Huis Klussen

Tips voor het renoveren van de trap

Met het renoveren van de trap kan men een woning of gallerij een compleet nieuwe uitstraling geven. Zo kan je een trap opnieuw bekleden maar je kunt er ook voor kiezen om de traptreden te vervangen. In dit artikel ontdek je mogelijkheden voor het renoveren van een trap.

Een trap heeft het over het algemeen zwaar te verduren en het is doorgaans een kwestie van tijd voordat de trap aan een al dan niet grondige renovatie toe is. Heb je besloten om de trap te renoveren dan zijn er verschillende mogelijkheden. Centraal staat de vraag: Welke uitstraling of look wil je de trap geven? Kies je voor een tijdloze en moderne uitstraling? Dan kan een vinyl trapbekleding een goede optie zijn. Kies je liever voor een praktisch en warme look? Dan kan je ervoor kiezen om de trap te bekleden met stof.

een trap renoveren

Verschillende soorten trapbekleding

Bij het renoveren van een trap is het van belang om vooraf te bepalen over welk type trap je beschikt en welk type trapbekleding je voor ogen hebt. Beschik je over een open trap, een spiltrap of een dichte trap en uit welke ondergrond bestaat de trap? Vaak is een trap gemaakt van hout, beton of steen. Deze factoren spelen een rol in het bepalen van het type trapbekleding waar je voor kiest. Bij het kiezen van de juiste trapbekleding zijn er doorgaans de volgende mogelijkheden: stoffen bekleding, houten trapbekleding, HPL-trapbekleding, PVC-trapbekleding en vinyl trapbekleding.

  1. Stoffen bekleding

Veel trappen beschikken van oudsheer over een stoffen bekleding. Een stoffen bekleding zorgt vaak voor een warme uitstraling en zeker wanneer de vloer ook van een stof of tapijt is voorzien dan zorgt de overloop vaak voor een mooie look. Een stoffen trap heeft echter veel onderhoud nodig omdat deze snel vuil wordt en er verouderd uit kan gaan zien.

  1. Houten trapbekleding

Hout als materiaal voor de trap geeft veel mogelijkheden qua kleur en uitvoering en is door deze veelzijdigheid een uitstekende keuze. Zo is het met houten trapbekleding mogelijk om te kiezen voor een robuuste uitstraling maar ook een subtiele, elegante look behoort tot de mogelijkheden. Hout wordt tegenwoordig ook veel ingezet als overzettreden. Deze worden over de bestaande trap geplaatst en geven zelfs de mogelijkheid om van een open trap een dichte trap te maken. Dit kan dus echt een verschil aan uitstraling opleveren. Bij het kiezen van een houten trap of overzettreden is het aan te raden om te onderzoeken welk type hout je wenst te gebruiken omdat dit prijstechnisch nogal kan verschillen. Het type hout bepaalt bijvoorbeeld ook of de trap gaat ‘kraken’ zodra er iemand de trap gebruikt.

renovatie houten trap
  1. HPL-trapbekleding

HPL staat voor High Pressured Laminate en dit is laminaat dat bestaat uit drie verschillende lagen. Een basis-laag die zorgt voor stevigheid, een decoratie laag die de uitrstraling bepaalt en een toplaag die zorgt dat de trap kasbestendig en veilig is. HPL-trapbekleding is onderhoudsvriendelijk en biedt een trap die voor langere duur goed blijft.

  1. PVC-trapbekleding

Naast HPL behoort PVC-trapbekleding ook tot de meest populaire materialen voor een traprenovatie. PVC kan namelijk tegen een stootje, is zeer stevig en veilig (door de hoge antislip waarde). Er zit wel een duidelijk verschil in het aanbrengen van de PVC. Vaak wordt er gekozen voor losse PVC-stroken en hierdoor kunnen er naden ontstaan waar vuil en stof achter kan blijven. Er bestaat ook de mogelijkheid om een overzettreden van PVC te plaatsen. Deze zijn volledig op maat te maken waardoor alles naadloos op elkaar aansluit en vuil en stof nergens achter kunnen blijven.

  1. Vinyl trapbekleding

Vinyl is een populair en veel gebruikt materialen voor vloeren. Het is daarmee ook uitermate geschikt als materiaal voor een onderhoudsvrije trap. Wanneer je kiest voor een traprenovatie met vinyl heb je nooit meer last van beschadigingen of slijtageplekken. Bovendien is het toepasbaar op bijna elke trap.

Vervangen traptreden

Iedereen herkent het wel bij het lopen op een trap waarvan er één of meerdere traptreden kraken of misschien zelfs los zitten. Naast het feit dat dit storend is kan het ook gevaarlijke situaties opleveren. Er gebeuren immers jaarlijks talloze ongelukken door loszittende of beschadigde traptreden.

opmeten traptreden

Helpt het om slechts deze boosdoeners te vervangen? Helaas is dit geen duurzame oplossing want vaak verplaatst het probleem zich hierdoor en is er binnen de kortste keren een andere traptrede die aandacht nodig heeft. Het is dan ook aan te raden om alle traptreden tegelijk te vervangen indien je kiest voor het vervangen van de traptreden.

  • WordPress
  • Facebook

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *