Elektrisch en accugereedschap Gereedschap

Tips voor het kopen van een accuboormachine

Waar moet je op letten bij de aankoop van een accuboormachine? Deze tips helpen je de beste keuze te maken voor jouw doel.

De prijs

We hebben eens rondgekeken en vonden accuboormachines voor nog geen 50 euro. Voor wie zijn machine zelden gebruikt, en dan alleen om te schroeven of te boren in zachte materialen, is zo’n hobbyboormachine waarschijnlijk voldoende. Wil je meer kracht, meer mogelijkheden en meer duurzaamheid, dan kom je al gauw terecht bij de professionele merken. Voor prijzen die beginnen boven de 100 euro heb je dan een ruime keus aan machines van merken als DeWalt, Makita, Metabo, Milwaukee en andere.

Tip: kies voor professionele kwaliteit, maar betaalminder.Alle aanbieders hebben regelmatig promoties. Kijk eens rond voordat je beslist, vaak kun je tientallen euro’s besparen op een goede, professionele machine.

Waar ga je de boormachine voor gebruiken?

ryobi accuboormachine

Voor schroeven en boren in zachte materialen heb je geen machine met een groot vermogen nodig. 450 – 600 Watt is voor de meeste klusjes ruim voldoende en een accu van 1,5 Ah (Ampère per uur) levert lang genoeg stroom om die klusjes in één keer af te ronden. Het koppel, uitgedrukt in Newton meter (Nm), is bepalend voor de kracht van de machine. Hoe hoger het koppel, hoe zwaarder het werk dat hij aankan. Meer dan 54 Nm zul je niet gauw nodig hebben.

Een compact model als bijvoorbeeld deze RYOBI is een goede keuze. Maar zo’n standaard accuboormachine is niet krachtig genoeg om te boren in beton of harde steensoorten. Hiervoor heb je een accuboormachine met klopfunctie nodig. De prijzen liggen wel een wat hoger maar je bent meteen een stuk veelzijdiger in de klussen die je aan kunt pakken.

Accu’s en accessoires

Vergelijk ook wat er bij de koop is inbegrepen. Sommige machines worden zonder accu geleverd en andere zelfs met twee accu’s, zodat je door kunt blijven werken terwijl de lege accu oplaadt. Je kunt ‘kale’ boormachines vinden en machines in een professionele koffer, al dan niet inclusief een set boortjes.

Merkvoorkeur

Dewalt accugereedschapset.

Heb je andere accugereedschappen van een bepaald merk en ben je daar tevreden over? Dan is de beste raad: hou je bij dit merk. Professionele accuboormachines doen nauwelijks voor elkaar onder in betrouwbaarheid en gebruiksmogelijkheden. Bij verschillende gereedschappen van hetzelfde merk is de accu bovendien in veel gevallen uitwisselbaar, wat extra besparing en gemak oplevert.

Professionele gereedschapsmerken hebben allemaal één of meerdere accu platformen. Dat wil zeggen dat gereedschappen met hetzelfde voltage op een en dezelfde accu werken. Je hebt dus maar één accu en één oplader meer nodig voor al je machines van dat merk.