Gereedschap Huis Kleding en veiligheid Klussen Onderhoudsadvies Tips en advies

Tips om de gootsteen te ontstoppen

Zit de gootsteen in de keuken of lavabo in de badkamer verstopt? Je hebt gecontroleerd of iets de afvoeropening blokkeerde, maar zelfs nadat je al het vuil hebt verwijderd uit de gootsteen en afvoer, blijft het water de gootsteen vullen. Wacht nog even met de loodgieter te bellen en probeer eerst de onderstaande 4 manieren om de gootsteen te ontstoppen.

Gebruik soda en azijn

soda en azijn

Het gebruik van zuiveringszout (of soda) samen met azijn is een natuurlijk alternatief voor het gebruik van chemische afvoerreinigers op verstopte afvoeren. Soda en azijn heb je waarschijnlijk al in de keuken liggen en we raden aan deze methode eerst te proberen voordat je voor chemische producten kiest. Het gebruik van natuurlijke producten is altijd aangewezen aangezien dit je afvoerleidingen minder zal aantasten.

Verwijder het water uit de gootsteen, giet een kopje zuiveringszout in de afvoer en gebruik een lepeltje of iets gelijkaardigs om dit naar binnen te drukken. Giet hierna een kopje witte azijn in de afvoeropening. Als de gootsteen er een heeft, plaats dan het deksel op de afvoer om de opening af te dichten en laat 20 minuten inwerken. Giet hierna kokend water in de gootsteen om alles schoon te maken.

Tip: Soms lukt deze oplossing niet de eerste keer, een gootsteen ontstoppen eist soms meerdere pogingen

Gebruik een chemische ontstopper

Chemisch middel om leidingen te ontstoppen

Als het gebruik van zuiveringszout en azijn niet werkte, kan een chemische of enzymatische reiniger je helpen om de klus te klaren. Het belangrijkste is dat je een product uitkiest dat je afvoerpijpen niet gaat aantasten zodat je het probleem niet nog groter maakt. Welk product is echter het meest aangewezen om te gebruiken? Verschillende reinigers werken voor verschillende soorten en ernst van blokkages.

De ontstopper van Griffon zal in de meeste gevallen het probleem oplossen, onafhankelijk van wat de oorzaak van de opstopping is. De ontstopper van Griffon bevat aluminium gecoate ontstoppingsparels voor het verwijderen van verstoppingen, zoals haren, zeep-, vet- en etensresten, uit de afvoer van gootstenen, wastafels, douchebakken en badkuipen. Dit product werkt effectief, snel en heeft een handige strooidop.

Tip: Gebruik de plunjer met houten handvat niet nadat je een chemische ontstopper in de gootsteen hebt gegoten, je wilt vermijden dat dit product in het gezicht terechtkomt.

De sifon schoonmaken

Als niets helpt dan zul je de sifon onder de gootsteen moeten losmaken en schoonmaken. Dit is hoe je de sifon of zwanenhals onder de gootsteen kunt schoonmaken. Draai de draaidop onder de sifon voorzichtig open en maak alle stukjes los. Zet wel eerst en vooral een emmer onder de sifon aangezien het residu en water zullen vrijkomen eens je de sifon gaat losdraaien. Haal het vuile water en andere resten uit de sifon en gebruik een borsteltje om alles schoon te maken. Eens de sifon is vrijgemaakt, kun je de sifon weer aan de onderkant van de wasbak bevestigen.

Tip: Probeer de sifon 2 keer per jaar schoon te maken, zelfs als deze niet verstopt zit.

Gebruik een ontstoppingsmachine

gebruik van ontstoppingsmachine

Als ook een chemische ontstopper de gootsteen niet heeft vrijgemaakt, kun je ervoor kiezen om een ontstoppingsmachine aan te schaffen. Een ontstoppingsmachine is niet goedkoop maar zal uiteindelijk niet veel duurder uitvallen dan een loodgieter inhuren. En raad eens, dit is wat de loodgieter sowieso zou gaan gebruiken. Als je plaats hebt in huis om een ontstoppingsmachine op te bergen, dan kan het de moeite waard zijn om er zelf een aan te schaffen en op lange termijn geld uit te sparen.

Kwaliteitsmerk Milwaukee heeft verschillende modellen ontstoppingsmachines die klein genoeg zijn om op te bergen maar ook krachtig genoeg om de meeste gootstenen vrij te maken. De Milwaukee M12 BDC8-202C heeft een gebruiksvriendelijk ontwerp en biedt voordelen van zowel draagbare als op vloer gebaseerde ontstoppers in één machine. Dankzij de onafhankelijkheid van een elektrische stroomvoorziening is dit model ook heel flexibel en beweeglijk.

Tip: Zelfs al heb je geen ontstoppingsmachine in huis, dan kun je deze nog steeds bestellen. In veel gevallen wordt deze nog de volgende dag geleverd.

Opstoppingen voorkomen

etensresten in filter

Nu de gootsteen weer goed leegloopt, moet je er voor zorgen dat de gootsteen niet opnieuw gaat vastzitten. Het enige wat je kunt doen is vermijden dat je bepaalde producten of afvalresten in de gootsteen gaat gieten of achterlaat. Een van de grootste redenen waarom de afvoer verstopt raakt, is door vetten en oliën door de afvoer te gieten. Laat vetten en oliën nooit in de afvoer achter maar recycleer deze altijd. Gebruik daarnaast altijd een gootsteen filter om ervoor te zorgen dat voedselresten niet in de afvoer terecht komen.

Tip: Gebruik koffiegruis om uw leidingen preventief te behandelen, te ontvetten en om geurtjes te elimineren.

  • WordPress
  • Facebook

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *