers om van vlas- en hennepvezels gladde bundels te maken, die vervolgens konden worden gesponnen tot touw. Een hekel werkt als een soort kam, de ‘hekelaar’ slaat een bundel vezels om zijn hand en trekt hem telkens over de scherpe punten, tot alle onregelmatigheden eruit zijn.

Hoe heet dit gereedschap?

Antwoord

De voorloper van de moderne kluitensteker is de kloetenschop. Hij werd gebruikt om kloeten (kluiten) af te steken en op de kloetenwagen (kruiwagen) te gooien. Mannen die zich hiermee bezighielden werden kloeter genoemd.

Waar wordt dit gereedschap gebruikt?

Antwoord

Wie dit instrument een plaats in de keukenla heeft toebedacht, zit er niet zo ver naast. Het is blikopener, speciaal vervaardigd voor garages om blikken motorolie te openen.

Waar werd deze gereedschapsset voor gebruikt?

Antwoord

De Japanse lettertekens hebben je misschien op een idee gebracht: dit uitgebreide assortiment handgereedschappen is de basisuitrusting van de bonsai-kweker.

Dit voorwerp werd in Frankrijk gebruikt…

Antwoord

Dit simpele stukje gereedschap komt uit Frankrijk, waar het bekend staat als ‘arrondeur de marches’. Het wordt nog steeds gebruikt om betonnen stoepranden en treden af te ronden. Nadat je beton hebt gestort, trek je het aan de voorkant langs de bekisting om de stoep een mooie ronde neus te geven.

Made in China, maar voor welk doel?

Antwoord

Van deze simpele uitrusting bedienden kappers in China en andere Aziatische landen zich om na de knipbeurt de oren van hun klanten schoon te maken.

Welk materiaal werd hiermee bewerkt?

Antwoord

Dit fraaie instrumentje is een antieke diamantslijper. Het afgebeelde model komt – hoe kan het ook anders – uit Antwerpen.

Dit is eenvoudig weg wat het lijkt:

Antwoord

Dit primitief ogende gereedschap is precies wat het lijkt: een vintage verfkrabber.

Dit toestel is een …

Antwoord

Geen gereedschap in de strikte zin, maar een eervolle vermelding waard als de voorloper van het moderne cijferslot. De Chinese karakters dragen bij aan het exotische uiterlijk van dit antieke ontwerp.

Deze werden vroeger gebruikt …

Antwoord

Toen moeder nog zelf de kleding van het gezin herstelde, was in elk huis een naaidoos te vinden, en in die doos zat gegarandeerd een vingerhoed.

Tip:

Antiek gereedschap is een verzamelaarobject. Zowel in België als in Nederland vind je collecties van oude gereedschappen in een aantal musea, en verzamelaars hebben er veel geld voor over. Maar ook gereedschap dat alleen maar oud is en niet meer wordt gebruikt heeft zijn waarde. Heb je overbodige spullen in je gereedschapskist? Denk dan eens aan Gered Gereedschap. Oud gereedschap dat je daar inlevert wordt door vrijwilligers opgeknapt en gaat naar ontwikkelingslanden, waar het starters helpt hun eigen bedrijfje op te zetten.

Vergeet niet jouw resultaat te delen (facebook – twitter)

  • WordPress
  • Facebook

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *