Klussen Tuin

Welke tuinpomp kiezen?

Een tuinpomp pompt water uit bijvoorbeeld een sloot, kanaal of vijver naar je sproeiers. Als er geen waterbron in de buurt is, kun je een put slaan om grondwater te gebruiken of regenwater opvangen in een regenton. Er zijn verschillende soorten tuinpompen, die voor iedere tuin en elke waterbron een oplossing bieden.

De juiste capaciteit

De eerste afweging bij de aanschaf van een tuinpomp is de hoeveelheid water die je nodig hebt om je tuin te sproeien. Om de juiste pomp te selecteren, is het belangrijk om te weten wat de afname is bij welke druk. Afhankelijk van bijvoorbeeld het aantal sproeiers en de grootte van de sproeimondjes worden de benodigde liters per uur bepaald. Een pomp met een te lage capaciteit haalt de benodigde druk en liters niet, en een pomp met een te hoge capaciteit kan het water niet kwijt, wat kan leiden tot schade.

Metabo tuinpomp

De waterbron

Heb je een sloot of kanaal in de buurt van je tuin, dan kun je dit water prima gebruiken voor je tuinplanten. Hiervoor heb je een eenvoudige zelf aanzuigende pomp nodig, die je dicht naast de bron op het droge zet. Zorg er wel voor dat er geen takjes of waterplanten in de pomp kunnen komen. Voorkom vervuiling door een aanzuigfilter te gebruiken en zuig het water af aan het wateroppervlak. Een andere mogelijkheid is grondwater oppompen. Wanneer het op te pompen water op meer dan 8 meter diepte zit heb je hiervoor een bronpomp nodig. Dat is een smalle buis die in een bron wordt geplaatst. Om het water uit een regenton te gebruiken kun je het best een speciale regentonpomp installeren.

De juiste pomp voor je sproeiers

sproeier op gazon

Sproeiers zijn belangrijk bij de keuze voor het soort tuinpomp. Moeten die bijvoorbeeld automatisch in- en uitschakelen? Of wil je continu druppelsgewijs beregenen? Alle sproeiers vragen om bepaalde kenmerken bij een pomp. Sproeiers zijn onder te verdelen in 3 categorieën:

  • Simpele sproeiers: zoals waaiers en sprinklers;
  • Handsproeiers: vaak in de vorm van een sproeipistool
  • Druppelslangen: deze geven continu een kleine hoeveelheid water af.

Voor het eerste type volstaat een normale beregeningspomp. Voor categorie 2 is een automatische beregeningspomp nodig. De pomp moet uitschakelen als je de handsproeier loslaat. Het gebruik van een druppelslang vraagt om een reservoir. Om te voorkomen dat de pomp continu aanslaat als er water uit de slang druppelt, heb je een zogenaamde ‘hydrofoorpomp’ nodig, die is uitgerust met een vat. De druppelslang haalt zijn water uit het vat, en pas wanneer dit leeg is, zal de pomp inschakelen.

En de juiste slang

Een laatste algemene tip is om op de diameter van je tuinslang te letten. Het beste is om dezelfde diameter als de pompuitgang te gebruiken. Meestal is dit minimaal 19 mm. Dat is groter dan de diameter van de slang die veel mensen in de tuin gebruiken, dus mogelijk verlangt de aanschaf van een tuinpomp de vervanging van je tuinslang. Gebruik je een slang met een diameter kleiner dan 19 mm, dan ontstaat er namelijk te veel weerstand, omdat de pomp zijn capaciteit niet kwijt kan. Lees ook professioneel advies over het kiezen van een tuinslang in Tuinslang kopen: waar moet je op letten?

  • WordPress
  • Facebook

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *