Elektrisch en accugereedschap Huis Klussen Werken met gereedschappen

Solderen voor beginners

Het woord solderen komt uit het Latijn: ‘solidare’ betekent vastmaken. En dat is precies wat je doet als je soldeert. Het is een simpele techniek om metalen onderdelen aan elkaar vast te maken. Hiervoor gebruik je een soldeerdraad. Deze bestaat uit een metaallegering die je verhit tot hij vloeibaar is. Wanneer het materiaal afkoelt vormt het een stevige verbinding tussen de onderdelen. Als je het goed hebt gedaan tenminste…

Wat heb je nodig om te solderen?

Zacht solderen en hard solderen

Voor elektrische bedrading, waterleidingen en hobby is zacht solderen de aangewezen techniek. Bij zacht solderen wordt het soldeersel – voornamelijk bestaande uit tin – verhit tot maximaal 450 graden. Het gereedschap voor zacht solderen is een soldeerbout of een soldeerpistool.

Hard solderen is bestemd voor verbindingen die zwaar belast worden, zoals machine- of voertuigonderdelen. Om de hiervoor benodigde temperatuur te bereiken (tot 700 graden) is een gasbrander nodig. Omdat we in dit artikel tips voor beginners geven, laten we deze soldeermethode verder buiten beschouwing.

Welke metalen kun je solderen?

Metalen die je kunt solderen met een normaal soldeersel zijn onder andere koper, ijzer, staal, blik, brons, zilver, messing en zink. Chroom kun je niet solderen en voor aluminium heb je een speciaal vloeimiddel nodig.

Soldeerbout, soldeerpistool en soldeerstation

Wie begint met solderen, heeft de keus uit drie gereedschappen:

Soldeerbout

Het meest elementaire gereedschap om te solderen. Een soldeerbout met regelbare temperatuur verdient de voorkeur.

Soldeerpistool

Dankt zijn naam aan de pistoolhandgreep. De soldeerpunt is een metalen lus waardoor een hoge elektrische stroom wordt gestuurd, waardoor hij snel verhit. Een nadeel is dat hij bijna even snel weer uitschakelt om oververhitting te voorkomen, vaak binnen 1 minuut. Dan moet je wachten tot hij voldoende is afgekoeld om verder te gaan.

Soldeerstation

De professionele uitrusting. Een soldeerstation werkt op laagspanning. Het grote voordeel is dat je de temperatuur precies kunt instellen, wat vooral nuttig is bij het solderen van kwetsbare elektronica en fijn hobbywerk. Een soldeerstation wordt geleverd compleet met soldeerbout en accessoires.

Hoe solderen?

1. Schoonmaken

Op vuil, roestig of vet metaal hecht soldeersel niet. Schuur de te verbinden onderdelen goed schoon voor je naar de soldeerbout grijpt en veeg het schuursel af met een schone doek. Zeker bij wat grotere verbindingen is aan te raden om daarna de onderdelen te bestrijken met soldeervloeistof of soldeerpasta. Deze producten reinigen en ontvetten, waardoor het soldeersel beter zal hechten.

2. Voorverwarmen

Hitte bevordert de hechting van het soldeersel. Warm de te solderen onderdelen voor door de soldeerbout er een paar tellen tegenaan te houden. NB: doe dit niet met kabels en elektronische componenten, want die kunnen beschadigen door verhitting.

3. Soldeersel aanbrengen

Zo gauw het soldeersel begint te smelten, houd je het op de verbinding tot het is uitgevloeid en de naad tussen de onderdelen dicht is. Dit duurt hooguit een paar seconden. Gebruik niet meer soldeersel dan nodig is: vast is vast en een dikke bult maakt de verbinding niet sterker. Tot het soldeersel gestold is, moeten de onderdelen onbeweeglijk blijven. En let op je vingers, of beter nog: draag een paar goede, nauwsluitende werkhandschoenen. Ook een veiligheidsbril is beslist aan te raden, omdat het hete soldeersel kan spatten.

4. Bijwerken

Indien nodig, kun je de verbinding met een vijltje of schuurpapier wat mooier maken wanneer het soldeersel is uitgehard.

Wat als…

  • Als het soldeersel niet goed hecht, maar bolletjes vormt, is het metaal waarschijnlijk niet schoon. Nog eens schuren, soldeervloeistof aanbrengen en opnieuw proberen.
  • Als het soldeersel niet of slecht vloeibaar wordt, heeft je soldeerbout niet genoeg vermogen, of je gebruikt het verkeerde soldeersel. Kies een ander soldeersel of koop een krachtigere soldeerbout.

Hou je soldeerbout schoon

Een soldeerbout heeft weinig onderhoud nodig, maar de stift moet schoon zijn voor een goede werking. Veeg hem direct na elke soldeerklus schoon, dat kan eenvoudig met een vochtig doekje.

Tip: Op YouTube vind je tal van instructieve filmpjes die laten zien hoe je uiteenlopende soldeerklussen als waterleidingen, elektronica en modelbouw aanpakt.

  • WordPress
  • Facebook

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *