Klussen Tuin

Tuinklussen in maart

In maart start het echte tuinseizoen. Sommige planten kunnen al de grond in, er kan van alles gezaaid worden en er zijn heel wat onderhoudsklusjes om je tuin voor te bereiden op de zomer.

Snoeien

man snoeit roos

Door te snoeien in maart zullen de meeste bladverliezende struiken en loofbomen sterker gaan groeien. En hoe meer je snoeit, des te krachtiger de nieuwe groei zal zijn. Kies een dag zonder vorst uit en zet er flink de schaar in. De meeste planten die in maart worden gesnoeid bloeien op het nieuwe hout en worden scheutbloeiers genoemd. Meestal verschijnen die bloemen na juni. De bekendste voorbeelden hiervan zijn de pluimhortensia (Hydrangea paniculata) en de vlinderstruik (Buddleja). Andere planten die in maart gesnoeid kunnen worden zijn onder meer hibiscus, lavendel, loodkruid en zomerheide. Ook rozen kunnen nu worden gesnoeid. Snoei de takken terug tot 10 tot 15 centimeter boven de grond (of het entpunt van een stamroos) en dan zo’n centimeter boven een naar buiten gericht oog. Dit oog zal uitlopen en een nieuwe tak vormen. Snoei alle iele, dunne takjes weg, want die zullen geen bloemknoppen vormen en bemest de planten na de snoeibeurt. Is je snoeischaar nog scherp? Lees hier hoe je zelf je snoeischaar slijpt.

Planten

Maart is de ideale tijd om bloembollen van zomerbloemen te planten, zoals dahlia’s, gladiolen, lelies. Ook bomen en heesters met kluit kun je nog planten tot het blad uitloopt. Maak de wortelkluit voorzichtig los met je handen of een plantschepje. Dit zorgt ervoor dat de wortels zich beter uitspreiden en verder groeien in de bodem. Heb je de kluit wat losgewrikt, knip dan wortels af die gebroken of beschadigd zijn. Gebruik hierbij een scherpe en schone snoeischaar, zodat er gladde wonden ontstaan die goed genezen. Grote pollen van vaste planten kun je nu delen en uitplanten.

Moestuin

vrouw plant zaailingen uit

Maart is de maand om de moestuin op te starten. Verwijder onkruid en plantenresten en werk compost in de grond. Nu de grond enigszins op begint te warmen, kun je van start gaan met het inzaaien van groenten zoals tomaat, aardappelen, radijsjes, wortelen, uien en basilicum. Als je een composthoop of compostbak hebt, is het nu de tijd om deze met de riek om te zetten en er vers organisch materiaal door te mengen.

Gazon

man bemest gazon

Bij temperaturen vanaf 6 graden begint het gras weer te groeien, dus de eerste maaibeurt zit er aan te komen. Heb je je grasmaaier voor de winteropslag laten nakijken en de messen laten scherpen? Bemest het gazon of spreid er een dun laagje compost over uit. Je kunt de grasmat nu ook verticuteren, en maart is bovendien een goede maand om een nieuw gazon in te zaaien of wat aan de kale plekken te doen.

  • WordPress
  • Facebook

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *