Klussen

Zelf een rookmelder installeren

Hoe werkt een rookmelder?

rookmelder in rook

Alleen zogenaamde optische rookmelders zijn toegelaten. Deze rookmelders zijn voorzien van een zender die een infrarood lichtbundel uitstuurt en een ontvanger. Wanneer er rook in de melder komt, wordt het licht weerkaatst naar de ontvanger en dit zorgt dat er een alarmsignaal afgaat.

Waar moet je op letten als je rookmelders koopt?

De toegestane optische rookmelders zijn er in verschillende uitvoeringen. Er bestaan rookmelders die op netstroom werken, maar de meest verkochte en makkelijkst te installeren modellen hebben een batterij. De brandweer raadt aan om een model met een niet-vervangbare batterij te kiezen die 10 jaar meegaat. Er zijn ook modellen met een vervangbare batterij, maar dan krijg je regelmatig irritante piepgeluiden die waarschuwen dat de batterij aan vervanging toe is. Zoek op de verpakking naar de labels CE en EN 14604. Deze geven aan dat de rookmelder voldoet aan de Europese normen.

Hoeveel rookmelders moet je installeren en waar moeten ze komen?

In de ideale situatie heeft elk vertrek een rookmelder, behalve de keuken, de badkamer en de garage, waar door damp en uitlaatrook een hoog risico op vals alarm bestaat. Uiteraard kan ook hier brand uitbreken, dus het is aan te raden een rookmelder in de nabijheid van deze ruimtes te installeren.

Om aan de wettelijke verplichting voor zelfstandige woningen te voldoen, moet je op elke verdieping tenminste één rookmelder plaatsen. Dit geldt ook voor de kelder en de zolder, voor zover ze dagelijks bruikbaar en direct te betreden zijn. Voor een zolder of kelder die men enkel met behulp van een ladder of via een valluik kan betreden geldt deze verplichting niet.

De beste plek voor een rookmelder

  • In de hal of de traphal op elk bewoond niveau van de woning
  • Op de overloop, zo dicht mogelijk bij de slaapkamers
  • Niet in de nabijheid van een open raam, een ventilatieopening, een mechanische ventilator, boven een radiator of een ander verwarmingstoestel
  • Niet direct voor de deur van de keuken of badkamer
  • In het midden van het plafond op minstens 30 cm van de hoek.
  • Indien toegelaten door de fabrikant, kan de rookmelder ook tegen de muur worden bevestigd. Installeer de melder dan zo hoog mogelijk, maar minstens 15 cm van plafond en 30 cm van de hoek af

Een rookmelder installeren in 5 stappen

man bevestigt rookmelder

Materiaal:

Rookmelder

Pluggen

Schroeven

Gereedschap:

Potlood

Schroefboormachine

1: Teken de plaats af

Markeer met een potlood op het plafond de schroefgaten in de montageplaat.

2: Boor de schroefgaten

Boor de schroefgaten en breng de pluggen aan.

3: Bevestig de montageplaat

Bevestig de montageplaat met de bijgeleverde schroeven.

4: Bevestig de rookmelder

Bevestig de melder op de montageplaat. Controleer of hij goed vast zit.

5: Test de rookmelder

man test rookmelder

Druk de testknop in om het alarm te testen.

Tip: Lees ook ons blogartikel Veilig werken met een ladder.

Onderhoud van rookmelders

Om zeker te zijn dat de geïnstalleerde rookmelders je ook werkelijk waarschuwen bij brand is het raadzaam om ze minstens één keer per maand te testen met de testknop. Dat is tevens een goed moment om eventueel stof te verwijderen. En ten overvloede: bedek de rookmelder nooit en schilder hem niet over.

  • WordPress
  • Facebook

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *