Tips voor open haard en houtkachel

Nu is het beste moment om je voor te bereiden op het stookseizoen. Heb je plannen voor de aanschaf van een houtkachel of de inbouw van een open haard, dan is er ruimschoots tijd om je te oriënteren.

Open haard versus houtkachel

Als het om de warmte gaat, legt een open haard het duidelijk af tegen een houtkachel. Bij een open vuur profiteer je nauwelijks van de energiecapaciteit van het brandhout. In het beste geval gaat niet meer dan zo’n 30% van de warmte de kamer in. Er zijn wel manieren om meer rendement uit een open haard te halen. De simpelste is een gietijzeren haardplaat tegen de muur aan de achterkant zetten om de warmtestraling te verhogen. Hoe dikker de haardplaat, hoe warmer de straling en hoe langer je er van profiteert.

Maar een houtkachel blijft de beste keus als je méér wilt dan sfeer. Belangrijk is de capaciteit van de kachel. Die moet passen bij de ruimte. Een houtkachel met een te klein vermogen zal de ruimte nooit warm krijgen, hoe hard je ook stookt. En een kachel met een te groot vermogen maakt het al gauw te warm. Dan zul je de luchttoevoer sterk moeten beperken, waardoor de verbranding niet optimaal is. Een kachel met het juiste vermogen zal bovendien veel minder brandstof verbruiken.

Tip: Wil je een houtkachel kopen, meet dan de inhoud van het vertrek op in kubieke meters en laat je adviseren door de verkoper.

Veilig stoken

Veilig stoken is schoon stoken. Schoon hout, schone stookplaats, schone schoorsteen.

 • De schoorsteen elk jaar laten vegen is echt noodzakelijk om het risico op schoorsteenbrand te voorkomen. Verzekeringen betalen niet uit als je geen bewijs kunt overleggen dat dit professioneel gedaan is.
 • Maak ook de wanden van de kachel of de open haard regelmatig schoon en verwijder roetaanslag voordat de laag te dik wordt.

Tip: Door condensatie van het vocht in huis kunnen houtkachels buiten het stookseizoen gaan roesten. Dit kun je voorkomen door er WD40 op te sprayen.

 • Brand alleen schoon, droog hout, en nooit hout met verfresten, spaanplaat of geïmpregneerd hout.
 • Let op de juiste afstand tussen de houtblokken. Te dicht bij elkaar en het vuur krijgt niet genoeg lucht, te ver uit elkaar en er ontwikkelt zich niet genoeg warmte voor een goede start van de verbranding
 • Door een brandende krant in de schoorsteenopening te houden, kun je de schoorsteenwand voorverwarmen. Dit zorgt voor een betere trek wanneer je het vuur aansteekt.
 • Zorg voor voldoende luchttoevoer. Te weinig lucht voor een goede ontbranding kan een probleem zijn in goed geïsoleerde woningen. Open zonodig een raam op een kier en zet de afzuigkap uit.

Het beste brandhout voor je houtkachel of open haard

Goede houtsoorten om te stoken zijn onder meer eiken, essen, berken en hout van fruitbomen. Zachthout, zoals dennen en sparren, geeft minder rendement en meer vervuiling. Maar welk hout je ook gebruikt: het moet in de eerste plaats droog zijn. Met nat of vochtig hout wordt veel van de energie van het vuur verbruikt om het water dat erin zit te verdampen.

Omdat goed brandhout – hout dat minstens twee jaar gedroogd heeft – duur is, is het een goed alternatief om vers hout te kopen en op te slaan op een droge, luchtige plek. De echte liefhebber van het buitenleven zal het liefst zelf met de kettingzaag op pad gaan. Nu kun je in ons land niet zomaar bomen omzagen, maar er zijn altijd mogelijkheden. Bijvoorbeeld oude fruitbomen die gerooid moeten worden. Aan kettingzaagonderhoud hebben we ook een instructief artikel gewijd.

Trucs om het vuur aan te krijgen

Anders dan de meeste mensen denken, kun je het aanmaakblokje en de aanmaakhoutjes beter op de houtblokken leggen dan eronder. Er ontstaat namelijk een betere ontbranding wanneer het vuur van boven naar beneden ontbrandt. Nog een paar tips:

Beheerst en duurzaam stoken

Tenslotte een paar tips om de prettigste warmte van je vuurplaats te krijgen en rekening te houden met het milieu.

 • Brand je open haard met de klep in de schoorsteen gedeeltelijk open. Bij een volledig geopende klep gaat teveel warmte direct de schoorsteen in. Experimenteer welke stand goed is om het haardvuur rustig en mooi te laten branden.
 • Een goed vuur herken je aan gele vlammen en witte rook. Oranje vlammen en donkere rook uit de schoorsteen zijn tekenen dat de verbranding niet optimaal is.
 • Met een haardkorf, rooster of haardbokken til je het vuur een stukje van de bodem, waardoor er een betere luchttoevoer ontstaat. Dit draagt bij aan een goede verbranding.
 • Schep de as pas uit de haard wanneer de laag te dik wordt. Een asbed isoleert tegen de kou van de stookvloer, wat ook weer helpt voor een goede verbranding.
 • Sluit de luchttoevoer van de houtkachel nooit helemaal af wanneer het te warm wordt in de kamer. Dan krijgt het vuur te weinig zuurstof en verstikt, waardoor er koolmonoxide kan ontstaan.
 • Hout is milieuvriendelijker dan fossiele brandstoffen als olie en gas. Het geeft bij verbranding minder Co2 uitstoot en is vernieuwbaar. Toch kleven er ook aan het stoken van hout milieubezwaren. Bij mistig en windstil weer blijft de rook hangen, wat plaatselijk voor luchtverontreiniging kan zorgen. Houd dus rekening met de buren. En stook als het even kan hout dat in de omgeving gerooid is, want hout over grote afstanden vervoeren kost veel fossiele brandstof.
 • WordPress
 • Google Plus
 • Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *