Welke soort schroevendraaier voor welke taak?

Een schroevendraaier is het type gereedschap dat meer ieder ander gereedschap wordt gebruikt. Er bestaan echter zoveel soorten schroevendraaiers dat je soms door de bomen het bos niet kunt zien. Welke soort schroevendraaier heb je nodig voor welke job?

Een schroevendraaier is een type gereedschap die handmatig of elektrisch kan worden gebruikt voor het vast- en losdraaien van schroeven. Er bestaan echter zoveel soorten schroevendraaiers dat je soms door de bomen het bos niet kunt zien. Welke soort schroevendraaier heb je nodig voor welke job?

Sleufschroevendraaier of platte kop schroevendraaier

De sleufschroevendraaier of de platte kop schroevendraaier of simpelweg platte schroevendraaier is de meest klassieke schroevendraaier. Deze schroevendraaier heeft, zoals de naam doet vermoeden, een platte kop. Sleufschroevendraaier worden tegenwoordig minder en minder gebruikt, dit omdat een kruiskopschroevendraaier in combinatie met een kruiskopschroef veel meer grip heeft dan de platte kop schroevendraaier.

sleufschroevendraaier

Kruiskopschroevendraaier

De kruiskopschroevendraaier wordt gebruikt voor het in- en uitdraaien van schroeven met een X-vormige groef in de kop. Er bestaan twee soorten kruiskopschroevendraaiers, de PH kruiskopschroevendraaier en de PZ kruiskopschroevendraaier. Beide soorten schroevendraaiers lijken om elkaar, maar er is toch een klein verschil tussen de twee. Bij de PZ kruiskopschroevendraaier, of Pozidrive schroevendraaier, zit er namelijk nog een extra kruis in waardoor je nog meer grip kunt uitoefenen op de schroef.

De PH kruiskopschroevendraaier wordt ook wel een Philips schroevendraaier genoemd omdat Philips dit type schroevendraaier heeft uitgevonden en hier een patent op heeft. De PH schroevendraaier kent vier maten: PH0 tot en met PH3. Het type PH2 schroevendraaier wordt het meest gebruikt in vergelijking met de andere soorten schroevendraaiers.

kruiskopschroevendraaier

Zeskantschroevendraaier

Een derde type schroevendraaier is de zeskantschroevendraaier. Een zeskantschroevendraaier is geschikt voor schroeven met buiten- of binnenkant zeskant. Een zeskantschroevendraaier wordt soms ook een inbus schroevendraaier genoemd. Een zeskantschroevendraaier is te koop in verschillende maten, om te worden gebruikt bij verschillende maten schroeven. De maten van een zeskantschroevendraaier wordt aangegeven in millimeters of inches.

kruiskopschroevendraaier

Torx schroevendraaier

Een Torx schroevendraaiers of TX-schroevendraaier heeft een kop met een zespuntige ster. Dit type schroef dateert vanaf 1967. De Torx schroevendraaier is een alternatief voor de kruiskopschroevendraaier. De Torx schroevendraaier wordt gebruikt voor het in- en uitdraaien van torx-schroeven en torx-bouten. Dit koptype heeft als voordeel dat de krachtoverbrenging tussen de schroevendraaier en de schroef beter is en dit maakt dat de kans daardoor kleiner is dat het gereedschap uit de kop schiet.

Torx schroevendraaier

Spanningzoeker

Een spanningszoeker is een speciale schroevendraaier waarmee elektrische spanning opgespoord kan worden. Een spanningszoeker heeft dus een heel andere functie dan de andere soorten schroevendraaiers in deze lijst. Met een spanningszoeker kan gemeten worden of er spanning op een bepaald punt staat. Een spanningzoeker gebruik je dus niet alleen als gewone schroevendraaier, maar ook om te meten of er nog spanning staat op een elektrische aansluiting. De kop van een spanningzoeker is dezelfde als de sleufschroevendraaier. Wanneer er nog spanning te meten is, licht het ingebouwde lampje van de schroevendraaier op.

spanningszoeker

Wil je nog meer lezen over gereedschap en meer specifiek over gereedschap opbergsystemen? Lees dan ons artikel “Gereedschap opbergsystemen, van simpel tot hi-tech“.

  • WordPress
  • Google Plus
  • Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *