
In iedere woning gaan er op termijn dingen stuk of zijn er onderdelen aan vervanging toe. Dit geldt ook voor de stopcontacten in een woning. Na vaak vele jaren kan het zijn dat een stopcontact gebreken vertoont en dat het aan vervanging toe is, ook belangrijk in het kader van de veiligheid. In dit artikel lees je in een aantal eenvoudige stappen hoe zelf een stopcontact te vervangen.
Schakel de elektriciteit uit
Voordat je begint met werkzaamheden is het ontzettend belangrijk om ervoor te zorgen dat er geen elektriciteit meer verbonden staat met het stopcontact dat je wenst te vervangen. Je kunt hiervoor in de meterkast de stroomgroep waar het te vervangen stopcontact op is aangesloten uitschakelen. Indien je niet zeker bent over welke stroomgroep uit te schakelen dan is het aan te raden om het zekere voor het onzekere te nemen en de stroom voor de gehele woning uit te schakelen. Veiligheid in je werkzaamheden is altijd van belang en dit gaat zeker op voor werkzaamheden waar elektriciteit een rol speelt. Om er zeker van te zijn dat er geen spanning meer op een stopcontact staat kun je een spanningszoeker gebruiken.
Verwijder de kap van het stopcontact
Het verwijderen van de kap van een stopcontact gaan doorgaans eenvoudig met een schroevendraaier. In de meeste gevallen zijn de schroeven zichtbaar met het blote oog maar voor de moderne stopcontacten geldt dat er soms een kap over het geheel zit. Je kunt deze kap dan simpel losklikken. Met een schroevendraaier verwijder je eenvoudig de kap van een stopcontact door de schroef los te schroeven en de kap te verwijderen.
De contacten liggen nu bloot en je kunt de bevestigingschroeven van het stopcontact eveneens losschroeven. Daarmee kan je het stopcontact uit de muur halen om dit vervolgens te vervangen.
Vervang het stopcontact
Om het stopcontact daadwerkelijk te vervangen moet je de leidingdraden losschroeven van het bestaande stopcontact. Daarmee creëer je de mogelijkheid om deze aan een nieuw stopcontact te koppelen. Zodra de leidingdraden zijn losgeschroefd, is het belangrijk om op de kleuren te letten. De aarddraad is groen/geel en de nuldraad is blauw. Deze draden mogen in geen geval met elkaar in aanraking komen. Naast de aarddraad en de nuldraad is er ook nog een fasedraad, deze is bruin van kleur.
Pak het nieuwe stopcontact en monteer de fasedraad en de nuldraad in de contacten. De aarddraad sluit je aan op de schroef voor de aarding. Gebruik een striptang indien je merkt dat bij het vervangen van het stopcontact de uiteinden van de draden vervormd zijn. Met een striptang verwijder je het stukje omhulsel van de draad om opnieuw mooie uiteinden te creëeren voor het bevestigen aan het stopcontact en de schroef voor de aarding.
Na het bevestigen van leidingdraden aan het nieuwe stopcontact kan je het nieuwe stopcontact terug aan de muur monteren. Je doet dit eenvoudig door de bevestigingschroeven terug in de muur te schroeven.