Snelcursus Halloween pompoen snijden voor klein en groot

Halloween zit in de lucht. Overal in het land geven heksen hun bezemstelen een grote beurt. Vampiers vijlen hun tanden en zombies staan krakend op uit hun graf. Ben je klaar om je te pletter te griezelen?

 1. Wat heb je nodig?
 2. Stap voor stap van pompoen naar griezel
 3. Als je pompoen klaar is
 4. Extreem: de pompoen te lijf met power tools

 

1. Wat heb je nodig?

 • Een mooie grote pompoen zonder zachte plekjes. Let erop dat hij hoog genoeg is, de breedte is minder belangrijk. Hoe gladder het oppervlak, hoe mooier en makkelijker het snijden gaat.
 • Een mes. Een keukenmes met fijne karteltjes is heel geschikt.
 • Een lepel, meloenschep of ijsschep.
 • Een pen of viltstift
 • Een theelichtje

Met deze simpele gereedschappen en een beetje boosaardige fantasie kun je de monsterlijkste smoelwerken tevoorschijn toveren. Maar er is nog een andere manier, die vooral in Amerika populair is. Daarover straks meer.

Pumpkin masters

Made in the USA: een complete gereedschapset voor je Halloween pompoen. Maar met wat spulletjes uit de keuken gaat het net zo goed.

2. Stap voor stap van pompoen naar griezel

De kop is eraf

Stap 1

Eerst licht je de schedel. Snij de bovenkant van de pompoen rondom los. Het beste kun je het mes een beetje schuin naar beneden houden. Dan krijg je een schuine snijrand, waardoor het deksel beter blijft zitten en niet naar binnen kan vallen als de pompoen na een paar dagen wat inkrimpt.

Stap 2

Je ziet dat de pompoen vol zit met vezels en pitten. Die moeten er allemaal uit. Hiervoor gebruik je een soeplepel, of nog beter, een meloenschep of ijsschep. Schep ook wat vruchtvlees weg om de bodem vlak te maken voor een theelichtje of kaars en maak dan de binnenkant van de pompoen schoon met keukenpapier.

Stap 3

Nu komt het leuke werk. Pak je pen en begin het gezicht te tekenen. Kies hiervoor de gladste kant van de pompoen. Het best kun je met een viltstift werken waarvan je de inkt kunt afvegen. Anders kijk je straks tegen al die lijntjes aan waar je het niet bij de eerste poging goed had.

Stap 4

Is de grijns gemeen genoeg naar je zin? Zijn de tanden goed rot en de ogen boosaardige spleetjes? Dan kun je voorzichtig beginnen te snijden. Zorg dat de pompoen stevig ligt – op wat oude kranten bijvoorbeeld – en maak rustige zaagbewegingen. Houd het mes recht en je andere hand niet te dicht in de buurt.
Duw de losgesneden stukje uit de pompoen en veeg de snijvlakken schoon met keukenpapier.

Tip: Heb je per ongeluk een stukje teveel weggesneden? Druk het weer op zijn plaats en prik het vast met een speld of een tandenstoker.

Pompoen snijden met een patroon

Een andere methode is het gebruik van een patroon. Dat kun je zelf tekenen of kant en klaar kopen. In Amerika zijn er duizenden verschillende pompoenpatronen op de markt, maar ook in ons land kun je ze in deze tijd van het jaar op verschillende plaatsen kopen. Behalve dit patroon – of sjabloon – heb je het volgende nodig:

 • Plakband of punaises
 • Een priem of een lange, dunne spijker

Een patroon kun je zelf tekenen

Een patroon kun je zelf tekenen

Met het plakband of de punaises bevestig je het patroon stevig op de pompoen. Dat gaat het makkelijkst als de zijkanten hier en daar wat inknipt, zodat je het patroon goed plat kunt drukken. Nu ga je gaatjes prikken langs de lijnen van de tekening, een halve centimeter uit elkaar en net diep genoeg om het patroon over te brengen op het oppervlak van de pompoen. Als je klaar bent, maak je het patroon los en de snijlijnen staan keurig afgetekend.

Tip: Kun je de prikgaatjes niet goed zien? Vraag je moeder om wat bloem of maïzena en wrijf dat uit over het oppervlak. Als je de pompoen daarna afveegt, zijn alle gaatjes duidelijk zichtbaar als witte puntjes.

3. Als je pompoen klaar is

Nu is het moment aangebroken om je pompoen de ‘finishing touch’ te geven. Zodat hij op de spookachtigste nacht van het jaar de schrik van de buurt wordt en zelfs de heksen liever een ommetje maken.

De schrik van de buurt

De schrik van de buurt

Verlichting

Natuurlijk zorg je voor een griezelig lichteffect. Een knipperlicht op een batterijtje, een kaars of – het handigste – een theelichtje. Pas op dat je je vingers niet brandt als je het in de pompoen zet. Een slimme manier om dit te voorkomen is een gat uit te snijden in de onderkant van de pompoen. Je kunt dan eerst de kaars of het theelichtje neerzetten en de pompoen eroverheen laten zakken.

De aankleding

Wil je je Halloween pompoen nog spookachtiger maken, dan kun je allerlei materialen gebruiken om hem aan te kleden. Zoethout als haar, toffees als tanden, de vulling uit een oud kussen als uitpuilende hersenen … laat je toverkunsten de vrije loop.

Met eenvoudige middelen en een beetje fantasie kun je de gekste dingen met je Halloween pompoen uithalen.

Met eenvoudige middelen en een beetje fantasie kun je de gekste dingen met je Halloween pompoen uithalen.

Hou je pompoen langer goed

Het uiteindelijke lot van elke pompoen die niet wordt gegeten is de GFT-bak of de composthoop. Maar daar wil je hem natuurlijk niet te gauw zien belanden, na al het werk dat je eraan hebt gehad. Hier zijn een paar een slimme trucjes om hem langer goed te houden:

 • Bewaar hem tot Halloween in de koelkast (ja, ik weet wat je denkt: mijn moeder ziet me aankomen …).
 • Smeer een beetje vaseline op de snijranden. Dat voorkomt dat ze uitdrogen en omkrullen.
 • Giet een theelepeltje bleekwater in een plantenspuit vol water en gebruik dit om de pompoen elke dag te besproeien. Dit houdt het bederf een tijdje tegen.

4. De pompoen te lijf met power tools

Dit stukje mag je overslaan, want het is alleen voor grote mensen bedoeld.

Tom Nardone, de nieuwe wereldrecordhouder pompoen snijden

Tom Nardone, de nieuwe wereldrecordhouder pompoen snijden?

Op onze speurtocht naar de beste tips voor Halloween kwamen we in Amerika een heel bijzondere pompoenkunstenaar tegen, Tom Nardone. Hij heeft bestsellers over het onderwerp geschreven en bereidt zich op het ogenblik voor om het wereldrecord 1000 kilo pompoenen snijden te verbeteren.

Dat staat sinds 28 october 2008 op 3 uur, 33 minuten en 49 seconden.
Tom zweert bij power tools voor zijn uit de hand gelopen hobby. Dit zijn de gereedschappen die hij gebruikt:

Tom heeft ook geëxperimenteerd met een kettingzaag en een snijbrander. ‘Maar,’ zegt hij, ‘dat kan ik niemand aanraden.’ Een advies waar wij ons graag bij aansluiten.

Happy Halloween!

 • WordPress
 • Google Plus
 • Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *